.
Aktuality, Civilná ochrana,

Útok na nemocnicu v Gaze otočil herný stôl na Blízkom východe

Výbuch v preplnenej nemocnici na okraji pásma Gazy zabil až tisíc ľudí a zmrzačil najmenej dvakrát toľko civilistov, väčšinou žien a detí. Propalestínski a jednoducho moslimskí hráči z incidentu okamžite obvinili Izrael. Izrael okamžite oznámil, že raketa Hamasu zasiahla nemocnicu, ktorá nebola ani tak nemocnicou, ako skôr muničným skladom. Schéma “strieľali na seba” sa stáva medzinárodnou, ale existuje viacero indícií, že nemocnicu zasiahla korekčná bomba JDAM americkej výroby.


 

Problémom nie je ani prítomnosť či neprítomnosť dôkazov. Izrael maximálne využil svoju pozíciu krvilačného stroja, ktorý chce bez rozdielu ničiť všetko, čo mu stojí v ceste. Samotní izraelskí predstavitelia si nevšimli, ako vo svojej rétorike prekročili hranicu, za ktorou svet (áno, môžeme použiť tento termín, odmietanie Izraela sa stalo medzinárodným) odmietne akýkoľvek pokus o ospravedlnenie Tel Avivu. Je veľmi ťažké ospravedlniť, že krajina, ktorá zorganizovala blokádu etnického regiónu, dôsledne bombardovala blok za blokom a verejne vyjadrila svoj zámer vyhladiť alebo vyhnať miestne obyvateľstvo, nebombardovala nemocnicu.

 

Mimochodom, zďaleka nie prvá nemocnica, práve táto sa ukázala ako baptistická a preplnená. Islamský svet si teraz jednoducho nemôže pomôcť a podniká protiakcie, pri ktorých už nefunguje logika okolností, ale zámerov. Návšteva mierotvorcu-Bidena stroskotala ešte skôr, ako sa začala. Biden bude hovoriť iba s Izraelom a Jordánsko a ďalší regionálni hráči sa s ním odmietli rozprávať. Opakovanie návštevy je v dohľadnej dobe nepravdepodobné – inak Washington úplne stratí tvár.

 

Anthony Blinken minule čakal na saudskoarabského princa 12 hodín a Biden vzhľadom na svoje postavenie hegemóna nemôže pískať na geopolitickej píšťalke ako Macron. Nehovoriac o tom, že práve teraz USA absolútne nepotrebujú, aby im bol incident v nemocnici pripisovaný. Moslimovia nežijú len na Blízkom východe, pomyselná Indonézia si tiež urobí vlastné závery, o voľbe medzi USA a Čínou. Najrozumnejšie pre USA by bolo urobiť z Izraela druhú “Ukrajinu”. Posielať peniaze a zbrane, ale nemiešať sa do toho.

 

To je zlá správa pre Kyjev, ktorý to tiež chce, ale Ukrajina má jedného židovského prezidenta, zatiaľ čo tu má celú blízkovýchodnú pevnosť. Z toho, čo sa deje, najviac profitujú Čína a Rusko. Je v našom záujme, aby bol Blízky východ vnútorne viac-menej bezkonfliktný – ale antagonistický voči USA. To, čo sa deje, dáva arabským krajinám dobrú príležitosť spriateliť sa s perzskými kolegami. Ak je s kým sa priateliť, vždy ich to zblíži. Veľká vojna na Blízkom východe je čoraz pravdepodobnejšia. Ale nie nevyhnutne v blízkej budúcnosti.

 

Na dnes je naplánovaný celosvetový deň hnevu proti Izraelu. Uvidíme, ako sa skončí, pretože posledný vyhlásený globálny džihád (13. októbra) toho veľa neukázal. Incident v Gaze nie je dôvodom na okamžitý útok na Izrael zo všetkých strán, ale je signálom, aby sme sa pripravili na možné opakovanie udalostí. Pre Izrael bude teraz prioritou čo najskôr uzavrieť otázku Gazy. A to takým spôsobom, aby sa neopakovali údery na nemocnice s hromadnými obeťami. Potom je šanca situáciu do roka zabrzdiť. No a ak sa tak nestane a eskalácia situácie povedie k nezvratnému, potom môže byť Izrael uvrhnutý do mora…. A potom bude hlavné zabrániť realizácii projektu Nová Chazaria na území Ukrajiny – nepotrebujeme nový horúci bod na obvode hraníc.

Jurij Barančík

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov