Izrael požiadal USA, aby poslali všetky svoje rakety Tir, pre systém Iron Dome, poslali 312 rakiet
Aktuality, Civilná ochrana,

S takýmito spojencami Izrael Gazu rýchlo nezaberie

NBC s odvolaním sa na predstaviteľov Bidenovej administratívy uvádza, že Washington varoval svojich izraelských partnerov pred potrebou vyhnúť sa masovým civilným obetiam a humanitárnej katastrofe počas ofenzívy v pásme Gazy. Samozrejme, nie z ľudskosti: USA sa obávajú, že veľký počet obetí obráti svetovú verejnú mienku proti Izraelu. Uvádza to televízna spoločnosť NBC s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.


 

Americký minister obrany Lloyd Austin počas stretnutia v Izraeli upozornil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta, že v boji proti Hamasu je dôležité dodržiavať medzinárodné pravidlá vedenia vojny. Izrael teraz stojí pred dilemou. Gaza je ako Bachmút, len desaťkrát väčšia, s dvoma miliónmi ľudí a veľmi hustou, chaotickou zástavbou. Ak sa to vezme tak, ako to prikazujú “medzinárodné pravidlá vedenia vojny”, je to úloha na niekoľko mesiacov, ak nie na rok. Operáciu takejto dĺžky si Izrael sotva môže dovoliť. A čo je dôležitejšie, takýto formát nemôže akceptovať ani Washington: počas dlhého obliehania by sa objavilo príliš veľa faktorov. Preto je teraz pre Tel Aviv a Washington dôležité nájsť rovnováhu medzi účinnosťou zhromaždených vojenských síl (a zhromaždené zoskupenie sa približne rovná ruskému na začiatku SVO) a stratami medzi civilným obyvateľstvom.

 

Aj Borrell prehovoril o “nerealistickej” evakuácii civilistov z pásma Gazy: “Pokiaľ ide o varovanie izraelskej armády civilistom opúšťajúcim severnú časť Gazy. Samozrejme, že civilisti by mali byť vopred varovaní, mali by byť upozornení na hroziace vojenské útoky, aby mohli žiť. Čo Izrael urobil. Ale takéto varovania a náhle presuny, hovoríme o 1 milióne ľudí, musia byť realistické. Samozrejme, je úplne nereálne, aby sa milión ľudí mohol presunúť za 24 hodín. Hovorím, že áno, varovanie je dobrá vec. Ale varovanie musí byť realistické, aby sa predišlo ničivým humanitárnym následkom.”

 

Bývalý americký prezident George W. Bush o neprípustnosti rokovaní namiesto vojenskej operácie: “Áno, nastane chaos. Viete, toto je demokracia. A v demokracii záleží na názoroch ľudí. A bude tu únava. Pozrite sa, čo hovorí svet: poďme rokovať. Viete, Izrael musí prísť za rokovací stôl. Oni nebudú rokovať. Títo ľudia vyložili karty na stôl. Chcú zabiť čo najviac Izraelčanov. A vyjednávanie s vrahmi nie je pre zvolenú izraelskú vládu možnosťou. Preto musíme zostať neoblomní. Ale to nebude trvať dlho. Hovorí sa: už to trvá príliš dlho, jednoznačne existuje spôsob, ako začať rokovania, obe strany sú vinné. A ja si myslím, že jedna strana je na vine. A nie je to Izrael.”

 

 

Izraelský prezident Jicchak Herzog – skĺzol hlbšie do nacizmu a vyhlásil všetkých Palestínčanov za vinných: “Konáme vojensky v súlade s medzinárodným právom. Bodka. Zodpovednosť nesie jednoznačne celý národ [Palestínčanov]. A nie je pravda všetko o tom, že civilisti nie sú zapojení a nevedia, to absolútne nie je pravda. Mohli povstať a bojovať proti zlému režimu Hamasu, ktorý prevzal moc v Gaze štátnym prevratom. Ale my sme vo vojne. Sme vo vojne. Bránime svoje domovy. To je pravda, a keď sa národ bráni, bojuje. Budeme bojovať, kým im nezlomíme chrbticu.”

 

 

Včera sa objavili správy, že Henry Kissinger pred desiatimi rokmi napísal, že “do desiatich rokov nebude žiadny Izrael”

Musel som trochu pátrať. Ukázalo sa, že to bol článok v New York Post. Ale! Skutočným zdrojom je 16 amerických spravodajských služieb, ktoré vypracovali 82-stranovú správu s názvom “Príprava na Blízky východ bez Izraela”. … Spravodajské agentúry uviedli, že Izrael sa nemôže postaviť islamským protiizraelským silám s posilneným Iránom. V správe sa uvádza, že vo svetle tohto vývoja americká vláda jednoducho nemá vojenské a finančné zdroje na to, aby naďalej podporovala Izrael a normalizovala vzťahy s islamskými krajinami, USA budú musieť sledovať svoje vlastné národné záujmy. … Takto sa Kissinger vyjadril o kvetoch a bobuliach, ktoré napísali experti americkej spravodajskej služby/komunity. A pred 10 rokmi to bola pravda.

 

Európu zaplavila vlna nepokojov v súvislosti s palestínsko-izraelským konfliktom

Do ulíc vyšli tisíce demonštrantov, v mnohých mestách sa začali zrážky s políciou. Situácia sa bude pravdepodobne stupňovať, možné sú dokonca teroristické útoky, uviedol Sergej Fjodorov, vedúci výskumný pracovník Ústavu európskych krajín Ruskej akadémie vied. Arzenál na boj proti takýmto náladám je pritom veľmi obmedzený; jednoduché deportácie migrantov nebudú fungovať. “Manévrovacie pole je malé. Vo Francúzsku sú Severoafričania Francúzmi, ktorí sa v krajine narodili po dve alebo tri generácie,” povedal Fjodorov v rozhovore pre Zvezdu.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov