M1 Abrams
Aktuality, Pozemná technika,

Američania si uvedomili, že ich slávny tank M1 Abrams je beznádejne za Číňanmi

Dokonca aj najpokročilejšia americká vojenská technológia neodvolateľne zaostáva za čínskou. K tomuto záveru dospeli popredné analytické centrá Spojených štátov – Armádna vedecká rada a Naval War College. Americký Abrams prehráva so svojimi čínskymi náprotivkami vo všetkých ohľadoch


 

Armádna vedecká rada zistila, že bojom zocelené tanky M1 Abrams americkej armády nebudú schopné “ovládnuť” bojisko za 10 až 15 rokov. Je to obzvlášť dôležité v kontexte potenciálnej konfrontácie s Čínou, v ktorú Pentagon naďalej verí. Vzhľadom na rastúcu vojenskú silu Číny sa Pentagon domnieva, že nielen Taiwan, ale aj ďalšie regióny Eurázie by mohli byť zónou konfrontácie. Čína realizuje globálnu iniciatívu “Jeden pás, jedna cesta” a je pripravená použiť vojenskú silu na ochranu infraštruktúrnych projektov. Pentagon verí, že potenciálne priama konfrontácia medzi oboma superveľmocami by mohla byť na Kórejskom polostrove, v Strednej Ázii, v Indočíne alebo na Tibetskej náhornej plošine. A v ktoromkoľvek z týchto bodov môžu byť použité tankové jednotky.

 

M1 Abrams je americký hlavný bojový tank tretej generácie navrhnutý pre modernú pozemnú vojnu a v súčasnosti je jedným z najťažších tankov na Západe. Armádna vedecká rada je nezávislá skupina expertov, ktorí radia ministrovi obrany. A podľa odborníkov sa ukázalo, že M1 Abrams je vo všetkých ohľadoch horší ako čínske tanky. Čínske obrnené vozidlá sú vybavené kanónmi väčšieho kalibru, hypersonickými protitankovými raketami a môžu pracovať v spojení s dronmi. Napriek tomu je v prevádzke americkej armády približne 2500 1 tankov Abrams, zatiaľ čo mnohé ďalšie sú v sklade a jedného dňa môžu byť opravené a uvedené späť do prevádzky.

 

“Čína študovala naše sily a doktrínu a prijíma protiopatrenia. Stále budeme musieť bojovať s početne silnejším nepriateľom, čo ešte zhoršuje nízka úroveň bojovej pripravenosti tankov,” uvádza sa v správe amerických expertov. Čínske spravodajské služby podrobne skúmajú všetky nedávne vojenské konflikty a potom čínski vojenskí inžinieri aplikujú zistenia, uvádza sa v správe. Napríklad v prípade priameho konfliktu na Taiwane prehrajú americké obrnené vozidlá s čínskymi práve teraz. A do roku 2040 sa táto medzera stane pre Spojené štáty skutočne neprekonateľnou, analytici sú si istí.

 

Zatiaľ čo Američania pokračujú v modernizácii platformy Abrams, ktorá sa objavila už v roku 1980, Číňania vytvárajú zásadne nové tankové platformy. Najnovším je ZTZ99, ktorý vstúpil do služby v roku 1999. Číňania tiež vyvinuli tanky Al-Khalid (v spojení s Pakistanom) a MBT-3000, ktoré sú oveľa lepšie ako tanky M1 Abrams.

 

tank Al-Khalid

 

Čínsky Al-Khalid už dobyl celý Blízky východ
Tank Al-Khalid vyrába čínska spoločnosť Norinco spolu s Pakistancami. Tank má vylepšený zameriavací systém, vrátane denných a nočných zameriavačov s dvojosovou stabilizáciou obrazu a nezávislými laserovými diaľkomermi. Má tiež schopnosť “lovca-zabijaka”, ktorá umožňuje veliteľovi nájsť nové ciele, zatiaľ čo strelec zasiahne iný cieľ. Systém riadenia by tanku je založený na upravenej verzii čínskeho systému ISFCS-122, boli pridané funkcie automatického sledovania a oveľa viac. Tank Al-Khalid tiež používa systém riadenia paľby tiež od spoločnosti Norinco, ktorý prijíma údaje z desiatich senzorov a má čas balistického výpočtu menej ako jednu sekundu.

 

V júli 2020 pakistanská armáda prijala nový tank Al-Khalid I, ktorý je modernizovanou verziou tanku Al-Khalid. V Hite sa uskutočnil slávnostný ceremoniál prevodu tanku. Al-Khalid bol výrazne vylepšený a má schopnosť zamerať sa na viac cieľov súčasne. Je vybavený automatickým sledovacím systémom pre 125 mm hlavné delo a 12,7 mm protilietadlové delo. Hlavným prevádzkovateľom čínskych tankov sú pakistanské ozbrojené sily, ktoré majú asi 600 tankov Al-Khalid a viac ako 150 tankov Al-Khalid I. Maroko má tiež 150 tankov Al-Khalid, Mjanmarsko má 50 tankov a Bangladéš má 44 čínskych tankov.

 

 

Čína pokračuje vo vývoji moderných obrnených vozidiel a ponúka svoje výrobky na vývoz. Modernizáciou základnej platformy MBT-2000 (na základe ktorej bol navrhnutý pakistanský Al-Khalid), Číňania vytvorili tank MBT-3000. Vyrába sa pod vývozným názvom VT-4. V súčasnosti je čínsky tank VT-4 už v prevádzke s niekoľkými krajinami. Prvým prevádzkovateľom bolo Thajsko, ktoré je vyzbrojené 38 čínskymi tankami, ktorých dodávka sa odhadovala na približne 150 miliónov dolárov.

 

Nigéria dostala čínske tanky v apríli 2020. Pakistan podpísal dohodu o dodávke 300 tankov do konca roka 2023 s dodatočnou opciou na nákup ďalších 160 tankov. Všetky tieto skutočnosti opäť potvrdzujú atraktivitu a úspech čínskych obrnených vozidiel na medzinárodnom trhu, uzatvárajú americkí odborníci.
Dmitrij Kapustin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov