.
Aktuality, Civilná ochrana,

USA začínajú na Ukrajine jadrovú vojnu 2. kategórie

Je už úplne jasné, že USA sa rozhodli dodať Ukrajine so svojimi tankami Abrams aj muníciu s ochudobneným uránom. Veľvyslanectvo RF v USA to nazvalo “ukážkou neľudskosti”. Všetci vedia, že výbuch takejto munície vytvorí pohyblivý rádioaktívny oblak. Drobné častice uránu sa usádzajú v pľúcach, hltane, zhromažďujú sa v obličkách a pečeni, vyvolávajú zhubné nádory. Pričom toto je len časť biedy. Vzniknú aj iné otázky.


 

1. Na čo to Američania potrebujú?
Dôvod je elementárny – sebecký. USA sa veľmi boja, že sa ich Abramsy prejavia v ukrajinskom konflikte slabo a nevyrovnajú sa ruským tankom. Čo mocne poškodí ich imidž. Boja sa, že dopadnú rovnako, ako nemecké Leopardy a britské Chellengery, ktoré v záporožských stepiach horia ako suché zápalky.

 

Kto si potom kúpi techniku z produkcie amerického, nemeckého či britského vojensko-priemyselného komplexu?
Amerika sa teda rozhodla posilniť svoje Abramsy pomocou munície s ochudobneným uránom. Kalkuluje s tým, že uránové tankové strely dokážu ľahšie prerážať pancier ruských tankov.

 

2. Kedy sa objavila munícia s ochudobneným uránom?
Ako prvá ju začala používať US Army v roku 1990. A hneď vysoko efektívne. Urán je ťažký a pevný. Tvrdosťou je niekoľkonásobne lepší ako oceľ. Dovnútra strely sa umiestni uránový hrot, ktorý je vďaka svojej tvrdosti a energii schopný preraziť takmer akýkoľvek pancier.
Američania takúto muníciu použili v Iraku, v Kosove, v Srbsku, v Perzskom zálive. Po bombardovaní Srbska uránovými bombami, tam počet onkologických chorôb vzrástol trojnásobne! A dodnes je 2,5-krát vyšší, ako priemer okolitých štátov. Prejavila sa aj zvýšená chorobnosť rakovinou u samotných vojakov, ktorý zaobchádzali s uránovou muníciou. Veď v týchto strelách je okrem uránu aj ortuť, bizmut, olovo…USA použili vo vojne v Perzskom zálive aj podľa najskromnejších údajov 300 ton munície s uránom

 

3. Ako vplýva urán na ľudský organizmus?
Vdychovanie prachu ochudobneného uránu, jeho prenikanie do rán spôsobí rádioaktívnu nákazu. Počas výbuchu akejkoľvek takejto strely sa urán drobí na prach a zamoruje okolie. Najpravdepodobnejšie ochorenia, vyvolané uránom, sú: onkologické ochorenia, kožné choroby, zlyhanie obličiek, poškodenie pečene.

 

Ďalšie nebezpečenstvo spočíva v tom, že uránový prach po výbuchu preniká do pôdy a vody. Pôda sa tak stáva poľnohospodársky nevhodnou. Na nej vypestované obilie, slnečnice, ovocie, zelenina sa stávajú rádioaktívnymi.

 

4. Existuje “právny štatút” pri uránovej munícii?
V dodatku ku Konvencii o chemických zbraniach sa ochudobnený urán považuje za “jadrový materiál 2. kategórie”. Pri nakladaní s ním sú predpísané osobitné parametre prepravy a skladovania.

 

Špecialisti hovoria, že uránová zbraň je javom relatívne novým, preto ohľadne neexistuje žiadna seriózna dohoda alebo zákaz. Niekto považuje muníciu s uránom za jadrovú zbraň, iný len relatívne. OSN sa stavia proti tejto munícii. Američania však všetkých presviedčajú, že veľké nebezpečenstvo z nej nehrozí.

 

Z výskumu irackých tehotných žien, kde USA použili urán, vyplynulo, že zo stovky sa 53 narodili normálne deti a 47 deti s anomáliami, resp. mŕtve. Priemerná koncentrácia uránu v krvi matiek a zomretých, zdeformovaných detí dvojnásobne prevyšovala jeho hodnotu oproti normálnym živým deťom.

 

5. Ktoré armády majú muníciu s ochudobneným uránom?
Sú to USA, Rusko, V. Británia, India, Pakistan, Francúzsko, Čína. Sú však aj štáty, ktoré si takúto muníciu kúpili – Bahrajn, Izrael, Jordánsko, Tajvan, Saudská Arábia, Turecko.

 

Prvým štátom, ktorý takúto muníciu použil v Donbase, bola Veľká Británia a jej Challengery. Mimochodom, britské vojská v Kosove podali súd svoje ministerstvo obrany kvôli neduhom, údajne spojeným s youránovou muníciou. Odmínovacie skupiny v Kosove dostali od NATO pokyn, aby “boli opatrné” a neliezli na zasiahnutú obrnenú techniku. Môžu na nej byť ostatky uránu. Očista takejto techniky prakticky neexistuje a nákaza sa geneticky prejaví na niekoľkých generáciách. Tajná správa OSN, o ktorej sa svet dozvedel v roku 1999 počas bombardovania Juhoslávie, hovorí jasne: “Tento typ munície – jadrový odpad, a jeho použitie je veľmi nebezpečné a škodlivé. OSN odporúčala zamedziť prístup k nej.
Vladimír Mikunda

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov