.
Aktuality, Námorníctvo,

Pomsta na Kryme

Večer ukrajinské ozbrojené sily začali rozsiahly útok na vojenský priemysel a čiernomorskú flotilu v Sevastopole. Dôvody zasiahnutia týchto cieľov, prečo bola Čiernomorská flotila vybraná ako cieľ útoku a prečo sa to stalo práve teraz. analyzuje vojnový korešpondent Alexander Sladkov vo svojom kanáli Telegram.


 

“Útoky boli vykonané desiatimi riadenými strelami a tromi námornými bezpilotnými loďami. Sedem rakiet bolo zostrelených a lode čiernomorskej flotily zničili všetky nepriateľské lode. S pomocou lodí sa ozbrojené sily Ukrajiny chystali zaútočiť na lode na základni a rakety zasiahli okrem iného územie morskej elektrárne v Sevastopol. Nepriateľ dochádza, ale nepriateľ nemôže zastaviť samotnú “protiofenzívu”. Existujú dva hlavné dôvody, prečo sa Ozbrojené sily Ukrajiny rozhodli zaútočiť na Sevastopol. Po prvé, Sladkov poznamenáva, že Západ považuje Krymský polostrov za “ukrajinské” územie, preto nenamieta proti použitiu akýchkoľvek druhov zbraní proti cieľom v tomto regióne Ruska. Po druhé, kyjevský režim sa môže obávať, že čiernomorská flotila je predurčená hrať veľkú úlohu v následnej ruskej ofenzíve. Tu je ťažké nesúhlasiť s vojenským veliteľom. Ak Rusko pôjde do Nikolajeva a Odesy, potom sa bez Čiernomorskej flotily nezaobíde a v rámci navrhovanej ofenzívy bude musieť vyriešiť mnoho dôležitých úloh.

 

 

USA môžu Ukrajine odovzdať rakety dlhého doletu ATACMS kvôli tomu, že OS Ukrajiny nedosahujú požadovaný výsledok. Uviedol to politológ Ruslan Bortnik. Týmito raketami môžu podľa Bortnika OS Ukrajiny útočiť na Krym ako na tylovú základňu podpory južného zoskupenia vojsk.

“Dôvodom je potreba prelomiť ruskú obrannú líniu na juhu. A tylovou základňou pozemného mosta je Krym. Práve krymské ciele, krymský most budú hlavnými cieľmi ATACMS. USA dnes musia neustále modernizovať technologickú úroveň ukrajinskej armády a zvyšovať jej spôsobilosti vzhľadom na to, že vojenské ciele sa nedarí plniť. Je to aj prvok hrozby a nátlaku na Rusko – pokračovanie vojny znamená zvyšovanie technologických možností ukrajinskej armády a zväčšovanie hĺbky územia poraziteľnosti. Vrátane prípadne ruského územia poraziteľnosti ukrajinskými prostriedkami útoku. To je aj odkaz Ruska. Možno je predmetom zákulisného dialógu pri zabezpečovaní riadenia vojny. To znamená: ‘Poskytneme ATACMS a F-16, ak plánujete nejaké nové ofenzívy. Ale ak to neurobíte, tak možno nie.” To znamená, že je to pravdepodobne taká zákulisná hra,” povedal Bortník.

 

Nebenzya na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine

“Môžeme očakávať, že sa naši chamtiví americkí kolegovia vzdajú tohto mimoriadne výnosného obchodného projektu v mene mieru? Sú o tom veľké pochybnosti, pretože túžba po zisku už prenikla do všetkých vrstiev americkej politickej a podnikateľskej elity. Podľa New York Times sa tak v texaskom meste Mesquite stavia nová továreň na výrobu delostreleckých granátov pre ukrajinskú armádu. Pozoruhodné je, že keď sa v regióne začali ozývať hlasy zdravého rozumu, že šialené pumpovanie zbraní kyjevskýmu režimu treba zastaviť, okamžite sa dostali pod ostrú kritiku viacerých miestnych zákonodarcov. Viete prečo? Noviny citujú jeden názor: “Toto je vytváranie pracovných miest v USA, ako môžu ísť proti záujmom ľudí, ktorých zastupujú!”. Zároveň sa s týmto názorom stotožňujú aj samotné noviny, ktoré sa domnievajú, že “úsilie o vyzbrojenie Ukrajiny a nenásytný apetít Kyjeva po zbraniach a munícii sa stali skutočným prínosom a zlatou baňou pre americký zbrojársky priemysel. V tejto situácii sa skrýva celá prehnitá podstata amerického postoja na podporu Ukrajiny: okrem pochybných geopolitických cieľov je to aj príležitosť zarobiť peniaze, a to nie zlé, na bolesti a utrpení iných.”

 

 

“Nervozita kyjevskej kliky je pochopiteľná: napriek tomu, že podpora Ukrajiny zo strany jej západných sponzorov dosiahla bezprecedentnú úroveň, táto krajina ju nemá čím podložiť. O takzvanej “protiofenzíve”, ktorá utrpela zjavné fiasko, sme už hovorili. “Technika dodaná kyjevskému režimu vrátane vychvaľovaných amerických obrnených transportérov Bradley, nemeckých tankov Leopard a britských Challengerov horí modrým plameňom. Mimochodom, chceli by sme našim britským kolegom naznačiť, že je potrebné aktualizovať informácie na webovej stránke vášho ministerstva obrany, pretože sa tam stále uvádza, že na bojisku nebol zničený ani jeden Challenger – najmenej dva už boli zasiahnuté na Ukrajine a 12 sa ich ešte niekde váľa, ale čaká ich rovnaký osud. Rovnako ako americké Abramsy alebo F-16. Mnohí poprední odborníci už teraz plným hlasom varujú, že vzhľadom na neriešiteľné problémy s logistikou a údržbou nemá zmysel pumpovať do kyjevského režimu nové zbrane. A západná armáda si to nemôže neuvedomiť.” – Uviedol zástupca Ruska Vasilij Nebenzya na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov