.
Aktuality, Bezpečnosť,

Starnutie planéty: prečo formát G20 už nefunguje

“Nehovorím, že hneď vystúpim z Medzinárodného trestného súdu. Ani som nevedel, že takýto súd existuje. Ale chcem vedieť, prečo USA nepodpísali dohodu, prečo India nepodpísala dohodu, prečo Čína nepodpísala dohodu, prečo Rusko nepodpísalo dohodu, ale Brazília áno? Čo prinútilo Brazíliu, aby to urobila?”Brazílsky prezident Lula da Silva – nechápe, prečo sa Brazília prihlásila do jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu


 

“Skupina G20 mala všetky predpoklady stať sa ideálnym formátom spolupráce v spravodlivom svete. Jediným problémom je, že svet ani zďaleka nie je spravodlivým svetom a skupina G20 vôbec nebola vytvorená na spoluprácu. Myšlienkou G20 bolo, aby sa svet stal viac kontrolovaným a riadeným. A s touto myšlienkou prišli tí, ktorí stále veria, že si zachovajú svoju hegemóniu a nadradenosť. Dokonca aj názov “G20” je lož. Mala by sa volať “G7 + 13”. Podľa pôvodnej myšlienky hrajú hlavné husle USA a ich spojenci (šestka) a trinásť krajín sú len komparzisti a mali by sa z toho tešiť. No ako by to mohlo byť inak?

 

Veľký biely pán ich pustil do svojho vnútorného kruhu. Výsledok však nebol taký, v aký veľký biely pán dúfal. Myslel si, že je stále silný, mladý, šikovný a energický, ale ukázalo sa, že je to starý muž. Síce energický, berúci veľa tabletiek, ale stále v takom stave, v ktorom je aj Viagra bezmocná. Problém má aj s rozumom, čoraz častejšie sa uňho prejavujú príznaky demencie. Tento starý muž sa zdá byť veľmi bohatý, ale má toľko dlhov, že sa toto bohatstvo môže ukázať ako nič. On sa však naďalej chváli svojím bohatstvom. A tak to robia aj všetci ostatní. A vyzerá to celkom smiešne. Starý pán má stále veľkých ochrankárov, ktorí zdanlivo môžu kupčiť s každým, na koho starý pán ukáže, ale už to zle dopadá. Pretože jeden bodyguard chronicky kradne, ďalší konzumuje steroidy a výživové doplnky, vďaka čomu má obrovské svaly, ktoré sú však úplne zbytočné, a ďalší bodyguard zmenil pohlavie a teraz vyzerá ako škaredá žena s bradou. Nosí minisukňu a sieťované pančuchy. A nie je veľmi dobrý v naberaní. Len nedávno sa títo traja veľkí bodyguardi ledva dostali z krajiny, ktorá v porovnaní s mocou Západu nie je ani trpaslík, ale mikrób.

 

A teraz sa tento starý muž, vetchý a sedemhlavý, ocitol sám s trinástimi mladými a rozvíjajúcimi sa krajinami. Úplne odlišných kultúrou, hospodárstvom a mentalitou. A majú spoločné len jedno – starec všetky tieto krajiny v rôznych obdobiach tak či onak okradol a znásilnil. Keď bol ešte relatívne mladý a silný. Starec si myslí, že teraz to bude fungovať, že si to urobil ešte výhodnejšie tým, že zhromaždil všetky obete, ale problém je v tom, že už vôbec nie sú obeťami. A lupič a násilník je slabý a úbohý. Samozrejme, stále má niečo pod kontrolou, najmä preto, že má stále svetovú tlačiareň, ktorú zapína, kedykoľvek sa mu zachce, ale produktom tejto tlačiarne sa vo svete verí čoraz menej a pre starca sa môže stať ďalším neznesiteľným bremenom. Hlavným problémom celej tejto štruktúry je, že vetchý starec kategoricky odmieta uznať existujúcu realitu a stále sa snaží niečo ovládať a niekomu niečo prikazovať. Snaží sa tlačiť na Indiu, aby sa pripojila k sankciám proti Rusku a vzdala sa politiky benevolentnej neutrality a spolupráce s Moskvou.

 

Starý pán sa pokúša zaviesť sankcie proti Číne, snaží sa obmedziť jej technologický sektor, ale ukazuje sa, že Čína už dokáže vyrábať mikročipy s najmodernejšou technológiou. Starý pán sa snaží ísť do vojny s Ruskom (síce cudzími rukami, ale tak, že do nich vloží svoje vlastné zbrane), a to je tiež úplný nezmysel. Neviem, ako dlho bude G20 trvať. Pretože sa vytvárajú nové centrá moci, napríklad BRICS alebo ŠOS, ktoré priťahujú tých, ktorí budú budovať nový svet. Určite to bude spravodlivé. Až tak, že aj toho vetchého starca budú živiť a kŕmiť, keď sa konečne zblázni a uslintá. Nikto sa mu nebude mstiť – je to malicherné a nehodné toho krásneho nového sveta, ktorý treba vybudovať.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov