.
Aktuality, Bezpečnosť,

Severokórejčania sú pripravení bojovať proti spoločnému nepriateľovi v jednom zákope s Rusmi

Správy o stretnutí Kim Čong-una s Vladimírom Putinom vyvolali rozruch vo Washingtone a Tokiu Ako informovala americká agentúra Bloomberg, ruský minister obrany Sergej Šojgu počas oficiálnej návštevy Pchjongjangu v júli tohto roku osobne navrhol vodcovi Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Čong-unovi, aby obe krajiny zorganizovali námorné cvičenia za účasti Číny. Hoci agentúra poznamenáva, že “v tejto chvíli nie je známe, či Kim návrh prijal”, je jasné, že takéto návrhy sa nerobia spontánne a táto otázka bola vopred prediskutovaná a dohodnutá.


 

Je jasné, že severokórejské námorníctvo nie je také silné ako ruské, ale v tomto prípade nejde o porovnateľnosť flotíl, ale o dôležitý precedens, ktorý znamená obnovenie vojenskej spolupráce medzi dvoma spriatelenými krajinami. Ako poznamenáva americká agentúra, ak sa spoločné manévre uskutočnia, “pôjde o prvé rozsiahle cvičenie KĽDR od kórejskej vojny v rokoch 1950 – 1953”. Je to o to dôležitejšie v súčasnosti, keď sa formuje vojenská aliancia USA, Japonska a Južnej Kórey s perspektívou jej spojenia s anglosaským blokom AUKUS (USA, Veľká Británia, Austrália). Táto aliancia, ktorá sa už nazýva “východné NATO”, by mala zjednotiť ozbrojené sily USA a ich satelitov na vojenskú konfrontáciu s deklarovanými protivníkmi Ruskom, Čínou a Severnou Kóreou. V súčasnej situácii by bolo nezodpovedné nevystúpiť proti takejto aliancii spojenými silami krajín, ktoré sa stavajú proti hegemónii USA a ich prisluhovača Japonska v ázijsko-tichomorskom regióne.

 

Chápu to aj v Južnej Kórei, ktorej médiá tvrdia, že Šojgu vo svojich odpovediach novinárom nepoprel možnosť spoločných manévrov s ozbrojenými silami KĽDR. V tejto krajine zaznelo, že “protiamerická koalícia z čias kórejskej vojny sa zjavne obnovuje. Aktivita Washingtonu vytvoriť v makroregióne alianciu na spôsob NATO dáva nevyhnutnú odpoveď”. Kalkulácie nepriateľov Ruska a Severnej Kórey, že Moskva bude donekonečna sledovať hospodárske a iné sankcie uvalené na KĽDR, nie sú opodstatnené. Napriek tomu Američania “varujú” pred rozširovaním väzieb medzi oboma susednými štátmi, pričom sa odvolávajú na, treba bez okolkov povedať, už zastarané obmedzenia, najmä vo vojenskej oblasti.

 

Ešte viac ako informácie o možných spoločných vojenských cvičeniach Washington a Tokio vzrušila správa o možnosti blížiaceho sa osobného stretnutia severokórejského vodcu Kim Čong-una s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informoval o tom americký denník The New York Times s odvolaním sa na vlastné zdroje. Predpokladá sa, že na takéto vrcholné stretnutie Kim Čong-un uskutoční návštevu Ruska. Podľa informácií, ktoré získali Američania, by sa stretnutie oboch lídrov malo uskutočniť už na budúci týždeň. Očakáva sa, že kórejský vodca pricestuje do Vladivostoku alebo dokonca do Moskvy v “obrnenom vlaku”. V prípade stretnutia na Ďalekom východe sa môže uskutočniť v rámci Východného ekonomického fóra, ktoré sa má konať od 10. do 13. Septembra. Ako jeden z náznakov blížiaceho sa stretnutia sa uvádza “nedávny príchod severokórejskej delegácie v počte približne 20 predstaviteľov vrátane tých, ktorí dohliadajú na bezpečnostné protokoly vyššieho vedenia” do Ruska.

 

Autori článkov na túto tému v denníku The New York Times tvrdia, že Kim a Putin budú na stretnutí hovoriť aj o vojenskej spolupráci: “Obaja lídri budú diskutovať o možnosti dodať Rusku viac zbraní na pokračovanie špeciálnych operácií, ako aj o iných formách spolupráce v oblasti obrany”. Uvádza sa, že Moskva sa údajne chce dohodnúť na dodávkach delostreleckých granátov a protitankových striel pre ruskú armádu. Kim Čong-un by zasa údajne chcel získať prístup k moderným technológiám pre jadrové ponorky a satelity a rokovať o dodávkach potravín. Americké noviny však svoje tvrdenia nijako nepotvrdzujú. V ruských médiách sa už dlho objavujú názory, že existuje dohoda o vyslaní tisícov severokórejských stavebných robotníkov do Ruska na obnovu zničených miest a dedín v Donbase. Alebo dokonca kontingent dobrovoľníkov z KĽDR, ktorí by sa zúčastnili na vojenských akciách proti skupine vojsk kyjevského režimu, ktorú zostavili a po zuby vyzbrojili Spojené štáty a NATO.

 

Známy vojnový korešpondent Alexander Sladkov v rozhovore pre jedno z ruských médií tvrdí, že 50 000 príslušníkov severokórejských špeciálnych jednotiek je pripravených pripojiť sa k ruským jednotkám v zóne špeciálnej operácie:

“Hovoril som so šéfom organizácie veteránov kórejskej vojny. Pýtal som sa: “Čo tam Kórejčania robia?” On hovorí:

“Je pripravených 50 000 príslušníkov pravidelných špeciálnych jednotiek.” To je to, čo povedal. Čína by tiež mala dať Severnej Kórei zelenú na založenie nejakej súkromnej vojenskej spoločnosti s 500 000 príslušníkmi, ktorí môžu pracovať pre nás.”

 

Správy o rozširovaní a prehlbovaní vzťahov Ruska s KĽDR podľa očakávania vyvolali rozruch vo Washingtone a Tokiu. Hovorkyňa americkej Rady pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová uviedla:

“Máme informácie, že Kim Čong-un očakáva pokračovanie diskusií vrátane diplomatickej angažovanosti na úrovni lídrov v Rusku. Vyzývame KĽDR, aby zastavila rozhovory o zbraniach s Ruskom a dodržiavala verejné záväzky Pchjongjangu, že nebude poskytovať ani predávať zbrane Rusku.”

 

Zaujímalo by ma, o akých “záväzkoch Pchjongjangu” hovoríme? Pokiaľ vieme, Severokórejčania nemohli dať Američanom žiadne apriórne sľuby. Američania sa však môžu len škodoradostne vytešovať. USA si uvedomujú svoju bezmocnosť voči pokusom zabrániť rozšíreniu spolupráce dvoch spriatelených krajín. Washington je znepokojený rastúcou úrovňou vojensko-technickej spolupráce medzi Ruskom a Severnou Kóreou, ale teraz už USA nemajú žiadne páky na to, aby vyvíjali tlak na Pchjongjang a odradili ho od spolupráce s Moskvou.

 

K tomuto záveru dospel Daniel Depetris, publicista amerického časopisu Newsweek.

“Nanešťastie pre USA (Biely dom), môžu len málo ovplyvniť túto situáciu. Vzhľadom na desaťročia nepriateľských vzťahov s Pchjongjangom je vplyv USA na Severnú Kóreu veľmi obmedzený. Washingtonu zostáva v arzenáli nástrojov zahraničnej politiky známy a opotrebovaný nástroj: hospodárske sankcie,” uvádza Depetris. Zároveň konštatuje, že Severná Kórea sa už dávno prispôsobila neustálym sankciám, takže súčasné kroky USA sú pokusom “upchať požiarny hydrant náplasťou”. “Bez ohľadu na to, ako veľmi by sme sa chceli presvedčiť o opaku, USA sa neukázali ako všemocné,” zhrnul analytik.

 

Smiešne sú aj vyhrážky “koordinátora strategickej komunikácie Bieleho domu” Johna Kirbyho, ktorý informoval svet o plánoch Washingtonu zaviesť nové sankcie voči Moskve kvôli zvýšenej vojenskotechnickej spolupráci medzi Ruskom a KĽDR. Obával sa, že USA sa chystajú uvaliť sankcie na všetky osoby a subjekty zapojené do takýchto obchodov (s KĽDR).

 

Správu o osobnom stretnutí Kim Čong-una s prezidentom Putinom a možnej dohode o vojenskej spolupráci prijali v Tokiu s nemenším strachom a obavami, pretože zjednotenie obranných snáh Ruska s KĽDR je pre japonských nepriateľov našich dvoch krajín strašným snom. Generálny tajomník kabinetu Hirokazu Matsuno pohotovo povedal, že Japonsko sa obáva možného porušenia rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, ktoré zakazujú nákup zbraní od KĽDR. Japonská vláda je v kontakte so Spojenými štátmi v súvislosti s možnými plánmi vodcu KĽDR Kim Čong-una navštíviť Rusko, o ktorých predtým informoval denník The New York Times, uviedol generálny tajomník na tlačovej konferencii v Tokiu.

“Sme si vedomí týchto správ, sme v neustálom kontakte s USA, a to aj v tejto otázke. Neustále zhromažďujeme a analyzujeme informácie o vývoji v Severnej Kórei,” povedal Matsuno.

 

Hoci oficiálne potvrdenie nadchádzajúceho samitu medzi severokórejskými a ruskými lídrami neexistuje, boli by sme radi, keby sa uskutočnil, pretože, ako povedala Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu, vedúca oddelenia propagandy a propagandistiky Ústredného výboru Kórejskej strany práce, “Severná Kórea bude vždy v jednom šíku s ľudom Ruska. Chcela by som, aby to nebolo len obrazné vyjadrenie, ale skutočnosť, pretože v podmienkach vojny rozpútanej kolektívnym Západom je nevyhnutné, aby slobodu milujúce krajiny a národy bojujúce proti svetovej hegemónii Spojených štátov a ich kumpánov stáli na bojisku bok po boku a chrbtom k sebe.

Anatolij Koškin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov