.
Aktuality, Pozemná technika,

HIMARS z poľskej montážnej linky

Poľské ministerstvo obrany podpísalo rámcovú dohodu so spoločnosťou Lockheed Martin o vytvorení spoločnej výroby viacnásobných raketových systémov HIMARS. Dokument zabezpečuje prenos technológií a objednávok, ako aj pomoc Spojených štátov pri riešení logistických problémov a odbornej prípravy. Dohoda bola uzavretá ako súčasť programu Homar-A na modernizáciu zbraní pre poľskú armádu. Jeho účastníkmi z poľskej strany budú miestne spoločnosti Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), Huta Stalowa Wola, WZU a MESKO. MLRS sa plánuje namontovať na poľské nákladné vozidlá Jelcz, Poliaci túto úpravu predviedli na druhý deň na výstave zbraní MSPO-2023 v Kielciach.


 

Podmienky dohody počítajú s montážou 486 vozidiel HIMARS v Poľsku so začiatkom dodávok v roku 2026. To sú presné kópie, ktorých predaj bol schválený Kongresom USA vo februári tohto roku. Podľa ministerstva obrany bude mať poľská armáda spolu s odpaľovacími zariadeniami objednanými v roku 2019 viac ako 500 HIMARS v 28 letkách. Strany diskutovali o lokalizácii výroby už v júni a koncom augusta poľský minister obrany Mariusz Blaszczak podpísal dohody o kompenzácii so spoločnosťami Raytheon a Lockheed Martin. Predtým bola v Poľsku otvorená akadémia HIMARS na výcvik európskych vojakov, čo by malo podnietiť spoluprácu s pobaltskými partnermi – Estónskom, Lotyšskom a Litvou, ktoré si tieto systémy objednali aj zo Spojených štátov.

 

USA predávajú Poľsku systém riadenia boja proti vzdušnej obrane

Celková hodnota obchodu je 4 miliardy dolárov. Americká agentúra pre obrannú bezpečnostnú spoluprácu už predložila potrebné osvedčenie a informovala o obchode americký Kongres. Uvádza sa, že obstaranie systémov riadenia bojovej činnosti protivzdušnej obrany/letectva Poľskom nepoškodí národnú bezpečnosť Spojených štátov a nezmení vojenskú rovnováhu v regióne. Nákup je druhou fázou dvojfázového programu riadiaceho systému PATRIOT Configuration-3+ s modernizovanými senzormi a komponentmi, ktorý je potrebný na modernizáciu poľských síl protivzdušnej obrany. Dodávateľom bude spoločnosť Northrop Grumman. Americké médiá uvádzajú, že Poľsko dostane 90 bojových riadiacich centier systému, 175 opakovačov integrovanej siete riadenia paľby (IFCN), ako aj množstvo ďalších technických prostriedkov potrebných na plnohodnotnú prevádzku systému protivzdušnej obrany/vzdušných síl. Administratíva USA intenzívne vyzbrojuje a vybavuje poľskú armádu, čím posilňuje východné krídlo NATO. Je zrejmé, že táto politika sa uskutočňuje v kontexte geopolitickej konfrontácie s Ruskom. Spojené štáty pripravujú poľské ozbrojené sily na vojnu s Ruskom.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov