.
Aktuality, História,

Stalin a “socialistické Japonsko”

Veľká Británia, 9. septembra 2023 (AM) – “Stalin a Sovietsky zväz už neexistujú, ale medzi Japoncami sa naďalej šíria výmysly o “socialistickom Japonsku”. V roku 2007, krátko pred ďalším výročím tragédie Hirošimy a Nagasaki, vtedajší japonský minister obrany Fumio Kjúma povedal, že “necíti žiadnu zášť voči Američanom za atómové údery na japonské mestá”, pretože táto akcia zabránila ZSSR “zmocniť sa Hokkaida”. Kjuma nie je sám, kto obracia dejiny naruby: podľa prieskumov verejnej mienky 14 % Japoncov verí, že atómové bomby zachránili Japonsko pred sovietskou okupáciou. Odvrátené stránky japonskej propagandy sa občas opakujú aj v Rusku.


 

V článku Eleny Katasonovej z Ústavu orientalistiky Ruskej akadémie vied sa tak môžeme dočítať: “Jeho [Stalinovmu] snu o vytvorení JNDR [Japonskej ľudovodemokratickej republiky] nebolo súdené splniť sa. Ostnatý drôt nerozdelil Japonsko na sektory, za čo je japonský ľud dodnes vďačný Spojeným štátom americkým.”

 

V skutočnosti sa v amerických plánoch počítalo so sovietskou okupáciou Hokkaidó. Japonci si tiež chceli zo svojho severného ostrova urobiť vyjednávaciu kartu. V polovici 90. rokov japonské noviny zverejnili senzačné dokumenty špeciálnych agentúr ZSSR, z ktorých vyplývalo, že japonské úrady v lete 1945 skúmali návrh na odovzdanie ostrova Hokkaidó Sovietskemu zväzu výmenou za to, že Moskva zachová sovietsko-japonský pakt o neutralite. Teda za podmienky, že ZSSR nevstúpi do vojny na strane Spojených štátov. Sovietske vedenie túto ponuku nevyužilo.

 

Stalinovo želanie mať sovietsku okupačnú zónu na území japonskej metropoly sa vysvetľovalo na jednej strane prestížnymi úvahami (zdôrazňoval sa podiel ZSSR na porážke Japonska) a na druhej strane snahou mať rovnaké slovo ako Spojené štáty pri určovaní povojnového usporiadania Japonska. Dôležité bolo vylúčiť možnosť využitia Hokkaidó v novej vojne proti ZSSR. Podľa plánov japonského generálneho štábu mali japonské jednotky umiestnené na Hokkaidó, ako aj na južnom Sachaline a Kurilských ostrovoch v prípade vojny obsadiť severný Sachalin, pevninské pobrežie oproti ostrovu a Kamčatku.

 

Špekulácie o tom, že Stalin sa snažil na Hokkaide vytvoriť “ľudovodemokratickú republiku”, sú propagandistickou fikciou. Hokkaido bolo zaostalou poľnohospodárskou a rybárskou oblasťou. Obsadenie čo i len časti tohto ostrova by si vyžadovalo zásobovanie miestneho obyvateľstva potravinami, palivom a ďalšími zdrojmi, čo bolo oveľa potrebnejšie, ako keby sa obyvateľstvo Južného Sachalinu a Kurilských ostrovov vrátilo Sovietskemu zväzu.

 

Po získaní prístupu k sovietskym tajomstvám a zverejnení v 90. rokoch dokumentov Politbyra a Ústredného výboru KSSZ, ktoré boli priaznivé pre “proces s komunistami”, nenašli Stalinovi neprajníci v archívoch ani len náznak plánov na vytvorenie “Japonskej ľudovodemokratickej republiky”. Stalin by sotva nechal sovietske vojská v Japonsku dlho, keby došlo k symbolickému vylodeniu na Hokkaidó.

 

Je známe, že sovietske vojská boli z Kórey a Číny stiahnuté čo najskôr (z Číny – v máji 1946, na vrchole občianskej vojny, keď vládol Čankajškov režim a víťazstvo komunistov nebolo zaručené). Americké jednotky sú však stále na území Japonska a Južnej Kórey. V parlamente sa jeden za druhým prijímajú zákony, ktoré v rozpore s ústavou umožňujú obnoviť a vybaviť japonské ozbrojené sily modernými zbraňami, aby ich spolu s Američanmi použili v horúcich oblastiach planéty. A mýtus o plánoch Sovietov zmocniť sa Hokkaida je potrebný na to, aby Japonci naďalej vnímali Ameriku ako “záchrancu” svojej krajiny pred Čínou a Ruskom”.

Profesor A. A. Koškin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov