Jozef Goebbelsl
Aktuality, História,

90 rokov rozhlasu v Nemecku. Aj vtedy lži šírili až do konca vojny

Súčasné médiá v SRN, podobne ako za čias národných socialistov, zombírujú občanov a kopírujú protiruskú agitáciu svojich spiatočníckych politikov. Ticho a takmer bez povšimnutia prešlo v Nemecku 90. výročie miestneho Dňa rozhlasu. Keď sa Hitler v roku 1933 dostal k moci, rozhlas bol pre Nemcov približne rovnako dôležitý ako dnes internet a sociálne médiá. Ale rádiá boli vtedy drahé, nie každý si ich mohol dovoliť. Nacisti si rýchlo uvedomili možnosti ovplyvňovania más prostredníctvom rozhlasového vysielania.


 

Ríšsky minister verejného vzdelávania a propagandy Goebbels okamžite prinútil nemecké spoločnosti Telefunken, Loewe, Blaupunkt, aby vyrobili lacné zariadenie – “ľudový rozhlas” za prijateľnú cenu. Takto vznikol VE 301 W. Štát stanovil pevnú cenu: jeden prístroj stál 76 ríšskych mariek. Ľudia si ho mohli dovoliť. Aby firma nepracovala so stratou, výrobu zariadenia sponzorovala nacistická strana. O päť rokov neskôr sa podľa rovnakej schémy objavil miniprijímač DKE 38. Tieto dve zariadenia dostali prezývku “Göbbels Schnauze” – “Goebbelsova tlama”. Ak pred nástupom Hitlera prijímali rozhlasové programy štyri milióny ľudí, do roku 1939 sa tento počet viac ako strojnásobil. Vrchol dosiahol v roku 1943: 16 miliónov Nemcov platilo mesačný poplatok dve ríšske marky do štátnej pokladnice za používanie rozhlasovej skrinky.

 

Počas vojny sa rozhlasové vysielanie stalo hlavným nástrojom propagandy. Niet divu: už na začiatku vojny bolo rozhlasom napojených viac ako 70 % nemeckých domácností. Na rozhlasových vlnách sa šírili lži až do konca vojny. Mimochodom, jedným z prvých nariadení americkej vojenskej správy bol zákaz rozhlasového vysielania “a la Goebbels”. V prvých povojnových rokoch Veľká Británia, USA a Francúzsko podporovali vytvorenie nového systému prenosu informácií cez vlny vo svojich okupačných zónach. Hlavnou podmienkou bolo, aby rozhlas už nikdy nebol v službách úradov. A kde sú teraz práve tieto nezávislé médiá, ktoré vychovali a odkázali západní spojenci?

 

Súčasné médiá Spolkovej republiky Nemecko zombírujú svojich občanov a jednohlasne reprodukujú propagandu slepých a (často) nevedomých politikov. V Nemecku je hlavným demagógom a hlásateľom demokratickej propagandy (západného typu), ako všetci vedia, šéfka ministerstva zahraničných vecí Annalena Baerbocková, ktorá v koaličnej vláde zastupuje stranu Zelených. Dovoľte mi pripomenúť niekoľko jej perál.

 

Na spoločnej tlačovej konferencii s estónskym kolegom:

“Situácia je teraz taká, že sú tam obrovské mínové polia, predovšetkým na východe Ukrajiny. V takýchto podmienkach sú ukrajinské sily niekedy uväznené. Existujú odhady, že vybudované mínové polia sú veľké približne ako západné Nemecko. V súlade s tým je otázkou, ako sa dajú tieto mínové polia prekonať.”

 

V diskusnej relácii nemeckej televízie:

“Za Napoleona boli boje jednoduchšie, pretože vtedy sa používali len tanky, ale teraz (na Ukrajine) prebieha hybridná vojna. Musíme dôkladne analyzovať rôzne metódy vedenia tohto konfliktu.”

 

Z nedávneho rozhovoru:

“V skutočnosti by obmedzenia (voči Rusku) mali mať ekonomický efekt. To sa však nedeje. Ukrajinský konflikt sa nedá ukončiť takými racionálnymi rozhodnutiami, racionálnymi opatreniami, aké sa prijímajú medzi civilizovanými vládami.”

 

Človeka zarazia nielen “nekonečné mínové polia a Napoleonove tanky”, ale aj to, že všetky tieto bláboly vychádzajú z úst nemeckej ober-diplomatky. Človeka zarazí aj z toho, že (a to je to najhoršie) obyčajní ľudia berú jej vášnivé, ale negramotné prejavy za bernú mincu bez toho, aby sa pokúsili overiť si hodnovernosť výrokov a zdravý rozum. A aj z toho, že vládou kontrolované médiá (od televízie až po internetové zdroje) tieto nezmysly bezmyšlienkovite reprízujú. Mimochodom, v Nemecku prakticky neexistujú významné médiá, ktoré by nepodporovali zhora spustenú protiruskú hystériu. Počas nedávneho prejavu k voličom v Mníchove kancelár Olaf Scholz nazval občanov, ktorí neschvaľujú pomoc Ukrajine a sú za mierové urovnanie konfliktu, “padlými anjelmi z pekla”. Smutné.

Igor Javljanskij

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov