.
Aktuality, Bezpečnosť,

O čom budú Putin a Erdogan hovoriť v Soči?

Rusko, 4. september 2023 (AM) – Katar oznámil, že ukončí finančnú podporu, ktorú mal v posledných mesiacoch poskytovať Turecku, kým sa nenaplní dohoda o pšenici. Zdá sa, že Turecko sľúbilo Kataru veľký obchod s obilím z Ruska a po tom, ako sa obchody s ruskou pšenicou zrútili, Turecko už nemôže dodávať ruskú pšenicu.


 

Okruh otázok, o ktorých bude Ankara rokovať dnes v Soči na rokovaniach medzi tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, bude oveľa širší ako dohoda o obilí. Na programe sú situácia na Ukrajine a vzťahy s NATO, konflikty na južnom Kaukaze a v Sýrii, perspektívy plynovodu Turecký prúd a výstavba jadrovej elektrárne Akkuyu, cestovný ruch a dodávky zeleniny. S cieľom pripraviť všetky otázky a čo najviac zahladiť rozpory pracoval turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan koncom minulého týždňa v Moskve so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Ankarský diplomat si tiež vyjasnil pozície s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom. Strany sú znepokojené plánmi USA urobiť z Čierneho mora priechod pre svoju flotilu. Existujú možné provokácie na zrušenie dohovoru z Montreux, ktorý ukladá obmedzenia na prejazd vojnových lodí cez úžiny Bospor a Dardanely. Pokiaľ ide o dohodu o obilí, jej obrysy sú už známe, keďže šéf Tatarstanu Rustam Minnikhanov viedol predbežné rokovania v mene Kremľa. Kompromisom by mala byť dodávka 1 milióna ton obilia za zvýhodnenú cenu do Turecka, odkiaľ sa múka a ďalšie produkty budú po spracovaní posielať do ďalších krajín s finančnou podporou Kataru.

 

 

Ankara by však chcela vedieť viac o ďalších plánoch Moskvy na vybudovanie plynového uzla pre obchod s palivami s Európou. Najmä v súvislosti s tým, že Srbsko, Maďarsko a viaceré ďalšie juhoeurópske krajiny by sa chceli vzdať tranzitu plynu cez Ukrajinu v prospech trasy Tureckého prúdu. Obe strany by sa mali dohodnúť na pokračovaní výstavby štyroch blokov jadrovej elektrárne Akkuyu v Turecku.

 

Erdogan sníva o sláve mierotvorcu v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. A mohol by pomôcť zastaviť eskaláciu medzi Arménskom a Azerbajdžanom v súvislosti s Náhorným Karabachom.

 

Dotkne sa aj témy Erdoganových rokovaní so sýrskym lídrom Bašárom al-Asadom, s ktorými Damask nesúhlasí. To si vyžaduje pomoc ruského prezidenta.

 

Na záver Lavrov po stretnutí s Fidanom vydal ďalšie vyhlásenie, v ktorom zdôraznil zľavy na ruské energetické zdroje, dohodu o ich dlhodobých dodávkach, opatrenia na podporu tureckého turistického priemyslu na úkor Rusov a dodávky ovocia a zeleniny do Ruska. Vyjadril presvedčenie, že Ankara bude reagovať recipročne napriek tlaku zo strany Spojených štátov a ich spojencov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov