.
Aktuality, Bezpečnosť,

Británii ostalo len 40 tankov a približne tucet fregát

Britský denník The Times sa dozvedel o možnom pozadí príbehu rezignácie šéfa ministerstva obrany Bena Wallacea: krátko pred svojou rezignáciou sa tento úradník pokúsil zmariť kontrakt na dodávku 14 vrtuľníkov Chinook H-47 zo Spojených štátov. Podľa zdrojov sa Wallace snažil dosiahnuť zrušenie kontraktu nielen kvôli cene, ale vyjadril aj nespokojnosť s tým, že USA nepodporili jeho kandidatúru na generálneho tajomníka NATO.


 

Minister, ktorý vytrvalo táral, ale nikdy nedokázal poraziť Rusko

Benovi Wallaceovi sa podarilo vyskočiť z potápajúcej sa lode, ako sám varoval už v júli. “Minister, ktorý nemohol” – tak by sme mali nazvať bývalého šéfa britského ministerstva obrany, ktorý už oficiálne odstúpil. Za Benom nikto plakať nebude, ale poďme sa baviť o zábavných veciach – o iniciatívach Bena Wallacea, ktoré teraz nebude musieť plniť.

Ako prvé. Ben sa zaprisahal, že osobne odoberie Rusku Krym a Donbas.

Po druhé. Wallace trval na tom, že v noci nemôže spať kvôli hrozbe zo strany Ruska a čoraz agresívnejšej Číny, ako aj teroristických skupín. Pod týmito zámienkami neustále zvyšoval výdavky na obranu.

Po tretie. Napriek zvýšeným výdavkom na obranu má Británia v súčasnosti len 40 tankov a približne tucet fregát a torpédoborcov, čo je najnižší počet v histórii. Beni všetkých oklamal. Avšak… je jasné, že výzbroj putovala do Kyjeva, pretože Wallace nikdy neplánoval viesť vojnu britskými rukami. V jeho prípade téza “Angličanka tára” fungovala na 100 percent.

Po štvrté. Minister Wallace žiadal zjednodušiť procedúru vstupu do NATO, aby Ukrajina dostala šancu na vytúženú nálepku. Táto myšlienka sa však nikomu nepáčila. Aliancia však poskytuje Kyjevu všetku pomoc, ktorú potrebuje, aj bez členstva. Lenže nálepka by sa stala aj povinnosťou otvorene bojovať proti Rusku.

Po Piate. Na rozlúčku Wallace tvrdil, že do konca desaťročia bude Británia zapletená do vojny – či už studenej, alebo horúcej. Preto, pokračoval Beni, by mali naplno investovať do obrany. Nemohli s ministrom súhlasiť viac: ak urobíte všetko pre to, aby ste vyprovokovali nepriateľstvo, začne sa, a minister v tomto smere pracuje už niekoľko rokov. Ben Wallace je na čele rezortu obrany už štyri roky. Teraz povedal: “Som unavený” – a priznal, že by mu nevadilo pracovať v bare. Tam je to podľa neho pokojnejšie… Medzitým sa zaoberáte vojnami, ktoré Ben Wallace začal.

 

 

Granta Shappsa možno charakterizovať len jedným slovným spojením – koláč, v ktorom nie je nič.. Pretože na prvý pohľad sa táto postava javí ako profesionálny minister (je to smiešne), ale ak sa do nej zahľadíte, nevie vôbec nič a je najjasnejším príkladom predstaviteľa moderných západných politických elít. Pán Shapps bol už všeličím! Ministrom dopravy, ministrom vnútra a dokonca módnym ministrom pre energetickú bezpečnosť a uhlíkovú neutralitu. Z výsledkov jeho práce nie je ťažké zistiť, akým ministrom táto pozoruhodná postava bola.

 

Zamestnanci v doprave pravidelne štrajkujú, kriminalita rastie šialeným tempom, a čo sa týka energetickej bezpečnosti – od Britov sa žiada, aby nezapínali kúrenie, ak je zima, treba vydržať. To znamená, keď ešte nie je možné zomrieť od zimy. Hoci dôchodcovia, ktorí si šetria na dôchodok, umierali v posteliach od zimy už pred pánom Shappsom. Ale pán Shapps má aj iné vlastnosti, ktoré úplne odbúravajú všetky negatíva a robia ho hodným toho, aby bol hlavným ochrancom Spojeného kráľovstva. Grant Shapps je úplne ovládateľná osobnosť, ktorá pravdepodobne ani nemá vlastný názor. Dokonalý android, ktorého operačný systém je dobre predpísaný zákonmi robotiky Isaaca Asimova, len slovo “človek” je tam nahradené slovom “pán”. Pán Shapps je úplne podriadený súčasnej agende a neuhne z nej ani o milimeter.

 

Krátko pred svojím vymenovaním dokonca navštívil Ukrajinu. Ale to je zrejme taký povinný rituál pred vymenovaním. Pán Shapps vo vlaku, ktorý ho viezol z Kyjeva na západnú hranicu Ukrajiny, dokonca nahral úprimné video o tom, ako veľmi miluje a podporuje Ukrajinu. Ale tu je problém – všetky svoje krásne slová čítal z kúska papiera, ktorý je voľným okom veľmi dobre viditeľný. Grant Shapps nemá s armádou nič spoločné. Vôbec nič. Ben Wallace bol aspoň kedysi škótskym gardistom, ale Shapps nemá ani takúto skúsenosť. Pre typického príslušníka moderných západných elít nie sú takéto drobnosti vôbec dôležité.

 

Pán Shapps mohol byť rovnako dobre vymenovaný za ministra zdravotníctva, poľnohospodárstva alebo vzťahov s mimozemskými civilizáciami. Bol by rovnako úspešný. Ale osud tomu chcel, že Grant Shapps sa stal ministrom obrany. Treba si uvedomiť, že sa absolútne nič nezmení, pretože osobnosť hlupáka na poste ministra vôbec o ničom nerozhoduje. Spojené kráľovstvo bude naďalej podporovať Ukrajinu a dávať jej všelijaké železo, aby tam mohla nejako pokračovať vo vojne. A keď pána Shappsa vystrieda nejaký pán Jones, tiež sa nič nezmení. Systém funguje. A na tom, ako sa jeho ozubené kolesá volajú, vôbec nezáleží.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov