Rostec predstavuje pušku Astarta na výstave Army-2023
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Raptor už nie je Bespoke gun a konkuruje mu Barrett killer. Novinky ručných zbraní na ukrajinskom bojisku

1. Ruská klasika proti austrálskej novinke


Rusi predstavili automat Kalašnikova AK-12 verzie 2023. Prešiel viacerými zmenami, jednu z nich by západní experti nazvali downgradom. Bol odstránený režim streľby dvojranovou dávkou, taký nevyhnutný a potrebný pre západné útočné pušky, že aj ruská armáda požiadala konštruktérov o jeho začlenenie do schémy AK-12. Lenže nepridal také zvýšenie bojovej efektívnosti, mýlil strelcov pri zmenách režimu streľby a nebol praktický ani z hľadiska jej plynulosti. Verzia AK-12 model 2023 má tak opäť len možnosť streľby jednotlivými ranami alebo dávkou a tretia poloha je zaistená zbraň. Benefitom k odstráneniu režimu streľby dvojranovou dávkou je samotný prepínač režimu streľby, ktorý je možné ovládať z oboch strán zbrane bez nutnosti snímať ruku z pištoľovej rukoväte. Zmenila sa aj pažba, ktorá má iný tvar, je stále teleskopická a sklopná, má však naviac taktickú dvojpolohovú lícnu opierku. Pochodová poloha slúži pri streľbe štandardnými mieridlami, zvýšená pri použití optoelektronických prístrojov. Bolo zosilnené a spevnené predpažbie, ktoré je tak odolnejšie a viac zabezpečené voči prehrievaniu pri dlhotrvajúcej streľbe. Zmenili sa dioptrické mieridlá s otočnou reguláciou vzdialenosti streľby a výklopnou časťou pre zmenu svetelných podmienok streľby. Na AK-12 model 2023 bude pravdepodobne štandardne montovaný aj tlmič. Ten dostatočne potláča prejavy streľby bežnou muníciou kalibru 5,45×39 mm.Úplne však tlmí zvuk streľby novými dozvukovými nábojmi US, kedy je prakticky počuť len činnosť záveru a vzďaľujúci sa aerodynamický šum náboja.

Nebola predvedená streľba nábojmi US v automatickom režime, impulz ich činnosti môže byť pravdepodobne nedostatočný aj pre streľbu jednotlivými ranami. Strelec naťahoval záver po každom výstrele. (Iné nové verzie automatov Kalašnikova tu popisované nebudú kvôli samopalu PPK-20 nižšie.) Nová verzia AK-12 vstúpi na ukrajinské bojisko, kde je nepriateľ zásobovaný najširšou škálou streleckej výzbroje západnej proveniencie.

 

Model AK-12 2023:

 

Nedávno sa pridal aj menší počet nových austrálskych útočných pušiek ACAR (Austrálska bojová útočná puška). Západné zdroje s odvolaním sa na predstaviteľov výrobcu – Thales Australia’s Lithgow Arms uviedli, že “malé množstvo zbraní ACAR bolo odoslané na Ukrajinu začiatkom júla ako súčasť balíka zbraní a munície od Thales Australia’s Lithgow Arms.” Dodané zbrane umožnia ukrajinským silám posúdiť užitočnosť ACAR a budúce objemy dodávok na podporu pokrytia ich potrieb. “Neformálna spätná väzba na ACAR bola doteraz pozitívna,” uviedol Thales. ACAR bol prvýkrát predstavený na výstave pozemných síl v roku 2022. Zbraň je teraz v predvýrobnej fáze a pripravená na masovú sériovú výrobu. Nový ACAR bude zameraný na plnenie potrieb austrálskych obranných síl (ADF), orgánov činných v trestnom konaní a exportných zákazníkov. Štandardný ACAR má kaliber 5,56×45 mm NATO a je dostupný aj v 7,62 mm a .300 Blackout. Verzia 6,8 mm je v záverečnej fáze testovania.

 

Austrálska útočná puška ACAR:

 

2. Samopal Kalašnikov PPK-20 v masovej výrobe

Západné zdroje priniesli stále trochu prekvapujúcu informáciu (vzhľadom na konkurenciu) o masovej výrobe samopalu PPK-20 koncernu Kašnikov a ich dodávkach na ukrajinské bojisko. Napriek tomu, že od úvodnej prezentácie Kalašnikov pravidelne informuje verejnosť o priebehu a výsledkoch projektu PPK-20 a samopal si získaval skvelé recenzie. V posledných mesiacoch bolo urobených niekoľko dôležitých oznámení. V auguste na fóre “Armáda-2022” prezident Kalašnikov, Alan Lušnikov, uviedol, že samopaly PPK-20 a odstreľovacie pušky SVČ (Čukavin) budú integrované do ruskej armády do konca roka.

 

Koncom decembra diskutovalo vedenie Kalašnikova o nasadení nových modelov vrátane PPK-20 v oblastiach špeciálnych operácií. Zbraň bola distribuovaná do rôznych vojenských jednotiek a je testovaná v skutočných konfliktných podmienkach.
PPK-20 bol navrhnutý v minulom desaťročí. Pôvodne bol založený na modeli PP-19-01 “Víťaz-SN”, projekt zahŕňal konštrukčné skúsenosti a spätnú väzbu od vojenského personálu a agentov špeciálnych služieb, ktorí používali PP-19-01. Výsledkom je kompaktný a ľahký samopal pre “západný” pištoľový náboj Parabellum 9×19 mm (Luger). V závislosti od povahy bojovej misie môže byť zbraň vybavená rôznymi zariadeniami a príslušenstvom vďaka prítomnosti niekoľkých Picatinny koľajníc.

Jeho celková dĺžka (s predĺženou pažbou) je 660 mm, v zloženom stave meria 475 mm. Bez streliva váži 2,7 kg. Dizajn PPK-20 bol pôvodne založený na puškách Kalašnikov zo série 100, ale v roku 2021 bol modernizovaný pomocou skúseností z projektu AK-12.
Spúšťový mechanizmus PPK-20 je prevzatý z najnovších modelov pušiek a bol vhodne upravený, vrátane prepínača režimov streľby. Zbraň je zásobovaná muníciou zásobníkmi na 30 nábojov z Víťaza. Používa rôzne druhy streliva 9×19 mm.Samopal je vybavený sklopnou teleskopickou pažbou s nastaviteľnou dĺžkou a ergonomickou pištoľovou rukoväťou.


Dodáva sa so štandardným dioptrickým zameriavačom nastaviteľným na dostrel až 200 metrov. Pre PPK-20 bola navrhnutá špeciálna prepravná taška. Táto taška uľahčuje prepravu samotnej zbrane, niekoľkých zásobníkov, tlmiča a iného príslušenstva zbrane.
Ruské sily otestujú zbraň na ukrajinskom bojisku, jej analýzu vykonajú v najbližších mesiacoch a spätná väzba možno ešte povedie zmenám v konštrukcii samopalu. Teraz je zbytočné špekulovať komu a s akou výbavou bude zbraň dodaná. Môže ísť o špeciálne sily, rovnako tak aj o druhosledové a tylové jednotky.


Pre posádky niektorých obrnených vozidiel nemusí byť dostatočne malý, prípadne im vyhovujú štandardné automaty na náboj strednej balistickej výkonnosti. Sú známe zábery z útokov ruských motostreleckých jednotiek, kedy vodič-mechanik po zastavení vysunie automat so sklopenou pažbou z bojového vozidla pechoty a kryje vystupovanie výsadku nepretržitou dávkou.
Pre polovojenské jednotky by sa hodil tiež, proti môže byť ruská verzia feminizmu. V prihraničných oblastiach s Ukrajinou sa objavili billboardy s babou s automatom prehodeným cez plece, ktorá sa pýta, kto je tu teraz slabšie pohlavie. A pozýva do obrany belgorodskej oblasti. Vzhľadom na rastúcu popularitu ženského Sumo Boxu v Rusku by sa neskôr našli aj adeptky na streľbu z pokemonu od pása, prípadne z Kordu kalibru 12,7×108 mm.

 

Samopal PPK-20:

 

3. Pušky Raptor a Astarta zvýšia bojový potenciál ruských sniperov
a) Raptor
Dňa 2.6.2023 Armádny magazín ako prvý informačný zdroj na západe informoval o výskyte exempláru odstreľovacej pušky ruskej firmy Bespoke gun na ukrajinskom bojisku. Dnes je jasné, že podnikateľský zámer vyrábať zbrane na mieru sa firme priebežne “nevydaril” a ruské ozbrojené sily sa jej postarajú o výrobnú náplň aj odbyt. Píše sa o tom v Rusku dokonca s istou dávkou alibizmu, prečo sa nezačala spolupráca skôr, akoby si ani ruskí autori nedokázali preložiť názov firmy z angličtiny a neuvedomovali si časový harmonogram vývoja finálnej zbrane. Ostreľovači ruskej armády sa aktívne zúčastňujú špeciálnej vojenskej operácie a bojujú s nepriateľom pomocou rôznych typov puškových systémov vyrábaných domácimi podnikmi.


Až tento rok sa v prvej línii objavili vysoko presné pušky Raptor od domácej značky Bespoke Gun, ktoré hneď dokázali svoju najlepšiu stránku a pomohli nazbierať potrebné prevádzkové skúsenosti.


V roku 2014 skupina nadšencov založila Moskovskú zbrojnú spoločnosť (MOK). V prvých rokoch svojej existencie sa MOK zaoberala výskumom v oblasti presných zbraní a pracovala s produktmi tretích strán. V roku 2019 sa spoločnosť pustila do vývoja a výroby vlastných streleckých systémov a uviedla ich na trh pod značkou Bespoke Gun (“Zbrane na mieru”).


Katalóg produktov Bespoke Gun teraz obsahuje niekoľko modelov pušiek v rôznych kalibroch a s rôznymi dizajnovými prvkami. Okrem toho sa vytvárajú a vyrábajú záverové skupiny určené na streľbu na veľké vzdialenosti a s vysokou presnosťou.


Vo februári 2023 MOK po prvýkrát ukázala nový výsledok svojho vývoja – vysoko presný strelecký systém Raptor. Tento projekt bol realizovaný s využitím nahromadených skúseností a vývoja v oblasti dizajnu a výroby. Okrem toho vývojárska spoločnosť aktívne konzultovala s ostreľovačmi z rôznych štruktúr a divízií. Ich skúsenosti a priania ovplyvnili aj vzhľad a vlastnosti novej pušky. Napríklad akademici z Ruskej univerzity špeciálnych síl, ktorá sa nachádza v čečenskom meste Gudermes významne prispeli k formovaniu a vývoju vzhľadu pušky.

 

V máji ukázali upravenú verziu pušky s názvom Raptor Tactical. Súčasne nová zbraň prešla potrebnými testami. Takže začiatkom júna MOK ukázal test záverovej skupiny na odolnosť voči vode a prachu. Komponenty zbrane sa s touto výzvou vyrovnali a naďalej plnili svoje funkcie.

Ako už názov napovedá, odstreľovacia puška Raptor bola vytvorená ako exkluzívna zbraň pre skutočné bojové použitie najviac kvalifikovanými ostreľovačmi. Po vykonaní potrebných testov MOK naladila výrobu týchto zbraní a začala ich posielať bojovým jednotkám ruskej armády.


Prvýkrát bola prítomnosť „Raptorov” v zóne špeciálnej operácie zaznamenaná začiatkom júna, kedy o tom informoval aj Armádny magazín. RT zverejnila správu o bojovej činnosti skupiny ostreľovačov zo 155. brigády námornej pechoty tichomorskej flotily. Veliteľ jednotky s volacím znakom „Jaryj” predviedol nedávno prijatú zbraň – personalizovanú pušku Raptor s venujúcou rytinou. Odvtedy správy o puškách Raptor pribúdali.


Krátko po správe od RT spoločnosť MOK oznámila dodanie novej šarže pušiek jednotke Sparta. O niekoľko dní neskôr sa ostreľovači 155. brigády a ich zbrane domácej výroby opäť stali hrdinami televíznej reportáže – teraz ich ukázal kanál Rossija 1.
Odstreľovacia puška Raptor má dobré recenzie. Potvrdzuje vypočítané vlastnosti a v schopných rukách je presnou zbraňou s dlhým dosahom. Je zrejmé, že výroba týchto puškových komplexov bude pokračovať a ich počet v jednotkách sa zvýši. Spolu s ďalším modernizačným vývojom zlepšia pušky od Bespoke Gun bojové možnosti ruských ostreľovačov.


„Raptor” a „Raptor-Tactical” sú opakovacie odstreľovacie pušky s vysokou presnosťou, prispôsobené podmienkam v prvej línii. Okrem potrebných taktických vlastností sa vyznačujú vysokou pevnosťou a odolnosťou voči rôznym vplyvom. Zbraň je vybavená potrebnými optickými prístrojmi a príslušenstvom vrátane a s prihliadnutím na želania konkrétneho strelca. Hlavná modifikácia pušiek používa náboj .338 LM (8,6×70 mm). Predstavený je aj variant pre 6,5 PRC muníciu.


Vývojárska a výrobná spoločnosť MOK ponúka aj vlastnú muníciu, optimalizovanú pre ďalekú a presnú streľbu.
Účinný dostrel pušky dosahuje 2 km. To si vyžaduje vhodné zameriavacie zariadenia. Raptor Tactical môže byť vybavený rôznymi typmi optických mieridiel – podľa výberu strelca, namontovaných na štandardnej koľajnici. Spoločnosť MOV deklaruje možnosť dosiahnutia „extrémnej presnosti” streľby, konkrétne parametre však neuvádza.


Pre pohodlie ostreľovača sú na predpažbí body na upevnenie dvojnožiek alebo iných zariadení. Pažba je skladacia, má tiež nastaviteľnú dĺžku a pohyblivú lícnicu. V spodnej časti sa nachádza Arca-Swiss lišta pre montáž pušky na statív.
Ostreľovacia puška Raptor Tactical ako celok je moderná vysoko presná zbraň s vysokým palebným výkonom. Produkty tohto typu sa v oblasti špeciálnych operácií používajú už niekoľko mesiacov a pomáhajú ostreľovačom riešiť ich problémy, ako aj získavať pozitívne hodnotenia a budovať si „reputáciu.”


Objavenie sa takejto pušky v ruskej armáde je už považované za za pozitívny vývoj, a to hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade ide o nadpriemerné taktické a technické vlastnosti zbraní. V tomto ohľade možno Raptor Tactical porovnať s inými modelmi v službách ruských ostreľovačov aj nepriateľských formácií. V mnohých prípadoch je výsledkom dosiahne nadradenosť Raptorov vo vlastnostiach a bojových možnostiach.


Je tiež potrebné poukázať na to, že v ruskom obrannom priemysle sa presadil nový súkromný podnik schopný vyvíjať a vyrábať vysoko presné ručné zbrane. V tejto oblasti už pôsobí niekoľko organizácií a príchod každého nového účastníka je veľmi dôležitý. Prispieva k ďalšiemu rozvoju a zdravej konkurencii s pozitívnymi výsledkami. Teraz sa v špeciálnej vojenskej operácii používajú vysokopresné systémy niekoľkých typov od rôznych výrobcov, čo má dobrý vplyv na výkony odstreľovačov a umožňuje vyvodiť závery pre ďalší vývoj v tomto segmente zbraní


Teraz získavajú reputáciu pušky Raptor a sú prevádzkované súbežne s výrobkami Lobaev Arms alebo Orsis. Napriek všetkým rozdielom tieto produkty pomáhajú ostreľovačom vykonávať palebné misie a spôsobovať nepriateľovi vážne straty, čím podľa mienky ruských autorov výrazne približujú víťazstvo.

b) Astarta

Novým konkurentom vyššie uvedených zbraní, ktorý si údajne vystačí aj s veľkokalibrovým nábojom 12,7×108 mm, pôvodne určeným ešte pre guľomet DŠK je odstreľovacia a antimateriálová puška Astarta. Je ponúkaná ruským ozbrojeným silám pod marketingovým sloganom zabijak Barretta. Mieni sa tým slávna americká samonabíjacia puška Barrett M82. Astartu môže do ruskej výzbroje pretlačiť jej výrobca, ktorým je holding Vysokopresné komplexy, ktorý je súčasťou konglomerátu Rostec. A hlavne jej výrobcom deklarovaná presnosť, ktorá má byť štyrikrát vyššia ako pri americkej snajperskej puške M82 kalibru 12,7×99 mm.

 

Odstreľovacia a antimateriálová puška Astarta:

 

4. Bojové možnosti ruských automatických granátometov sa zvýšia

Ruským vojskám na ukrajinské bojisko začali prichádzať nové granáty typu VOG-30D určené pre automatické granátomety. Nová munícia vďaka optimalizácii aerodynamického tvaru má zväčšený dostrel až na 2120 metrov oproti doterajším 1700 metrom (AGS-17). Ďalším rozdielom od bežných VOG-17 a VOG-30 je zvýšený polomer ničenia. Ak predtým to bolo 7 metrov pre VOG-17 a 10 metrov pre VOG-30, teraz sa zvýšil na 13 metrov.

Taktiež nová munícia znižuje záblesk z výstrelu, čo zmenšuje demaskujúce príznaky pri streľbe z automatického granátometu.
Pripomeňme, že v ruskej armáde sa vyššie strelivo používa ako strelivo pre automatické lafetované granátomety AGS-17 “Plamya a AGS-30. AGS-17 dokáže zasiahnuť nepriateľa na vzdialenosť až 1700 metrov. Rýchlosť streľby – až 350-400 rán za minútu. AGS-30 bol vyvinutý na začiatku 90. rokov ako náhrada za AGS-17. Jeho rýchlosť streľby je 390-425 rán za minútu. Oba granátomety sa najčastejšie používajú na ničenie nepriateľskej živej sily a palebných prostriedkov protivníka umiestnených mimo úkrytov, v otvorených zákopoch a za záhybmi terénu.

 

Streľba z automatického granátometu AGS-17:


Okrem toho, že Rusi dostávajú nový účinnejší granát s dlhším dostrelom pre automatické granátomety, objavili sa správy o továrenskej prerábke starších granátov VOG-17 za účelom ich použitia na dronoch.

MK

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov