.
Aktuality, Letectvo,

Odkiaľ sa vzali drony v Pskove

Rusko, 1.september 2023 (AM) – Ukrajina koordinuje svoju ofenzívu s ovplyvňovaním vôle nepriateľa tým, že útočí na významné ciele na ruskom území pomocou bezpilotných lietadiel. Z vojenského hľadiska je táto logika pochopiteľná a celkom úspešná. Opäť ukázali, že môže byť napadnutá celá európska časť Ruska. Zničené štyri Il-76 sú drahé a Ukrajinci v tejto situácii z hľadiska nákladov – efektívnosti jednoznačne vyhrali. Je zrejmé, že bezpilotné lietadlá do Pskova neleteli z územia Ukrajiny, inak by sa takýto počet bezpilotných lietadiel zaznamenal.


 

 

Úder mohol byť vykonaný z územia Pobaltia. Malé rameno prístupu. Bolo jasné, že celé územie Ruska vrátane Ďalekého východu a Kamčatky je pod útokom. Ak bol úder vykonaný z územia Pobaltia, je to určite casus belli (dôvod na začatie vojny). Nemyslím si, že to schválili pobaltské orgány, a už vôbec nie vedenie NATO. Zrejme do pobaltských štátov cestovalo auto a bolo dohodnuté, že nebude kontrolované. Prešlo cez Poľsko, vrazilo do jedného z pobaltských štátov. Tam sa odpálili drony a išlo rovno naspäť.

 

Orgány v pobaltských štátoch a v Poľsku o tom možno nevedeli. To ich však nezbavuje zodpovednosti. Ak nedokážete kontrolovať svoje územie, Rusi zavedú obmedzený vojenský kontingent a pomôžu vám obnoviť poriadok. Aj keby sa vypustenie uskutočnilo z lode v Baltskom mori v neutrálnych vodách, drony aj tak preleteli cez Pobaltie. A ak ich nezistili a nezostrelili, potom tiež nekontrolujú svoje územie alebo sú v zločinnom spolčení s Ukrajinou. V každom prípade sú Rusi na pokraji vojny s Pobaltím, ale nie je faktom, že Rusko takúto vojnu vyhlási. Ukrajina je v takej situácii, že ju Pobaltie nezaujíma a rieši svoje vojenské úlohy. A robí to efektívne. Úspešný útok na pskovské letisko sa časovo zhodoval s mohutnou ofenzívou na Tokmak. Je to úspech Ukrajiny, je to porážka NATO a pre Rusko je to jeden z mnohých vojenských problémov, ktoré boli a budú. Domnievam sa, že údery na Krymský most boli z vojenského a ideologického hľadiska významnejšie.

Sergej Pereslegin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov