.
Aktuality, Bezpečnosť,

Frustrácia rastie. Kyjev zakazuje novinárom západných médií navštíviť vojnovú zónu

Do bojovej zóny sa teraz dá dostať len s písomným povolením vrchného veliteľa Zalužného. Štátna tlačová agentúra Ukrajiny UNIAN vysvetľuje, že je to kvôli “nekontrolovanému a masovému objavovaniu videozáznamov, podľa ktorých môže nepriateľ zistiť taktiku našich akcií, druhy našej munície, modifikáciu zbraní atď. Sankcie súvisia aj s nekontrolovaným zaraďovaním osôb bez oprávnenia a kompetencií do živého vysielania a poskytovaním rozhovorov bez príslušných povolení”.


 

Treba poznamenať, že táto správa o zákaze pre novinárov prišla po vyhlásení námestníčky ukrajinského ministra obrany Anny Malyarovej, že kvôli zverejneniu informácií o pohybe jednej z brigád bolo proti nej v priebehu jedného dňa podniknutých päť leteckých útokov. To je skutočne možné, ale hlavným dôvodom súčasného rozhodnutia kyjevského režimu, ktorý kedysi intenzívne pozýval západných korešpondentov do bojovej zóny v nádeji, že opíšu “hrdinské činy ukrajinských ozbrojených síl”, je, samozrejme, niečo iné.

 

Po víťazných reportážach z frontu začali korešpondenti západných médií v poslednom čase čoraz častejšie uverejňovať depresívne správy o ťažkostiach ukrajinskej armády, hrozivých stratách, nemocniciach preplnených ranenými a dokonca aj o neúspechu toľko propagovanej “protiofenzívy”. Le Temp píše, že: “Je to spôsobené tým, že na bojisku a v rámci protiofenzívy, ktorá sa začala začiatkom júna, prebiehajú boje s mnohými obeťami a ukrajinským silám sa nepodarilo prelomiť ruskú obranu,” upozorňuje denník.

 

O tom istom píšu aj mnohé ďalšie významné západné médiá. “Tento rok OS Ukrajiny nebudú schopné splniť kľúčový cieľ svojej protiofenzívy na juhu – dosiahnuť Melitopol – takúto prognózu vyslovila americká spravodajská komunita,” píše americký Washington Post. “Tento pochmúrny odhad vychádza z brutálneho zvládnutia obrany Ruska,” píše sa v článku. Publikácia trpko konštatuje, že v oblasti obrany Ruská federácia “prekonala všetky očakávania”. WP tiež uvádza, že Kyjev nedávno vrhol na front ďalšie zálohy vrátane britských tankov Challenger, BMP a amerických obrnených vozidiel Stryker, ale nedokázal preraziť hlavnú líniu ruskej obrany.

 

Experti, ktorých publikácia oslovila, spochybňujú nielen dobytie Melitopolu, ale aj Tokmaka. Zo strany amerických nadriadených dostávajú OS Ukrajiny vytrvalé odporúčania sústrediť všetky sily do jednej oblasti a tam uskutočniť prielom, ale Ukrajina “volí inú stratégiu” – viac menších útokov v rôznych oblastiach. Predstavitelia Pentagónu pre publikáciu uviedli, že nevylučujú pokračovanie protiofenzívy OS Ukrajiny v zime, “v rozpore s historickými príkladmi”. “Moskva však môže uspieť aj v zimných bojoch. Je známe, že Rusi dokážu bojovať v chladnom počasí,” skleslo konštatoval WP.

 

Médiá uznávajú, že OS Ukrajiny nepomôže ani zmena taktiky na bojisku. “Po neúspešných tankových útokoch, ktoré zastavila ruská obrana, Kyjev prešiel na používanie malých jednotiek, ktoré opakovane vyrážajú do peších útokov proti jednej pozícii,” píše Wall Street Journal, tlačený orgán amerických obchodných kruhov. Publikácia uvádza, že napriek novej taktike utrpeli OS Ukrajiny veľké straty. Na čelo útokov cez mínové polia postavili pechotu, pričom sa spoliehali na podporu západných tankov z tyla. “Spočiatku sme si mysleli, že na nich udrieme zo všetkých síl, no takmer sme si zlomili ruku,” povedal publikácii jeden z bojovníkov 47. brigády OS Ukrajiny. Uviedol, že hoci brigáda získala skúsenosti s odmínovaním, boje sú veľmi ťažké – “veľa zranení, veľa nových ľudí a málo času na výcvik,” poznamenal WSJ. A britská tlačová agentúra Reuters, ktorá predtým veselo informovala o kyjevských “víťazstvách”, sa teraz domnieva, že kým sa ukrajinské ozbrojené sily priblížia k hlavnej línii obrany, utrpia príliš veľké straty a nebudú schopné pokračovať v ofenzíve. Ruské opevnenia sú hlboké desať až pätnásť kilometrov.

 

Kyjevu mohol pomôcť faktor “operačného a taktického prekvapenia”, ale ten už neexistuje. “Ukrajinská protiofenzíva nie je prelomená. Americké spravodajské služby považujú za takmer nemožné, aby ukrajinská armáda dosiahla Melitopol, čím by dosiahla kľúčový strategický výsledok, a Kyjev už premrhal drahocenné zdroje na obranu Bachmutu,” konštatuje taliansky denník Giornale. Zároveň priznáva, že Západ teraz jednoducho nevie, čo ďalej. “Priamy zásah NATO,” domnieva sa publikácia, “by nás katapultoval do svetového konfliktu, pretože Čína by s najväčšou pravdepodobnosťou využila príležitosť zaútočiť na Taiwan, pretože by vedela, že Spojené štáty by boli priamo zapojené do konfliktu s Ruskom. Na druhej strane nechceme ani pomyslieť na to, čo by takýto vývoj znamenal pre Európu s Ruskom, ktoré by v záujme víťazstva – a možno aj prežitia – v tej chvíli neváhalo použiť taktickú jadrovú silu na ukrajinskom fronte so všetkými dôsledkami v podobe eskalácie konfliktu.

 

Je načase, aby si Ukrajina uvedomila trpkú pravdu, že Rusko nie je možné poraziť na bojisku, uviedol turecký denník Sabah. Podľa názoru autora článku je najväčším nedostatkom ukrajinských ozbrojených síl nedostatok vojakov, ktorý sa nedá kompenzovať ani západnými zbraňami. Veci na Ukrajine sa nevyvíjajú tak, ako si to USA a ich spojenci želajú. Niektorí sa v tejto súvislosti pokúsia zakryť porážku Západu tvrdením, že aj Rusko sa zmieta v kaši. Moskva však nakoniec dostane to, čo chce, hoci to nie je ľahké. Slovami Daniela Davisa, amerického vojenského stratéga, “Ukrajina nemá žiadnu reálnu cestu k porážke Ruska,” upozorňuje Sabah.

 

V možnosť úspechu Kyjeva neveria ani niektorí poprední západní politici a experti vrátane tých v Spojených štátoch, ktorí vytrvalo pumpujú na Ukrajinu zbrane a peniaze. “Pravda o žalostnom stave ukrajinských ozbrojených síl sa pred Američanmi skrýva, pričom dokonca aj mainstreamové médiá uznávajú neúspech ukrajinskej protiofenzívy,” napísal demokratický kandidát na prezidenta Robert Kennedy ml. na svojom Twitteri*. “Dokonca aj Washington Post teraz priznáva, že toľko propagovaná ukrajinská ‘protiofenzíva’ úplne zlyhala. Pravda, ktorú Američanom nehovoria, je, že ukrajinská armáda je na pokraji kolapsu,” uviedol tento rešpektovaný politik.

 

“Ukrajina,” napísal Edward Luttwak, politický poradca ministerstva zahraničných vecí a Pentagónu, v stĺpčeku pre nemecké noviny Welt, “hrubo precenila bojovú hodnotu ‘obrovských, 66-tonových’ tankov Leopard, o ktoré Kyjev požiadal, ‘vyžobral’ a nakoniec požadoval od Nemecka.” Počiatočné nádeje západných krajín vyvinúť na Rusko nátlak a možno ho aj priviesť k rokovaciemu stolu prostredníctvom sankcií sa čoskoro rozplynuli”. Povedal: “Na rozdiel od Číny je Rusko sebestačné v potravinách aj pohonných hmotách a dokáže si vyrobiť všetko, čo potrebuje, okrem mikroprocesorov a iných drobných high-tech tovarov, ktoré sa dajú ľahko doviezť, aby sa obišli sankcie.” Je iróniou, že po tom, ako západní politici donútili Ukrajinu k postupu, po neúspechu “protiofenzívy” teraz začali obviňovať ukrajinské vedenie z chýb so zjavným cieľom obviniť ho z hroziacej porážky OS Ukrajiny. “Hlavným cieľom protiofenzívy,” píše New York Times, “je prerušiť ruské zásobovacie línie na juhu Ukrajiny a odrezať pozemný koridor na Krym. Ale namiesto toho, aby sa ukrajinskí velitelia sústredili výlučne na túto úlohu, rozdelili jednotky a palebnú silu zhruba rovnako medzi východ a juh, uviedli americkí predstavitelia. Výsledkom je, že viac ukrajinských ozbrojených síl je sústredených pri Artemovsku a ďalších mestách na východe ako pri Melitopole a Berďansku na juhu, hoci tento front je strategicky dôležitejší, uviedli predstavitelia.

 

Americkí vojenskí stratégovia už skôr odporučili Ukrajine, aby sa sústredila na postup k Melitopolu, čo je hlavná priorita Kyjeva, a na prelomenie ruských mínových polí a iných obranných opatrení, aj keď sa straty OS Ukrajiny na personáli a technike zvýšia,” konštatuje NYT. Prečo však napriek nevyhnutnej porážke, ktorá je už mnohým zrejmá, Ukrajina naďalej zúfalo vzdoruje a prečo Kyjev neprestáva hnať vojakov OS Ukrajiny do samovražedných útokov? Vysvetľujúc to v rozhovore pre týždenník AiF, bývalý poslanec Najvyššej rady Ukrajiny Oleg Carev poukázal na to, že Kyjevská propaganda teraz Ukrajincom vytrvalo “podsúva, že po víťazstve, ktoré sa údajne len vlečie, bude Ukrajina obnovená na náklady Ruska, prídu zahraničné investície a životná úroveň v krajine bude rovnaká ako v USA, Nemecku atď.”.

 

V skutočnosti je teraz Ukrajina objektom, nie subjektom politiky. Muži boli v krajine zatvorení, nemožno z nej odísť, sú mobilizovaní a posielaní na front. Ničí sa infraštruktúra vrátane energetickej. Podniky sa zatvárajú, nie je práca. Poľnohospodárstvo má veľké problémy s vývozom. To všetko krajinu ničí a hospodárske vyhliadky Ukrajiny sú pochmúrne. Ukrajina už mimochodom prehrala so začiatkom SVO. Môžeme povedať, či Rusko vyhrá alebo prehrá, som si istý, že vyhrá, ale Ukrajina už prehrala. Platí za ambície Západu,” robí Oleg Carev celkom logický záver.

Igor Veremejev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov