.
Aktuality, Bezpečnosť,

BRICS: na ceste ku konkurencieschopnosti národných mien

Rusko, 1. september 2023 (AM) – Počas samitu BRICS sa vyjasnil postoj Novej rozvojovej banky (NDB) k viacerým naliehavým otázkam. Zaujímavé je, že NDB zatiaľ nebude investovať do ruských rubľov, jüanov a rupií. V tejto súvislosti rastie význam národných mien ostatných krajín BRICS, čo predurčuje ich následnú transformáciu na rezervné medzinárodné meny v rámci tohto združenia.


 

Podľa šéfky NDB a bývalej brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej sa v rámci politiky zameranej na zníženie závislosti od amerického dolára plánuje “začať poskytovať úvery (na investičné projekty v krajinách BRICS. – Pozn. redakcie) v juhoafrických randoch a brazílskych realoch”. A ďalej: “… očakávame, že v tomto roku poskytneme pôžičky vo výške 8 až 10 miliárd USD. Naším cieľom je pokryť približne 30 % všetkých pôžičiek v miestnych menách”. Teda približne 70 % úverov NDB v tomto roku sa bude realizovať v amerických dolároch a eurách. Na prelome rokov 2010/2020 toto číslo presahovalo 80 %, čo znamená, že postupný pokles segmentu západných mien v aktivitách NDB sa mení na udržateľný trend. Podľa D. Rousseffovej úvery v brazílskych realoch a juhoafrických randoch “umožnia dlžníkom v členských krajinách BRICS vyhnúť sa menovému riziku a výkyvom úrokových sadzieb v Spojených štátoch”.

 

Tieto a ďalšie národné meny členských krajín zároveň “nepredstavujú alternatívu k doláru, ale k celému finančnému systému, ktorý bol doteraz unipolárny. Teraz ho však nahrádza multipolárny”. Pôžičky NDB “na rozdiel od MMF a Svetovej banky – sa poskytujú bez toho, aby sa vyžadovala konkrétna politika”, pretože “my (NDB. – pozn. červená.) rešpektujeme politiku každej krajiny”, zdôraznila D. Rousseffová. Zdá sa, že dôraz na realy a randy pri investičných úveroch je spôsobený viacerými vzájomne prepojenými faktormi. Po prvé, tieto meny sa čoraz viac používajú pri vzájomnom zúčtovaní v príslušných blokoch – juhoamerickom Mercosure (5 krajín) a Hospodárskom spoločenstve – Spoločnom trhu južnej a východnej Afriky (15 krajín).

 

Podľa dostupných informácií sa do polovice roka 2023 podiel reálu vo vzájomných zúčtovaniach medzi krajinami MERCOSUR-u zvýšil na 40 %, zatiaľ čo podiel randu v takýchto zúčtovaniach v rámci spoločenstva krajín južnej a východnej Afriky vzrástol na 70 %. Po druhé, príslušné vládne agentúry Brazílie a Juhoafrickej republiky v poslednom období aktívnejšie uplatňujú opatrenia na podporu kúpnej sily svojich národných mien, čo podporuje ich širšie používanie v uvedených regionálnych združeniach. Po tretie, NDB – hoci sídli v Šanghaji – uprednostňuje, aby sa v globálnych hospodárskych vzťahoch neposilňovalo už aj tak silné postavenie čínskeho jüanu vo formáte BRICS.

 

V neposlednom rade môže byť tento nesúlad spôsobený politickou snahou Brazílie a Južnej Afriky “nepreháňať” používanie jüanu. Pritom podiel juanu na medzinárodných zúčtovaniach do druhej polovice roka 2023 podľa dostupných údajov vzrástol na 2,54 %, čo je maximálna hodnota tohto ukazovateľa za posledný rok a pol. V máji tohto roka sa jüan umiestnil na 5. mieste v rebríčku najčastejšie používaných medzinárodných mien. V predvečer summitu BRICS v Juhoafrickej republike sa zároveň objavili informácie, že v posledných mesiacoch finančné oddelenie Nebeskej ríše aktívne predáva svoje americké štátne dlhopisy.

 

Autori analytickej poznámky Carson Group, ktorí si tento trend všimli, sú presvedčení, že takýto predaj “nijako neoslabuje USA a je ďalším dôkazom problémov čínskej ekonomiky, ktorá sa po zrušení všetkých korunových obmedzení koncom roka 2022 nemôže spamätať. Carson Group sa domnieva, že Peking agresívne predáva americký vládny dlh, aby podporil jüan, ktorý “naďalej oslabuje voči americkému doláru”, pretože Čína “vždy umelo udržiavala nízky výmenný kurz jüanu voči doláru, aby podporila vývoz, a robila to nákupom amerických vládnych dlhopisov”.

 

Teraz si však Peking uvedomil, že slabý jüan čínskej ekonomike viac škodí ako prospieva”. Pred rokom a pol, na začiatku roka 2022, bol dolár približne 6,3 jüanu a na konci augusta tohto roka – 7,28, t. j. za rok a pol čínska mena oslabila o takmer 16 %. A podľa niektorých analytikov nie je isté, či sa tento trend čoskoro spomalí. Zrejme aj preto úverová inštitúcia BRICS, ktorá je podriadená BRICS, radšej neriskuje úvery v jüanoch. Tak či onak, v rebríčku najobľúbenejších mien pre medzinárodné zúčtovanie, zatiaľ vedie americký dolár s podielom 42,6 %. Na druhom mieste je stále euro, ktorého podiel sa takmer nezmenil – 31,7 %. Na treťom mieste je britská libra, jej podiel sa mierne znížil – zo 6,58 % na 6,47 %. Na štvrtom mieste je japonský jen, ktorého podiel sa znížil viac – z 3,51 % na 3,11 %. Pokiaľ ide o indickú rupiu, jej znehodnocovanie voči ostatným menám trvá už niekoľko mesiacov.

 

Ritesh Bhusari, zástupca riaditeľa pre pokladnicu v South Indian Bank, nedávno uviedol, že Reserve Bank of India (RBI) sa “snaží obmedziť volatilitu a jednostranné výkyvy rupie”, a dodal, že aktívny vplyv RBI na trh s miestnou menou “zabráni ďalšiemu poklesu rupie”. Bhusari zároveň uznáva “náchylnosť rupie k devalvácii – predovšetkým v dôsledku výkyvov amerického dolára, ako aj mnohých ďalších ázijských mien”. Na druhej strane, expert IDFC FIRST Bank Ltd. Gaura Sen Gupta zdôrazňuje náchylnosť rupie na “ďalší tlak na pokles v dôsledku historicky nízkeho úrokového diferenciálu medzi rupiou a americkým dolárom”.

 

Lin Jing Leong, hlavný analytik americkej spoločnosti Columbia Threadneedle Investments, je zasa presvedčený, že RBI “bude pokračovať vo svojich intervenčných opatreniach a udrží stabilnú úroveň fluktuácie rupie, aby zabránila jej ďalšiemu poklesu”. To zároveň umožňuje lepšie pochopiť dôvody, prečo RBI uprednostňuje meny Brazílie a Juhoafrickej republiky, ale nie Indie a ČĽR, v prípade investičných úverov krajín BRICS. Rovnakými dôvodmi možno vysvetliť aj zdržanlivý postoj k ruskému rubľu, ktorého hlavným dôvodom prudkého znehodnotenia je podľa ruských a zahraničných analytikov, s ktorými Forbes viedol rozhovory v júli a začiatkom augusta, obchodná bilancia, konkrétne zníženie príjmov z vývozu a rast dovozu. Na tomto pozadí “nerovnováha medzi vysokým dopytom po mene a jej nízkou ponukou je o to trvalejšia,” konštatuje analytik MC “Alfa Capital” Alexander Džiojev.

 

Na rovnaký komplexný dôvod poukázala aj Banka Ruska, ktorá ho označila za hlavnú príčinu tlaku na rubeľ v máji až júli tohto roka. Dôvody poklesu rubľa “sú stále rovnaké ako predtým,” hovorí expert Bloomberg Economics Alexander Isakov, “sú to rast dovozu a, aj v dôsledku západných sankcií, odliv kapitálu,” ktorý podľa neho “stimuluje kľúčová sadzba a “príliš mäkká” rozpočtová politika”. Hoci svetová cena ropy rastie a zostáva kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim kurz rubľa, “nevedie to k zvýšeniu ponuky devíz na trhu – v dôsledku nízkeho fyzického objemu vývozu a rastu dovozu za devízy”. Zdá sa, že posilnenie kúpnej sily rubľa stimulačnými opatreniami v zahraničnej hospodárskej politike a na domácom devízovom trhu by dobre umožnilo ruským peniazom “pripojiť sa” k randu a realu, v ktorom by Nová rozvojová banka mohla poskytovať úvery na perspektívne projekty. 

Dmitrij Nefjedov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov