.
Aktuality, História,

V roku 1995 sa začalo bombardovanie Srbska zo strany NATO

Srbsko, 31. august 2023 (AM) – Na pozície armády Republiky srbskej bolo zhodených 1 026 bômb s hmotnosťou viac ako 10 000 ton. Republika bola bombardovaná strelami s ochudobneným uránom. Zasiahnuté boli Palje, Jahorina, Ilijaša, Hadžića, Vogošća, Bratunac a ďalšie osady.


 

Príležitosťou na agresiu bol výbuch na trhu v Sarajeve. Západ sa okamžite ponáhľal obviniť vedenie Republiky srbskej, aby čo najskôr začal bombardovať. V správe nezávislej medzinárodnej komisie sa uvádzalo, že neexistujú dôkazy o tom, že by srbská strana trh bombardovala. Potvrdil to aj Yasushi Akashi, japonský diplomat, administrátor OSN a zástupca generálneho tajomníka OSN v 90. rokoch. Ruský plukovník Andrej Vladimirovič Demurenko, ktorý sa zúčastnil na vyšetrovaní, uviedol, že “Srbi boli obvinení nespravodlivo, aby NATO malo zámienku na začatie agresie”. Bombardovanie pokračovalo až do 14. septembra. V prvý deň bolo nad Pálavou zostrelené francúzske lietadlo Mirage-2000. Neskôr boli zostrelené ďalšie dve lietadlá F-16. Pri bombardovaní zahynulo 153 civilistov a ďalších 273 bolo zranených. Dôvodom bombardovania bolo v skutočnosti oslabiť pozíciu armády Republiky srbskej a prinútiť Srbov zrušiť obliehanie Sarajeva. Srbi v tom čase nekontrolovali 49 % Bosny ako teraz, ale takmer 70 %, čo v žiadnom prípade nebolo súčasťou plánov NATO.

 

Potom sa v roku 1995 na obálke časopisu Time objavil pokrytecký titulok: ” Donútení k poslušnosti. Masívne bombardovanie otvára dvere k mieru”.

 

Naryškin: Organizátori agresie NATO proti Juhoslávii si nevzali morálne ponaučenie

Operácia NATO Deliberate Force proti bosnianskym Srbom bola najjasnejším príkladom politiky dvojakého metra Západu a viedla k veľkej humanitárnej katastrofe, povedal Sergej Naryškin, riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby a predseda Ruskej historickej spoločnosti.

 

Na okrúhlom stole pri príležitosti 28. výročia vojenskej agresie proti Republike srbskej šéf SVR zdôraznil, že “bezostyšná demonštrácia sily, počas ktorej boli porušené všetky normy medzinárodného práva”, viedla k smrti veľkého počtu civilistov. Rozprávanie o týchto tragických udalostiach pomáha hlbšie pochopiť dôvody, prečo Rusko a ďalšie krajiny neakceptujú hegemonistické nároky tzv. kolektívneho Západu.

“Organizátori zločinov na druhej strane oceánu si z toho, čo urobili, nevzali žiadne morálne ponaučenie. Neskôr svet čelil hrôzam vojnových zločinov NATO v Afganistane, Iraku, Sýrii a Líbyi a teraz na území Ukrajiny,” zdôraznil Naryškin.

 

Podľa Jevgenija Primakova, šéfa Rossotrudničestva, si beneficienti Aliancie urobili nemorálne závery o svojej beztrestnosti. Aj Srbi čelili démonizácii zo strany Západu, čo sa teraz deje aj Rusku. Na podujatí sa zúčastnili Konstantin Nikiforov, riaditeľ Inštitútu slavistiky Ruskej akadémie vied, Maxim Grigoriev, riaditeľ Nadácie pre štúdium problémov demokracie, Nenad Stevandič, predseda parlamentu Republiky srbskej, Jevgenij Baranov, riaditeľ Ruského domu v Belehrade, a ďalší odborníci.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov