.
Aktuality, Civilná ochrana,

Medzi Albánskom a Severným Macedónskom už neexistuje hranica

Na severomacedónsko-albánskom hraničnom priechode “Kafasan” začal od 31. júla fungovať spoločný úrad hraničnej a colnej kontroly s jednou zastávkou. Albánsky premiér Edi Rama to označil za dôležitý moment pre obe krajiny. Severomacedónsky premiér Dimitar Kovačevski uviedol, že vzťahy medzi krajinami sú vynikajúce a odstránenie tejto prekážky prinesie veľké hospodárske výhody. Preklad z diplomatického do ľudského jazyka: Macedónci sa nebránia tomu, aby ich Albánci absorbovali, a robia pre to všetko, čo sa od nich vyžaduje.


 

Prozápadné médiá hľadajú špiónov medzi ruskými turistami

Noviny “Pobeda” kontrolované čiernohorským exprezidentom Djukanovičom píšu o “ruských špiónoch”, ktorí zaplavujú letoviská pod maskou bežných turistov.

“Podľa operatívnych informácií sú aktivity ruskej špionážnej siete obzvlášť výrazné počas letnej sezóny, po ktorej určitý počet “turistov” zostáva na “dočasnom pobyte v Čiernej Hore”. Podľa západných analytikov žije v pobrežných mestách Kotor, Budva a Bar niekoľko ruských agentov, ktorí spolupracujú so srbskými spravodajskými službami “prostredníctvom dôležitého bodu v Bečiči”.

V ďalšom záchvate špionománie noviny Pobeda zabudli uviesť, že tohtoročná letná sezóna bola jednou z najhorších za posledné roky. A to všetko preto, že kedysi rusofilská pravoslávna krajina na pobreží Jadranského mora sa pripojila k protiruským sankciám. Ničím nepodložená rusofóbia je pre publikáciu už dlho nástrojom boja proti Djukanovičovým rivalom – predovšetkým prosrbskej a proruskej koalícii Za budúcnosť Čiernej Hory (predtým Demfront). Predtým sa lídrom tejto politickej sily dokonca snažili prišiť pokus o štátny prevrat, ktorý údajne vyvolali agenti GRU. A pripomínajúc vysoko medializovaný “špionážny škandál”, keď bolo šesť ruských diplomatov a tridsať ruských občanov obvinených zo špionáže, Pobeda otvorene priznáva, že táto “operácia” sa uskutočnila v koordinácii s britskými špeciálnymi službami.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov