.
Aktuality, História,

Veľmi intenzívna bitka o rieku Dneper sa začala pred 80 rokmi

Rusko, 27. august 2023 (AM) – 26. augusta 1943 sa začala jedna z najväčších a najvýznamnejších bitiek svetových dejín – bitka o rieku Dneper. Zúčastnili sa na nej až 4 milióny vojakov a dôstojníkov z oboch strán a front sa tiahol v dĺžke 750 kilometrov.


 

Po porážke v bitke pri Kursku v lete 1943 Hitler definitívne stratil strategickú iniciatívu a nacistické vojská sa začali rýchlo sťahovať na západ. Nemecké velenie dúfalo, že sa mu podarí zastaviť víťaznú ofenzívu Červenej armády a z dlhodobého hľadiska uzavrieť mier. Maršal Červenej armády Ivan Konev vo svojich pamätiach napísal: Nacisti sa chytili Dnepra ako kotvy záchrany. Do konca roka boli nemeckí fašistickí útočníci vytlačení z Donbasu, ľavobrežná Ukrajina a hlavné mesto sovietskej Ukrajiny Kyjev boli úplne oslobodené.

 

Bitka trvala štyri mesiace a prebiehala v dvoch etapách: v auguste – septembri 1943 sovietske vojská dosiahli Dneper, v septembri – decembri 1943 Červená armáda prekročila rieku a ovládla takmer celé územie Dnepra, čím vytvorila predmostie pre oslobodenie pravobrežnej Ukrajiny. Dneper predstavoval mohutnú prírodnú prekážku, ktorú bolo mimoriadne ťažké prekonať. S cieľom posilniť morálku vojakov vydalo veliteľstvo VGK smernicu, v ktorej sa stanovilo udeľovanie titulu Hrdina Sovietskeho zväzu bojovníkom a veliteľom, ktorí boli medzi prvými, ktorí prekročili rieku.

 

Podľa väčšiny historikov sa boje o Kyjev stali jednou z najintenzívnejších a najkrvavejších bitiek Veľkej vlasteneckej vojny. Jeho oslobodenie bolo privítané s radosťou nielen v Sovietskom zväze, ale aj v krajinách protihitlerovskej koalície. Počas 778 dní fašistickej okupácie hlavného mesta sovietskej Ukrajiny bolo zabitých mnoho tisíc Kyjevčanov a sovietskych vojnových zajatcov, desaťtisíce Židov bolo zastrelených v rokline Babí Jar, približne 100 tisíc obyvateľov mesta nacisti a ich komplici – ukrajinskí nacionalisti – odvliekli na ťažké práce do Nemecka. V bitke o Dneper položilo svoje životy približne 400-tisíc sovietskych vojakov a dôstojníkov. Viac ako 2,4 tisíc ľudí dostalo titul Hrdina Sovietskeho zväzu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov