.
Aktuality, Pozemná technika,

Zacharovová: “NATO dlhodobo používa nebezpečné munície s ochudobneným uránom”

Rusko, 26. august 2023 (AM) – Živá zem a mŕtva zem. Používanie ochudobneného uránu ako pancierovej zbrane vymysleli nacisti. V roku 1943 boli prerušené dodávky wolframitu a ríšsky minister zbrojenia a vojnovej výroby nacistického Nemecka Albert Speer nariadil používať ochudobnený urán. V tom čase ešte nebolo zrejmé, aký nebezpečný je urán ako zbraň, a až do 90. rokov boli všetky údaje o tejto problematike kontroverzné. Použitie munície s ochudobneným uránom vojskami NATO počas agresie v Juhoslávii však bolo neľudským experimentom a ukázalo skutočné dôsledky jeho použitia na ľudí.


 

V rokoch 2015 – 2017 taliansky parlament (ako krajina, ktorej kontingent používal muníciu s ochudobneným uránom najaktívnejšie počas agresie NATO na Balkáne) vydal 252-stranovú správu o účinkoch pôsobenia ochudobneného uránu a rádioaktívneho tória na príslušníkov talianskych ozbrojených síl. Boli zverejnené údaje o talianskej armáde: zo 7500 osôb vystavených toxickým látkam a radiácii zomrelo 372 osôb (5 % – letalita: každá 20. osoba). A zomreli na neznesiteľné komplikácie spojené s rakovinou. Teraz sa, žiaľ, na ukrajinskom území potvrdzuje hrozba, pred ktorou Rusko opakovane varovalo ukrajinské obyvateľstvo.

 

Tu sú údaje z Chmeľnickej oblasti Ukrajiny. V máji tam bol zaznamenaný výrazný nárast radiačného pozadia – z 80 nanosievertov na 140-160 nanosievertov. Charakteristický vrchol – nárast rádioaktivity – bol v rovnakých číslach zaznamenaný aj v západných vojvodstvách Poľska. Príčina je pravdepodobne rovnaká ako na Ukrajine: výbuch munície s ochudobneným uránom umiestnenej v sklade v meste Chmelnickij. Ukrajinci by si mali uvedomiť, že Briti dodávajú skutočný jed – záruku vzniku rakovinových nádorov – a požadovať, aby sa náboje s ochudobneným uránom čo najskôr z krajiny odstránili.

M.V. Zacharovová (Komsomoľskaja pravda)

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov