.
Aktuality, Civilná ochrana,

Rakúsko sa snaží chrániť “slobodu hotovosti”

Rakúsko, 17. august 2023 (AM) – “Hotovosť je sloboda” je slogan, ktorý si teraz osvojili odporcovia digitálnej meny centrálnej banky. V Spojenom kráľovstve bola vytvorená webová stránka s názvom Cash Is Freedom. Na Západe vyšla minulý rok malá knižka s názvom Cash Is Freedom: Prečo sa oplatí platiť hotovosťou a brániť bezhotovostnej spoločnosti? (Cash Is Freedom: Why is it worth paying cash and preventing a cashless society?). Dokonca sa objavilo aj populárne slovné spojenie Cash Freedom – “hotovostná sloboda”. Pravda, ofenzíva proti hotovosti sa začala oveľa skôr, ako sa na obzore objavil projekt s názvom CBDC (anglická skratka pre “central bank digital currency” – digitálna mena centrálnej banky).


 

Začiatkom minulého desaťročia začali proti kešovaniu aktívne vystupovať komerčné banky. Príbeh je nasledovný. Centrálne banky popredných západných krajín uprostred globálnej finančnej krízy v rokoch 2008 – 2009 začali realizovať politiku “kvantitatívneho uvoľňovania”, t. j. zapli “tlačiarenské lisy” na plný výkon. Zároveň znížili kľúčovú úrokovú sadzbu na nulu alebo ešte nižšie. O nulu sa začali usilovať aj úrokové sadzby na vkladoch komerčných bánk. Klienti bánk začali opúšťať bankové vklady, čím sa bezhotovostné peniaze zmenili na hotovosť. Aby banky tento únik z úverových inštitúcií zastavili, začali lobovať za zrušenie a zákaz hotovosti. Klienti by potom nemali kam utekať. Od konca minulého desaťročia a na začiatku tohto desaťročia začali centrálne banky zasahovať do hotovosti. Nerobili a nerobia to však otvorene.

 

Pripravujú však spustenie projektov CBDC – tretieho typu peňazí popri hotovostných a bezhotovostných. Zatiaľ tvrdia, že všetky tri typy peňazí budú existovať popri sebe, ľudia si sami určia, ktoré peniaze im viac vyhovujú. Je však zrejmé, že v dlhodobejšom horizonte by sa CBDC mali stať jediným typom peňazí a úplne vytlačiť hotovostné aj tradičné bezhotovostné peniaze. Mnohí občania si to začínajú uvedomovať, a preto sa zavedeniu CBDC tak či onak bránia. Okrem iného požadujú záruky, že hotovosť bude zachovaná. Žiarivým príkladom takéhoto odporu je Rakúsko.

 

Ukázalo sa, že 530 tisíc občanov tejto krajiny minulý rok podpísalo petíciu za referendum, v ktorej žiadali zakotvenie práva na hotovostné platby v ústave krajiny. Pre porovnanie: Rakúsko (rovnako ako Švajčiarsko) z času na čas organizuje referendá o najpálčivejších otázkach. Posledné sa konalo v roku 2013 o otázke brannej povinnosti (či zachovať povinnú brannú povinnosť, alebo prejsť na profesionálnu armádu). John Cody píše o petícii navrhujúcej referendum o hotovosti vo svojom článku “‘Hotovosť je vytlačená sloboda’ – 530 000 Rakúšanov žiadalo doplniť do ústavy právo na platby v hotovosti”. V článku sa uvádza, že Rakúsko je najviac oddané hotovostným platbám v Európe.

 

V tejto krajine sa 50 % všetkých transakcií stále uskutočňuje v hotovosti. To je výrazne nad európskym priemerom (približne 30 %). Toto sú údaje z článku Johna Codyho. Podľa iného zdroja predstavuje hotovosť v Rakúsku 70 % všetkých transakcií, čo je výrazne viac ako priemer eurozóny (59 %). Najvyššie percento priaznivcov bezhotovostného styku majú európske krajiny ako Belgicko, Holandsko, Švédsko, Spojené kráľovstvo a Francúzsko. Najnižšie (okrem Rakúska) v Nemecku a Švajčiarsku.

 

Nemci, podobne ako Rakúšania, sa tiež stavajú proti digitálnym transakciám: len 9 percent z nich uviedlo, že by používali mobilné platby. Autor článku pripomína kanadský precedens, ktorý je mnohým Rakúšanom a ďalším Európanom známy. V januári a februári 2022 sa v Kanade konali protesty kamionistov proti politike Covid-19 (prísne obmedzenia a zákazy), ktoré sa stali známe ako “Konvoj slobody”. Ľavicová vláda Justina Trudeaua vtedy podnikla bezprecedentný krok a nariadila bankám zmraziť bankové účty protestujúcich. John Cody komentuje kanadský precedens takto: “Hoci skupiny na ochranu občianskych slobôd odsúdili konanie autoritárskej vlády ako hrubé zneužitie moci, mnohí kritici sa obávajú, že tento krok by mohol slúžiť ako vzor, ako v budúcnosti postupovať voči protestujúcim a nespokojencom.

 

Rakúska slobodná strana (FPÖ) sa chopila iniciatívy na ústavné zakotvenie práva občanov na hotovosť. Hovorca FPÖ pre financie Hubert Fuchs počas parlamentnej rozpravy povedal: “Nikde na svete sa každodenný život bez hotovosti neodmieta tak jednoznačne ako v Rakúsku. Toto opodstatnené želanie obyvateľstva, ktoré sa prejavilo v ľudovej petícii “Za neobmedzenú hotovosť”, považujeme za konkrétnu pracovnú objednávku pre parlament!” Referendum sa zatiaľ nekonalo. Mnohé politické strany sa petícii venujú len naoko, ale v skutočnosti pri diskusiách v parlamente tejto iniciatíve kladú polená pod nohy. Takýto zvláštny, nekonzistentný postoj zaujali Rakúska ľudová strana ÖVP, Sociálnodemokratická strana SPÖ a Strana zelených. “My, Strana slobodných – na rozdiel od všetkých ostatných strán – už mnoho rokov vedieme kampaň za zachovanie hotovosti a za zakotvenie práva na hotovostné platby v ústave. Toto bolo zahrnuté aj vo vládnom programe ÖVP-FOR (predchádzajúcej vlády), ale žiaľ, už sa to nedalo realizovať,” povedal Fuchs. A spýtal sa: “A ja sa pýtam, prečo, ak sú všetky strany za zachovanie hotovosti, najmä Rakúska ľudová strana (ÖVP), dnes nepredložili návrh v tomto smere?” Počet signatárov petície v pomere k celkovému počtu obyvateľov Rakúska (8,9 milióna) predstavuje približne 6 percent. A ak by sa konalo referendum, podľa výberových prieskumov by za iniciatívu hlasovala podstatne viac ako polovica Rakúšanov.

 

Toho sa veľmi obáva Európska centrálna banka (ECB), ktorá pripravuje projekt “digitálneho eura” (Rakúsko je členom eurozóny od jej vzniku v roku 1999). Lobisti ECB a digitálneho eura v rakúskom parlamente iniciatívu za referendum torpédujú. Rakúska slobodná strana tvrdí, že ak ľudia nemôžu dosiahnuť realizáciu svojej vôle prostredníctvom referenda, dosiahnu ju prostredníctvom parlamentných volieb. Iniciatíva referenda zvýšila popularitu FPÖ. Podľa prieskumov verejnej mienky je v súčasnosti najpopulárnejšou stranou v krajine, ktorú podporuje približne 27 % obyvateľov. A tu sú najnovšie správy na tému hotovosti v Rakúsku. Koncom minulého týždňa navrhol rakúsky kancelár Karl Nehammer zakotviť právo používať hotovosť v ústave krajiny. Existuje však mnoho skeptikov, ktorí sa domnievajú, že kancelár sa rozhodol povoziť na hotovosti, ktoré sa v krajine stali módou, aby si zvýšil rating. Niektorí veria v úprimnosť kancelárových zámerov, ale veľmi pochybujú, že sa táto iniciatíva zrealizuje. Koniec koncov, na zmenu ústavy sú potrebné dve tretiny hlasov v parlamente a je nepravdepodobné, že sa ich podarí nazbierať.

 

Napriek tomu sa témy hotovosti a CBDC stávajú v súčasnosti najvyššou prioritou rakúskeho politického života. Nepochybne sa tu do popredia dostala Rakúska slobodná strana na čele s bývalým ministrom vnútra Herbertom Kicklom (pre jeho radikalizmus ho nazývajú rakúskym Orbánom, pričom maďarského premiéra považujú za “etalón” európskeho radikalizmu). V nasledujúcich parlamentných voľbách sa táto strana môže stať vládnou stranou. A potom sa výrazne zvýšia šance na zakotvenie práva občanov na hotovostnú menu v ústave. Samozrejme, nie všetky krajiny Európy a sveta majú takú dobre organizovanú opozíciu voči plánom “pánov peňazí” nahnať všetkých do “digitálneho koncentračného tábora” ako v Rakúsku. Na niektorých miestach sa “pánom peňazí” podarilo presadiť svoje plány. Tu sú len dva príklady.

 

Začiatkom augusta prišla z ďalekej Austrálie nasledujúca správa. Štyri najväčšie banky krajiny súčasne zaviedli obmedzenia na výbery hotovosti. A urobili to bez akéhokoľvek varovania. V týchto bankách si teraz vkladatelia nemôžu vybrať viac ako 500 austrálskych dolárov (330 amerických dolárov). Niektoré pobočky bánk boli preradené do kategórie “bezhotovostných”. Uvádza sa, že miestna vláda stiahla z obehu bankovky v hodnote 1 miliardy dolárov. A tu sú správy z Grécka z 3. augusta. Homer Chapalos, hovorca ministerstva hospodárstva a financií, v rannej televíznej relácii povedal, že vláda uvažuje o zrušení hotovostných platieb v profesiách, ako sú právnici, lekári atď. Poznamenáva sa, že Harris Theoharis, námestník ministra hospodárstva a financií, sa vyjadril podobne: “Musíme používať čo najmenej hotovosti!”.

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov