William Burns
Aktuality, Bezpečnosť,

Špión alebo diplomat? Šéf CIA sa začína ujímať vedenia zahraničnej politiky USA

Riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns bol zaradený medzi členov prezidentského kabinetu v Spojených štátoch. Podľa denníka Washington Post to naznačuje dôležitosť jeho úlohy pri vedení americkej zahraničnej politiky, ako aj pri udržiavaní kontaktov medzi Washingtonom a ruskou stranou. WP zdôrazňuje, že toto rozhodnutie prezidenta USA Joea Bidena odráža skutočnosť, že Burns zohráva významnú úlohu pri vedení zahraničnej politiky Bieleho domu a pri komunikácii s Ruskom.


 

Takýto krok nedá šéfovi CIA nové právomoci, ale môže naznačiť vplyv, ktorý má v Bidenovej administratíve, a bude sa vnímať aj “ako víťazstvo CIA”, uvádza publikácia. Tak to v hollywoodskych filmoch býva, že americkí špióni nerobia nič iné, len kradnú dokumenty, strieľajú spoza rohu alebo plánujú zvrhnutie vlád nežiaducich pre Washington. Teraz si nasadia kravaty, predstierajú, že sú vážení džentlmeni a dokonca diplomati, a začnú riadiť zahraničnú politiku USA, čo teraz robí súčasný šéf CIA William Burns.

 

Už sme si všimli, že v poslednom čase cestuje po celom svete, stretáva sa nielen so svojimi kolegami zo špionážneho remesla, ale aj s hlavami štátov, vystupuje na medzinárodných fórach, publikuje v médiách rozsiahle články o zahraničnej politike, a dokonca prednáša, kde formuluje ciele zahraničnej politiky USA. Hovorca CIA nedávno pre denník Wall Street Journal uviedol, že od nástupu do funkcie v roku 2021 absolvoval Burns najmenej 16 zahraničných misií a možno aj viac, keďže niektoré z jeho ciest boli tajné. Podľa publikácie už navštívil Afganistan, Rusko, Čínu, Izrael a Palestínu, Nemecko, Saudskú Arábiu, Ukrajinu, Turecko, Egypt, Katar, Omán, Spojené arabské emiráty, Grécko a množstvo ďalších krajín.

 

A počas týchto návštev sa stretol a rokoval s poprednými politikmi a dokonca s hlavami štátov. V Rusku tak Burns rokoval so šéfom Bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom, na Ukrajine sa stretol so šéfom kyjevského režimu Volodymyrom Zelenským, v Kábule rokoval s vedením Talibanu, hovoril s korunným princom Saudskej Arábie Mohamedom bin Salmánom atď. Inými slovami, Burns v skutočnosti pôsobil ako tieňový šéf americkej diplomacie, čo nijako nekorešponduje s jeho oficiálnym postavením šéfa CIA, ktorý sa predtým verejne politicky neangažoval.

 

V krátkom čase sa Burns, píše taliansky denník Giornale, stal akýmsi osobitným zástupcom v Spojených štátoch, kľúčovým článkom administratívy, určeným na riešenie mimoriadne zložitých prípadov. “Takýmto prípadom,” konštatujú noviny, “bola jeho cesta do Moskvy, ktorá sa uskutočnila dva mesiace pred tým, ako Rusko začalo SVO na Ukrajine. Podnikla ju CIA, aby informovala Vladimíra Putina o tom, že USA vedia o plánoch invázie a následných krokoch, ktoré Kremeľ podnikne.

 

Niekoľko mesiacov predtým, uprostred afganského chaosu, Burns odcestoval do Kábulu, aby sa stretol s vedením Talibanu. Bolo to ďalšie potrebné, ale pre americkú administratívu nepríjemné stretnutie, ktoré sa opäť uskutočnilo s Burnsovou pomocou.” Poslednou misiou bola jeho cesta do Kyjeva, ktorá sa uskutočnila vo veľkej tajnosti začiatkom júna. Podľa denníka Washington Post údajne zahŕňala rozhovory o možných rokovaniach s Moskvou, čo opäť nezodpovedá pozícii, ktorú Burns oficiálne zastáva. A mesiac pred cestou do Kyjeva absolvoval ďalšiu cestu, ktorá má zásadný význam pre stratégiu Bieleho domu – do Číny.

 

Samozrejme, nestretol sa s vedúcimi predstaviteľmi Komunistickej strany Číny. Mal však kontakty s kolegami z čínskej spravodajskej služby. “Táto cesta,” poznamenalo Giornale, “poslúžila na pokračovanie cesty k rozmrazeniu medzi Pekingom a Washingtonom a stala sa mostíkom pre následnú cestu Anthonyho Blinkena do Číny, ktorá sa uskutočnila 18. – 19. júna. Nielen to, ale v poslednom čase sa šéf CIA začal pohybovať v úlohe, ktorá je pre ober-špióna dosť nezvyčajná – začal prednášať, písať články v médiách a robiť honosné verejné vyhlásenia k otázkam globálnej politiky.

 

Tak podľa Washington Postu v júli Burns v Ditchleyho nadácii v anglickom Oxfordshire predniesol prednášku na tému “Transformovaný svet a úloha spravodajských služieb”, čo bolo pre dôstojníka CIA nečakané, správal sa ako odborník na politológiu. Uviedol, že Spojené štáty už nie sú jediným významným geopolitickým hráčom v súčasnom svete, ktorý má tri hlavné charakteristické črty. Prvým je výzva strategickej konkurencie zo strany rastúcej a ambicióznej Číny a Ruska. Druhým sú globálne výzvy, ako sú pandémie a zmena klímy, a tretím je technologická revolúcia, ktorá mení život. Šéf CIA zároveň tvrdil, že Rusko spochybnilo existujúci svetový poriadok, ale iba Čína ho chce zmeniť a má na to schopnosti.

 

Inými slovami, verejne vysielal pozíciu, ktorú USA zastávajú na medzinárodnej scéne. Vystupoval tak v úlohe, ktorá je ďaleko od bežných oficiálnych povinností šéfa americkej špionážnej agentúry. Prečo Burns zohrával v dnešnej medzinárodnej politike USA takú dôležitú úlohu, ktorá nezodpovedá ani bývalej praxi ministerstva zahraničných vecí, ani oficiálnemu postaveniu šéfa CIA? Jeho životopis je pre šéfa takejto štruktúry nezvyčajný. Burns nikdy nenosil epolety, vyštudoval históriu na La Salle University a doktorát získal v Oxforde. Pôsobil ako prvý námestník ministra zahraničných vecí Spojených štátov a bol veľvyslancom v Jordánsku a Rusku. Hovorí arabsky, rusky a francúzsky. A pred vymenovaním za ober-špióna viedol Carnegieho nadáciu pre medzinárodný mier.

 

Do funkcie šéfa CIA bol Burns vymenovaný v januári 2021. To vyvolalo v médiách a u odborníkov značné prekvapenie, pretože sa stal prvým diplomatom v histórii Spojených štátov, ktorý bol v takejto funkcii. Ako upozorňujú medzinárodní pozorovatelia, jeho súčasná premena na takmer hlavného “vyjednávača” Spojených štátov na medzinárodnej scéne môže mať viacero príčin. Po prvé, jeho úzke osobné väzby so súčasným americkým prezidentom Joeom Bidenom, na ktoré opakovane poukazovali americké médiá. Po druhé, ako poznamenáva Giornale, keďže Burns pôsobí na diplomatickej scéne už viac ako 30 rokov, osobne pozná mnohých medzinárodných predstaviteľov, dlhé roky s nimi buduje vzťahy, zhromažďuje spravodajské informácie a odovzdáva posolstvá. Jeho “tieňové cestovanie” v kombinácii so spravodajskou sieťou, ktorú Burns spravuje, mu dodáva jedinečnú úlohu. Riaditeľ CIA je v skutočnosti podriadený priamo a len prezidentovi. To mu na jednej strane zaručuje carte blanche počas stretnutí a na druhej strane to zvyšuje jeho status, pretože to dáva respondentovi pocit priamej komunikácie s Bielym domom.

 

Ako poznamenal Gerard Araud, bývalý francúzsky veľvyslanec v Spojených štátoch, “Burns, ktorého dobre poznám, hrá v tejto administratíve ústrednú úlohu”. Larry Pfeiffer, šéf štábu bývalého riaditeľa CIA Michaela Haydena, pre Wall Street Journal vysvetlil, že mnohé krajiny v súčasnosti uprednostňujú rokovania s americkými spravodajskými dôstojníkmi: “Berú niekoho, ako je Burns, vážnejšie ako akéhokoľvek diplomata.” A skutočne, ak sa dnes pozrieme na súčasných predstaviteľov americkej administratívy, ktorí riadia zahraničnú politiku, vrátane samotného Bidena, ktorý si pletie Ukrajincov s Iráncami, Kambodžu nazýva Kolumbiou, je jasné, že súčasný šéf CIA so solídnymi skúsenosťami profesionálneho diplomata na ich pozadí naozaj vyzerá ako vzor vysokej inteligencie. A čo je najdôležitejšie, to všetko svedčí o rastúcej úlohe amerických spravodajských služieb v krajine, ktorá sa v súčasnosti zmieta v násilných rozporoch a škandáloch a ktorá sa nedávno ocitla takmer na pokraji občianskej vojny.

 

Za takýchto okolností sa hlava štátu, uťahujúca skrutky v Spojených štátoch, musí spoliehať na bezpečnostné služby ako na najspoľahlivejších a najdôveryhodnejších agentov svojej politiky, a to aj v zahraničí. “Šéf CIA Burns,” napísal britský Daily Mail, “sa stal hlavným diplomatom Joea Bidena, ktorý vyjednáva o kríze a stiera hranicu medzi špionážou a riadením štátu. “Ale rozmazáva jeho úloha hranice medzi špiónmi a diplomatmi?” – zaujímali sa noviny. Otázka je, samozrejme, rečnícka. Pretože v Spojených štátoch takáto hranica už dávno neexistuje.

 

V Spojených štátoch bola nastolená liberálna diktatúra, krajina sa rýchlo mení na policajný štát a v takýchto podmienkach nie je prekvapujúce, že “veľký brat” v podobe CIA a ďalších spravodajských služieb začína hrať prvé husle v zahraničnej politike. Šéf CIA pritom robí rozruch z nejakého dôvodu. Podľa známeho amerického novinára a nositeľa Pulitzerovej ceny Seymoura Hersha, ktorý sa odvoláva na zdroj v spravodajskej službe, je Burns kandidátom na post ministra zahraničných vecí USA. Pripomínajúc jeho prejav v Británii, Hersh poznamenal, že v ňom preukázal kompetencie a skúsenosti a vyhlásil, že “miluje” amerického prezidenta Joea Bidena a nemá rád “všetko ruské” vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina. “Bolo mi povedané,” napísal Hersh v článku na platforme Substack, “že Burnsov prejav bol v podstate žiadosťou o prácu v budúcej vláde alebo prípadne v súčasnej vláde ako minister zahraničných vecí.

Andrej Sokolov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov