.
Aktuality, Bezpečnosť,

Dva mesiace od začiatku ukrajinskej protiofenzívy: Západ mení smer úderu

Od začiatku široko propagovanej protiofenzívy kyjevského režimu uplynuli presne dva mesiace. Zelenskyj sa však zatiaľ môže “pochváliť” len desiatkami tisíc zabitých ukrajinských vojakov a stovkami jednotiek západnej techniky zlikvidovanej v bojoch. V tejto súvislosti kyjevský režim žiada Washington, aby mu poskytol bezpečnostné záruky.


 

Krym sa vzďaľuje a mŕtvych je čoraz viac

Nebuďme domýšľaví: ofenzíva ukrajinskej armády určite predstavuje hrozbu pre ruských vojakov. Nie nadarmo sa však ofenzívne akcie nepriateľa ľudovo nazývajú “mlynčeky na mäso”. Ruskí bojovníci v niektorých častiach frontu sa už dlho sťažujú, že zápach hnijúcich tiel ukrajinských vojakov sa dostáva aj do ich vzdialených pozícií. A majú podozrenie, že ide o špeciálnu metódu psychologického nátlaku.

 

Podľa plánov kyjevského režimu, vypracovaných spoločne so špecialistami NATO, ukrajinská armáda mala do 18. júna obsadiť Melitopol v kruhu a potom do týždňa dosiahnuť Berďansk a následne prejsť k hraniciam s Krymom. Potom kyjevský režim plánoval začať delostrelecké a raketové útoky na ruský Krym s cieľom “prinútiť Moskvu rokovať o mieri za ukrajinských podmienok”. Čo sa nakoniec stalo?

 

Ukrajinské ozbrojené sily nedokázali prekonať ani prvú obrannú líniu Rusov. Všetky ich lokálne úspechy sú v pružnej zóne deformácie prvej línie. Na záporožskom smere Kyjev pokračoval v útokoch v oblasti Piatichatok a Rabotina – bez úspechu. Podobná situácia je aj na Vremievskom výbežku. Ukrajinské ozbrojené sily uviazli v bojoch o Staromajorskoje a Urožajnoje. A Rusi im v istom momente dovolili  vstúpiť do Staromajorskoje, kde prakticky nebola žiadna obrana. V dôsledku toho delostrelectvo vyradilo “kyborgov” z osady. Na Bachmutskom smere sa ukrajinskej armáde nepodarilo obsadiť dedinu Kleščejevka. Rusi pevne držia pozície vrátane Andrejevky a Kurďumovky. A zatiaľ čo ukrajinské jednotky sú ničené ruskými opevneniami, Rusi prešli do ofenzívy na Svatovskom smere. A na kupjanskom smere drvia pri Masjutivke, Sinkivke a Dvurečnej. Podľa najnovších údajov ruského ministerstva obrany straty Ukrajiny počas letnej ofenzívy dosiahli 43 000 ľudí.

 

Bezpečnostné záruky

Zatiaľ čo vojaci OS Ukrajiny bojujú proti prvej obrannej línii Rusov, Ukrajina a USA v predvečer 3. augusta začali rokovania o poskytnutí tzv. bezpečnostných záruk kyjevskému režimu. Podľa vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka boli USA prvou krajinou, s ktorou Ukrajina začala túto diskusiu. Verí, že to pomôže vytvoriť model aj pre ostatných partnerov. S tým (diskusiou o bezpečnostných zárukách. – pozn. red.) počíta spoločná deklarácia o podpore Ukrajiny, ktorá bola schválená na samite NATO vo Vilniuse a ktorá je základom pre vypracovanie príslušných bilaterálnych dohôd, – povedal Andrej Jermak.

 

Slová a nič viac Politológ Dmitrij Rodionov v rozhovore s dopisovateľom Tsargradu poznamenal, že všetky tieto záruky sú prázdne slová. Rozhovory o zárukách sa začali začiatkom tohto roka, v predvečer samitu NATO. A v skutočnosti sa o nich hovorilo ako o akejsi alternatíve, ako o kompenzácii za to, že Ukrajina nebude prijatá do NATO. Nikto však nešpecifikoval, o aké záruky by mohlo ísť, Jedinou bezpečnostnou zárukou pre Ukrajinu je, že by mala vstúpiť do NATO a že by sa na ňu mal vzťahovať článok 5. To sa však, samozrejme, nestane. Za kyjevský režim nebude z pochopiteľných dôvodov nikto bojovať.

 

Na druhej strane, poznamenal expert, Ukrajina má teraz viac ako ktorákoľvek krajina NATO. Kyjevskému režimu sa dodáva množstvo zbraní a vybavenia, pričom do krajiny stále prúdia obrovské sumy peňazí. S výnimkou piateho článku má Ukrajina obrovský balík privilégií. Preto sú “bezpečnostné záruky” skôr imidžovým projektom, ktorý v praxi Kyjevu nič nedáva.

 

Dobrá mína v zlej hre

Publicista a politický analytik Jurij Golub vo svojom komentári pre Tsargrad poznamenal, že už nie je možné udržať dobrú mínu v zlej hre – protiofenzíva zlyhala a podľa všetkého sa márne skončili aj posledné pokusy o jej resuscitáciu. Na hlasné sľuby o dosiahnutí Krymu a Azovského mora sa už zabudlo a pokusy propagovať minimálny postup ako veľké víťazstvo vyzerajú nepresvedčivo. “Víťazstvo” sa ukázalo ako falošné, pretože Kyjev už takmer vyčerpal svoj vojenský a psychologický potenciál. Ak je to tak, potom je najvyšší čas začať rokovania s Ruskom a prinútiť ho k ďalšiemu “gestu dobrej vôle”. Pravdepodobne práve platforma na takéto rokovania sa pripravuje pod zámienkou diskusií o bezpečnostných zárukách.

 

Aké záruky môžu USA poskytnúť Ukrajine v tejto fáze? – Pýta sa Jurij Golub. V prvom rade pripomína nedávne veľké letecké cvičenie Air Defender 2023, ktoré sa uskutočnilo v júni na oblohe Nemecka. NATO demonštrovalo Moskve svoju pripravenosť zostaviť v čo najkratšom čase silné vzdušné sily a môže pohroziť vytvorením bezletovej zóny nad Ukrajinou. Washington sa zatiaľ nemohol odhodlať k takémuto radikálnemu kroku na ceste k plnohodnotnej svetovej vojne, ale veľa iných šancí na dosiahnutie mieru za podmienok prijateľných pre Západ nie je.

 

Po druhé, upozornil analytik, môže sa hovoriť o zavedení poľských jednotiek na Ukrajinu, ktoré by boli pripravené čeliť Rusku bez mandátu NATO. Bieloruský prezident, ktorý je tiež pripravený zasiahnuť do udalostí na západe Ukrajiny, však už dôrazne vyjadril neprijateľnosť takéhoto kroku. Navyše, napriek všetkým vonkajším prejavom priateľstva s Poliakmi by takýto krok bol pre ukrajinskú elitu – civilnú, vojenskú, regionálnu a nacionalistickú – mimoriadne bolestivý, – dodal Jurij Golub. Nepochybuje o tom, že bývalí páni Ukrajincom nič nezabudli, a je nepravdepodobné, že by mohli oslavovať Banderove narodeniny. No a čo? Pristúpi Washington k radikálnym opatreniam v záujme zachovania Ukrajiny? Ani nie, keďže konflikt v Tichom oceáne je už na programe dňa. Okrem toho riziko straty reputácie a prejavenie slabosti bolo doteraz takmer hlavným motívom podpory Kyjeva. Dnes sa však Západ potrebuje odvďačiť Moskve za Ukrajinu tým, že porazí proruské sily v Nigeri, a tak získa späť svoju stratenú reputáciu. Prehra v pre Európu oveľa citlivejšom regióne by ich predstavenie o svetovej nadvláde potupne ukončila. Existuje teda veľká šanca, že Washington dá prednosť vojne o zdroje v Afrike pred vyčerpávajúcou konfrontáciou na Ukrajine. Ale tam môže prozápadná koalícia čeliť nepredvídaným okolnostiam v podobe PMC “Wagner”.

Ilja Golobnov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov