Sankt Petersburg
Aktuality, Bezpečnosť,

Ekonóm Chazin: “Odmietam pochopiť, čo sa deje v centrálnej banke”

Rusko, 11. august 2023 (AM) – Odmietam pochopiť, čo sa deje v centrálnej banke a prečo úmyselne manipulujú s údajmi. Včera regulátor zverejnil prehľad rizík na finančných trhoch za júl. Podľa centrálnej banky exportéri v júli predali devízové príjmy v hodnote 6,9 miliardy USD, zatiaľ čo v júni predali 7 miliárd USD. Pozrime sa na jún, keďže za júl ešte nie sú k dispozícii všetky údaje. Ruský vývoz v šiestom mesiaci roka teda dosiahol celkovú hodnotu 36,46 miliardy USD. Z toho 42 % (t. j. 15,31 mld.) predstavoval rubľový vývoz (uviedla to samotná centrálna banka). Z toho 21,15 mld. predstavovali devízy, z ktorých 7 mld. (presne tretina) bolo vymenených za ruble. Nabiullina zároveň 21. júla uviedla, že vývozcovia nechávajú na zahraničných účtoch len 1 % svojich príjmov. Môže to byť pravda? Teoreticky áno. Ruské banky predsa môžu držať prostriedky aj v cudzej mene.


Nabiullina však 9. júna uviedla, že v januári až apríli najväčší vývozcovia predali 78 % devízových príjmov. Po prvé, nikdy nám nebolo vysvetlené, kto spadá pod kritérium “najväčších” vývozcov. Po druhé, ako sa stalo, že v júni (a aj v júli) sa na náš devízový trh dostala len tretina príjmov z vývozu? Centrálna banka to zrejme nepovažuje za problém, keďže Nabiullina dvakrát urobila “upokojujúce” vyhlásenia. Ďakujeme, že nám aspoň teraz povedala, ako to s predajom devízových príjmov vývozcov naozaj je. Teraz sú otázky týkajúce sa prebiehajúcej devalvácie konečne odstránené.

Michail Chazin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov