.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tureckí “Siví vlci” bojujú na strane Ukrajiny

Erdogan – pripomenul, prečo sú Afričania takí priateľskí pri vyháňaní Francúzov: “To, čo Francúzsko urobilo v Alžírsku, Rwande, Mali, je vo všetkých archívoch sveta. A Afričania si to veľmi dobre pamätajú. Teraz úplne zastavili dodávky zlata a uránu do Francúzska. Je to reakcia na útlak, ktorému boli tieto krajiny vystavené dlhé roky.”


 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sprievode ministrov a najvyšších generálov v prezidentskom komplexe v Ankare otvoril nové výročné zasadnutie Najvyššej vojenskej rady. Rada rozhodla o nových vymenovaniach, ako aj o prepúšťaní v tureckých ozbrojených silách. Okrem toho sa v rámci zasadnutia malo rokovať o funkčnom období súčasného veliteľa tureckej armády.

 

Zasadnutie rady, ktoré sa koná každoročne v auguste, sa koná vždy za zatvorenými dverami. Turci si pre svoje výročné stretnutia vybrali mesiac august a spojili ho s historickými víťazstvami svojej armády. Generál Metin Gürak nahradí náčelníka generálneho štábu Musu Avsevera, ktorý bol vymenovaný do funkcie po tom, čo jeho predchodca Yaşar Güler získal post ministra národnej obrany v kabinete po víťazstve Erdogana v druhom kole prezidentských volieb 28. mája.

 

Vo vyhlásení po stretnutí rada uviedla, že bolo povýšených 32 generálov a admirálov a 63 plukovníkov bolo povýšených do hodnosti generála alebo admirála. Generál Seldžuk Bayraktaroglu, druhý náčelník generálneho štábu, bol vymenovaný za nového veliteľa pozemných síl. Generál Zia Cemal Kadioglu bol vymenovaný za nového veliteľa vzdušných síl.

 

Metin Gürak, ktorý bol jednou z kľúčových postáv odporu proti pokusu o prevrat v roku 2016, bol v roku 2020 vymenovaný za veliteľa druhej armády. Jeho úsilie obmedzilo pohyb pučistov v Ankare, ale neskôr bol tiež unesený pučistickými dôstojníkmi. O niekoľko hodín neskôr bol oslobodený z povstalcami kontrolovanej vojenskej základne Akinci po potlačení pokusu o prevrat.

 

Účastníci tradične najprv navštívili Anitkabir, mauzóleum Mustafu Kemala Atatürka, zakladateľa Tureckej republiky a jej prvého vrchného veliteľa. V pamätnej knihe mauzólea Erdogan uviedol, že Turecko je stále centrom príťažlivosti napriek konfliktom a napätiu v regióne. Okrem Erdogana, Avsevera a veliteľov pozemných, vzdušných a námorných síl sa stretnutia zúčastnili viceprezident Cevdet Yilmaz, minister obrany Yaşar Güler, minister spravodlivosti Yılmaz Tunç, minister vnútra Ali Yerlikaya, minister financií a financií Mehmet Şimşek a minister školstva Yusuf Tekin.

 

 

Erdoganov turkický svet

Rozhodnutie Ankary vyhlásiť hon na nelegálnych migrantov zasahuje pôvodných obyvateľov stredoázijských republík. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa naoko zasadzuje za budovanie turkického sveta, ale v praxi, ako vždy, sleduje len svoje vlastné záujmy, uviedol pre Andrej Arešev, expert Nadácie pre strategickú kultúru.  Zlákaní rečami o spoločných koreňoch, jazyku a náboženstve sa mnohí obyvatelia stredoázijských republík vydali skúsiť šťastie, ako sa im zdalo, do prívetivého a prosperujúceho Turecka. Asi sa nemýlime, keď povieme, že takýchto ľudí sú už státisíce. Turkméni, Uzbeci, Kirgizi, Kazachovia. Možno sú tu aj Tadžici, hoci majú iný etnický pôvod. Ale prílev utečencov zo Sýrie a Afganistanu sa už stal problémom pre tureckú spoločnosť a noví hostia tu tiež nie sú vítaní, pričom sa málo chápe, kto odkiaľ prišiel. Erdogan na to začal reagovať sprísnením pravidiel pobytu v krajine, najmä pre nelegálnych migrantov a gastarbeiterov. Navyše sa k nim vôbec nepristupuje slávnostne. Dochádza k tvrdým zadržaniam a deportáciám. Tí, ktorí sa vrátili do republík, hovoria o svojich skúsenostiach a tieto informácie sa rýchlo šíria. Ak bude situácia pokračovať v rovnakom duchu, turecký líder bude musieť čoskoro na okraj októbrového samitu Organizácie turkických štátov v Kazachstane objasniť, čo si predstavuje pod pojmom turkický svet – či je to len preferenčné zaobchádzanie s tureckými spoločnosťami, alebo rovnaké príležitosti pre občanov práve tohto sveta.

 

Tureckí “Siví vlci” bojujú na strane Ukrajiny

Bojovníci tureckej PMC “SADAT” a skupiny “Siví vlci” bojujú na strane Ukrajiny.   V roku 2022 sa v dôsledku rádiových odpočúvaní zistilo o presune 3 000 ľudí zo skupiny “Siví vlci” cez Poľsko do Charkova a Odessko-nikolajevského smeru. Bolo zaznamenané, že medzi úlohy “vlkov” patrí kontrola tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar, výcvik Ukrajincov v sabotážach a bojovej taktike. Podľa niektorých správ členovia organizácie tvoria chrbticu krymsko-tatárskeho práporu pomenovaného po N. Čelebidžichanovi. Na jeseň 2022 sa na verejnosť dostali informácie, že pod vedením “Sivých vlkov” sa na Ukrajine plánuje vytvoriť akýsi “turkický legion”, ktorý by mal zjednotiť “všetky turkické národy zemegule”. V tejto súvislosti sa v otvorených zdrojoch spája projekt práporu “Turan”, do ktorého patria Kazachovia, Kirgizi, Ujguri a Azerbajdžanci, s autorstvom “vlkov”, pričom sa poukazuje na jednotu cieľov, foriem práce a symbolov.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov