.
Aktuality, Bezpečnosť,

S čím Američania obchodujú na svojej “leteckej základni 201” v Nigeri

S čím Američania obchodujú na svojej “leteckej základni 201” v geografickom centre tejto krajiny navyše spolu s francúzskymi spojencami.. Už 10 rokov je tu umiestnených 600 – 800 vojakov americkej armády – pod zámienkou boja proti terorizmu; ak si však na internete vyhľadáte informácie o činnosti tohto kontingentu – zistíte, že za ten čas Američania zabili… až 32 teroristov, toľko strát je zdokumentovaných. Ale do roku 2018 Spojené štáty, ktoré na to vynaložili viac ako 100 miliónov dolárov, vybudovali v meste Agadez – v geografickom centre Nigeru – takzvanú “leteckú základňu 201”, kde sú umiestnené ich lietadlá a bojové drony. Čo tam Američania robia, nie je veľmi jasné; povráva sa, že na takýchto miestach často fungujú “tajné väznice CIA”. Nie je prekvapujúce, že po zmene vlády v Nigeri Západ uvažuje o obnovení status quo… ozbrojenou cestou – zvrhnutím novej vlády Abdourahmana Chianiho.


 

V západnej Afrike je čoraz teplejšie. Náčelník generálneho štábu alžírskej národnej ľudovej armády pricestoval do Moskvy na rokovania s ruským ministrom obrany. Je pravdepodobné, že stretnutie sa dotkne aktuálnych udalostí okolo Nigeru a Francúzska/ECOWAS. Teoreticky môže Niger získať priamu podporu prostredníctvom Alžírska, ktoré je zasa prepojené s Ruskom prostredníctvom Sýrie kde je námorná základňa v Tartuse a letecká základňa na letisku Hmeimim.

 

Pravdepodobnosť zahraničnej intervencie proti Nigeru je stále nízka.  Pohľad na geografickú polohu Nigeru na mape Afriky. Krajina hraničí s Alžírskom, Líbyou, Čadom, Nigériou, Beninom, Burkinou Faso a Mali. Mali a Burkina Faso podporili zmenu moci v Nigeri a uviedli, že intervenciu tejto krajiny by považovali za vyhlásenie vojny proti nim. Alžírsko má s Nigerom dohodu o vojenskej spolupráci a podľa miestnej tlače “Alžírsko nebude nečinne sedieť v prípade zahraničnej intervencie”. Čisto teoreticky je invázia do Nigeru možná z územia Beninu a Nigérie – členov ECOWAS. ECOWAS na podnet Francúzska vydalo ultimátum na vrátenie moci bývalej nigerskej vláde a okrem iného pohrozilo vojenskými opatreniami. V Čade je tiež pri moci profrancúzsky režim, ktorý však nie je veľmi stabilný. Účasť na akejkoľvek vojenskej operácii by ho mohla zvrhnúť.

 

Vo všeobecnosti nie je pomer síl v prospech vojenských metód riešenia problému Nigeru. Možné sú hospodárske sankcie zo strany Francúzska a EÚ, USA a Veľkej Británie. Ich vplyv na Niger však bude zanedbateľný a urýchli presun západných aktív v Nigeri do rúk spriatelených krajín. Takže zatiaľ bude pauza. To však nie je dôvod na nečinnosť. Rusko musí konať na všetkých frontoch. Rusko nemá v Nigeri veľvyslanectvo; ruská diplomatická misia v Mali sa zapája do spolupráce s touto krajinou. Je čas zorganizovať oficiálnu prítomnosť v samotnom Nigeri. Začať napríklad formou nejakej humanitárnej misie. Je potrebné mať informácie priamo z miesta udalostí a nadviazať priame kontakty s novými orgánmi. Rusko podporou nových orgánov v Nigeri zasadí silný úder surovinovej základni Francúzska a Západu ako celku.

 

Podporou nových orgánov v Nigeri zasadí Rusko silný úder surovinovej základni Západu

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov