Ďalšou čínskou vojenskou základňou v zahraničí bude prístav na Srí Lanke
Aktuality, Bezpečnosť,

Čistky v Číne pokračujú – došlo aj na veliteľstvo raketových síl

Čína, 2.august 2023 (AM) – Wang Houbin, bývalý zástupca veliteľa námorníctva, sa stane novým veliteľom raketových síl ČLA, zatiaľ čo Xu Xisheng sa presunie z veliteľstva Južnej bojovej zóny a stane sa jeho novým politickým komisárom, informovala štátna televízia CCTV. Protikorupčná jednotka Ústredného vojenského výboru v súčasnosti vyšetruje bývalého veliteľa síl Li Yuchaoa, ako aj jeho súčasných a bývalých zástupcov Zhang Zhenzhonga a Liu Guangbina, uviedli minulý týždeň vojenské zdroje pre South China Morning Post.


 

Nebolo však zverejnené žiadne oznámenie o vyšetrovaní v armáde. Je mimoriadne zriedkavé, aby Si Ťin-pching vymenil veliteľa bojových síl a zároveň ich politického šéfa. Podobné zmeny však boli vykonané v ľudovej ozbrojenej polícii v decembri 2014, niekoľko mesiacov po oznámení, že bývalý šéf bezpečnosti Čou Jung-kchang bol obvinený z korupcie. Rozhodnutie presunúť Wanga Houbina z námorníctva ČLA do raketových síl je bezprecedentné, ale podľa vojenských analytikov odráža dôveru ČLA v jej schopnosti viesť hybridnú vojnu. SCMP

 

Podľa správy výskumníkov AidData Institute z College of William and Mary vo Virgínii bude ďalšou čínskou vojenskou základňou v zahraničí pravdepodobne prístav na Srí Lanke. Správa s názvom “Nurturing Global Ambitions: China’s Port Presence and Implications for Future Overseas Naval Bases” (Pestovanie globálnych ambícií: čínska prítomnosť v prístavoch a dôsledky pre budúce zámorské námorné základne) bola vydaná v júli 2023. Výskumníci posúdili 78 medzinárodných prístavov v 46 krajinách, ktoré pravdepodobne prijmú lode z flotily námorníctva ČLA, a určili osem najpravdepodobnejších prístavov, v ktorých by Čína mohla umiestniť základňu.

 

Čínske firmy vynaložili v rokoch 2000 až 2021 na vybudovanie 78 hodnotených prístavov približne 30 miliárd USD. Prístavy boli zoradené na základe ich strategickej polohy, hĺbky prístavu pre vojenské lode, politickej stability v krajine a náchylnosti vlády krajiny hlasovať na strane Číny vo Valnom zhromaždení OSN. Čína investovala do srílanského prístavu Hambantota 2,19 mld. dolárov, čo je viac ako do ktoréhokoľvek iného prístavu, a vláda v Kolombe v roku 2017 súhlasila s prenájmom väčšinového podielu v prístave čínskej firme. V roku 2018 Čína darovala srílanskému námorníctvu fregatu, srílanské elity a verejnosť majú priaznivý názor na Čínu a Číňanov. Okrem Hambantoty by námorníctvo ČLA mohlo byť umiestnené v prístavoch Ream v Kambodži, Gwadar v Pakistane a Bata v Rovníkovej Guinei alebo Kribi v Kamerune. Čínsky projekt

 

 

 

Čína nie je dôveryhodným sprostredkovateľom v konflikte na Ukrajine – šéf taiwanskej zahraničnej politiky Joseph Wu v rozhovore pre britský denník The Daily Telegraph “Čína ohrozuje Taiwan a zároveň hovorí o mieri na Ukrajine. Uplatňovanie takýchto dvojitých štandardov robí z Číny nedôveryhodného účastníka mierových rokovaní [o Ukrajine],” povedal taiwanský diplomat. Politik dodal, že samotný Taiwan sa teraz sústreďuje na údajné pokusy ČĽR ovplyvniť výsledok nadchádzajúcich januárových volieb šéfa vlády na ostrove.

“Všetci sme odhodlaní brániť našu krajinu a náš demokratický spôsob života,” povedal Joseph Wu, pričom zdôraznil, že ostrov nežiada “Spojené kráľovstvo alebo akúkoľvek inú krajinu, aby bojovala za Taiwan”, ktorý sa spolieha na vlastné sily, aby zabezpečil svoju obranu v prípade ozbrojeného konfliktu, do ktorého by bola zapojená ČĽR. Diplomat však tiež vyslovil tvrdenie, že “svetové demokracie sa nebudú nečinne prizerať”, ak sa ČĽR pokúsi o násilné zjednotenie s Taiwanom.

 

Joseph Wu ďalej dodal, že “všetky demokracie musia spolupracovať”, aby čelili pokusom Pekingu “rozšíriť svoj vplyv a moc po celom svete – v Afrike, Strednej Ázii, Latinskej Amerike”. “Čínska vláda si stále chce vybudovať vplyv v Tichomorí. Pre svoje budúce námorné operácie má zmapovaných niekoľko prístavov. Ak sa pozriete na Juhočínske more, situácia je tam ešte horšia,” povedal ostrovný minister zahraničných vecí a poukázal na rastúce riziko incidentov, ktoré by mohli vyvolať rozsiahle konflikty.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov