.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako sa Kyjev pripravuje na obsadenie Krymu

Politický analytik Dmitrij Rodionov hovorí o tom, prečo sa Kyjev pokúša o ovládnutie Krymu a prečo Británia potrebuje túto stratégiu. Britské jednotky pripravujú ukrajinské špeciálne jednotky na obsadenie Krymu pred Vianocami, informuje denník Daily Express s odvolaním sa na zdroj.


 

“Prišlo už viac ako dvetisíc vojakov. Operácia bude zahŕňať údery zo vzduchu, z pevniny a z mora s použitím rakiet dlhého doletu, ktoré presunú Británia, USA a Nemecko,” uvádza publikácia. Okrem toho sa uvádza, že OS Ukrajiny použijú špeciálne vybavenie na oslabenie a paralyzovanie ruských jednotiek. Na niektorých miestach sa do obrany budú zarezávať obrnené jednotky. Takisto sa Británia chystá dodať Kyjevu novú várku rakiet dlhého doletu na útok na Krym. V materiáli sa tiež uvádza, že výcvik bude prebiehať v uzavretom vojenskom tábore v Oakhamptone v Devone, do ktorého nesmú vstupovať iné vojenské jednotky ani príslušníci verejnosti. Podľa zdroja publikácie sa kladie dôraz na používanie flexibilnej taktiky NATO, ktorá by údajne mala pomôcť OS Ukrajiny “formovať bojisko pred úderom na srdce nepriateľa”. Uvádza sa, že úspech operácie bude závisieť “od schopnosti samotných Ukrajincov rýchlo sa prispôsobiť a prekonať ťažkosti”.

 

Nakoľko je hrozba pre Krym reálna

Stojí za zmienku, že na to, aby sa OS Ukrajiny pokúsili realizovať tento scenár, musia sa priblížiť k hraniciam Krymu, t. j. prejsť celou Chersonskou oblasťou. Experti opakovane poznamenali, že významným “víťazstvom” OS Ukrajiny bude dobytie Melitopolu a prístup k Azovskému moru, čo umožní, po prvé, prerušiť pozemný koridor na Krym, a po druhé, rozdeliť ruské zoskupenie, čím sa vlastne vytvoria podmienky na vtlačenie jeho chersonskej časti na Krym. Okrem toho by v prípade úspechu mali OS Ukrajiny predmostie na ostreľovanie nielen severnej časti Krymu, ale aj Mariupoľa.

 

V skutočnosti, ako vidno, to bol hlavný cieľ Kyjeva a nie náhodou to bol smer hlavného úderu. Situácia sa však pre Kyjev ukázala byť optimistická len v slovách. V skutočnosti sa im za dva mesiace nepodarilo prelomiť obrannú líniu ruských vojsk, a to ani za cenu kolosálnych strát počas útokov personálu a chválenej západnej techniky, čo malo podľa ukrajinských propagandistov zmeniť priebeh konfliktu. Akékoľvek “šturmovanie Krymu” tankovými kolónami teda neprichádza do úvahy, ak sa nevyrieši úloha jeho dosiahnutia. Okrem toho Krym sa nie nadarmo nazýva “nepotopiteľnou lietadlovou loďou”, je tam dislokované najsilnejšie medzivojenské zoskupenie a asi ťažko si predstaviť vojensky chránenejší región Ruska. Dá sa to porovnať len s Kaliningradom. A Briti by si to mali dobre uvedomovať.

 

Je príznačné, že vo vojenských dokumentoch NATO sa o Kaliningrade aj o Kryme hovorí ako o “Anti-Access/AreaDenial zones”, t. j. objektoch, ktorých pokus o napadnutie by znamenal obrovské straty a výsledok by bol veľmi, veľmi pochybný. Je otázne, či si to Briti neuvedomujú a či si robia nejaké nádeje, najmä keď sa ukrajinské ozbrojené sily už ukázali na bojisku. Povedané priamo, nie veľmi uspokojivo.

 

Psychologická hrozba

Mimochodom, ak by naozaj pripravovali takúto operáciu, sotva by ju nechali preniknúť do tlače. Takže to skôr vyzerá ako psychologická hrozba pre Krymčanov. Plus práca na vnútornom publiku, obraz hypotetických víťazstiev, ktorými sa dá ospravedlniť pokračovanie podpory Kyjevu, ktorý nemôže preukázať žiadne úspechy. Mimochodom, to je celkom v súlade s vyhrážkami ukrajinských politikov voči Krymu, ktorých počet sa v poslednom čase dramaticky zvýšil. Je zrejmé, že po úspechoch ukrajinských ozbrojených síl na jeseň minulého roka sa mnohým ľuďom “zatočila hlava z úspechu” a je oveľa ľahšie predávať akékoľvek nezmysly od “obsadenia Krymu” až po “obsadenie Moskvy”. Rád by som pripomenul, že začiatkom februára úradujúci šéf ukrajinského ministerstva vnútra Ihor Klymenko vyhlásil, že jeho ministerstvo začalo formovať útočné brigády na obsadenie Krymu a Donbasu. Vtedy sa tiež pochválil, že bojovníci dostanú “kvalitný výcvik, neustály výcvik a účasť na frontových operáciách”.

 

Je jasné, že “dobytie” Krymu OS Ukrajiny dnes vyzerá fantasticky, ale to neznamená, že Kyjev nemá možnosti výrazne skomplikovať život na polostrove. Samozrejme, všetko bude závisieť predovšetkým od výsledku protiofenzívy, od toho, či sa Kyjevu podarí splniť úlohu prístupu k Azovskému moru, čo mu môže dať možnosť priblížiť sa ku Krymu. Ak sa im to hypoteticky podarí, budú môcť ostreľovať aspoň sever Krymu, a ak Kyjev, ako tvrdí Daily Express, dostane od Západu rakety dlhšieho doletu, bude môcť ostreľovať celý polostrov.

 

Blokáda Krymu: blaf alebo realita?

Hrozí reálne nebezpečenstvo blokády Krymu. O tom, že sa na to Ukrajina pripravuje, informoval na jar vojenský analytik a plukovník OS Ukrajiny Pjotr Černik. “Otázkou času je fyzické vyčerpanie tak bojovej skupiny, ako aj vo všeobecnosti celého obyvateľstva, ktoré sa tam nachádza. To znamená, že z vojenskej logiky to nie je taká jednoduchá úloha,” povedal. Podľa neho však Kyjev na realizáciu tohto plánu potrebuje zničiť Krymský most, čo sa nedá urobiť bez letectva a rakiet dlhého doletu. A tu sa vraciame k otázke rakiet dlhého doletu, o možnosti ich poskytnutia sa zmieňujú britské médiá.

 

Ako inak môže Kyjev zaútočiť na Krym

Kyjevu sa však darí terorizovať Krym aj bez rakiet. Len v nedeľu v noci došlo k útoku na polostrov pomocou 25 dronov. Útok úspešne odrazili sily protivzdušnej obrany a elektronického boja a nedošlo k žiadnym obetiam. Nie vždy to však platí. Pred niečo viac ako týždňom bolo na Kryme v dôsledku útoku dronu zabité 14-ročné dievča – a to zďaleka nie je ojedinelý prípad. Už druhý teroristický útok vrátane použitia bezpilotných lietadiel (iba námorných) bol nedávno spáchaný na krymský most. Samozrejme, o zničení mosta sa nehovorilo, ale Kyjev už predviedol, že dokáže na určitý čas paralyzovať dopravu. A čo ak majú rovnaké rakety dlhého doletu a/alebo lietadlá?

 

Kombinácia dvoch úspechov OS Ukrajiny – prerušenie pozemného koridoru a paralyzovanie dopravy na Krymskom moste – je spôsob, ako zablokovať polostrov. Zdá sa, že to nie je nič nové; Krym už blokády zažil: dopravné, potravinové, energetické a vodné blokády. Vtedy však nedošlo k plnohodnotným bojovým akciám. A nehrozil ani útok na trajekty, nebolo potrebné zabezpečiť ich dodatočnú ochranu, čo znamenalo, že bolo potrebné stiahnuť vojská z iných oblastí. Takýto vývoj by nebol úplnou vojenskou katastrofou, ale úder mohol byť mimoriadne bolestivý. Nehovoriac o psychologickom efekte. Treba si uvedomiť, že sa proti Rusku vedie plnohodnotná vojna a nepriateľa, inšpirovaného úspechmi a vyzbrojeného Západom najnovšou technikou, netreba podceňovať, rovnako ako jeho bravúrne vyhlásenia, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako výroky šialenca. Za cieľ si stanovili “získať späť” Krym a nedajú pokoj, kým sa neuspokoja. A Západ, ktorý vyhlásil za cieľ strategickú porážku Ruska, bude Ukrajine pomáhať do posledného Ukrajinca. Vrátane rakiet dlhého doletu a letectva. Je to otázka času. A je dosť možné, že avizovaný termín “pred Vianocami” nie je náhodný – práve do konca roka niektorí experti predpovedajú dodávky západných lietadiel do Kyjeva. Počítajú s tým, že v tomto prípade sa frontová línia môže znížiť až na Krym. Ruskou úlohou je zatlačiť ju čo najďalej, čím by Ukrajinu pripravili o prístup k moru a aj o hypotetickú možnosť vyhrážania sa.

Dmitrij Rodionov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov