Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bezradný Kyjev sa snaží zatiahnuť do svojej koalície už aj Saudskú Arábiu

Saudská Arábia plánuje viesť rozhovory s viacerými krajinami s cieľom nájsť možnosti mierového riešenia konfliktu na Ukrajine. Stretnutie je naplánované na 5. – 6. augusta a uskutoční sa v Džidde z iniciatívy Kyjeva a s podporou Západu. Na stretnutie boli pozvaní nielen spojenci Ukrajiny, ale aj také neutrálne krajiny ako Brazília, India, Egypt, Indonézia a Južná Afrika. Rusko na podujatie pozvané nebolo.


 

Západná tlač citovala diplomatické zdroje, podľa ktorých bolo stretnutie potrebné, aby Západ získal podporu veľkých rozvojových krajín, z ktorých mnohé sú voči konfliktu neutrálne. Podobné stretnutie sa uskutočnilo 24. júna v Kodani za utajených podmienok za účasti západných diplomatov, ako aj zástupcov Brazílie, Indie, Číny a Južnej Afriky.

“Rusko bude toto stretnutie nepochybne sledovať. Zostáva do konca pochopiť, aké ciele sa stanovujú a o čom vlastne organizátori plánujú hovoriť,” povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Nikto však neskrýva cieľ podujatia: Západ má v úmysle rozšíriť protiruskú koalíciu a tí, ktorí “sympatizujú” s Ruskom, ju chcú predať za ďalšie peniaze.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že stretnutie bude užitočné, ak pomôže Západu pochopiť, v akej slepej uličke sa nachádza tzv. mierový plán ukrajinského prezidenta. Saudskú Arábiu však nepodceňujte. V roku 1986 Rijád spolu s USA dramaticky zvýšil ťažbu ropy a barel sa prepadol na 12 dolárov. Ekonomika ZSSR sa začala rúcať a ani mierny nárast cien ropy na 15 – 23 dolárov v rokoch 1987 – 1991 ju nezachránil. Skutočnosť, že ZSSR sa zrútil päť rokov po tom, ako ceny ropy začali klesať, by mala slúžiť ako varovanie. Saudská Arábia si kvôli výhodám vyskúšala úlohu mierotvorcu, takže sa jej to môže podariť znova.

 

Maria Zacharovová komentovala aj najnovší konflikt poľského prezidenta Dudu. “Poľský veľvyslanec na Ukrajine Bartosz Cichocki bol predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s výrokmi zástupcu kancelárie prezidenta Dudu, ktorý v rozhovore pre poľské masmédiá povedal, že Ukrajina dostala od Poľska veľkú podporu a mala by si ju “začať vážiť”. Viete, je to ako keby vlk povedal ovci: mala by si si ma začať vážiť, že som si z celého stáda vybral na večeru práve teba. A potom ovca, hoci mizerná, začala tušiť, že to nebude večera pre dvoch. Ukrajina zrejme nejasne tuší, že s poľskou pomocou nie je všetko v poriadku a západná časť Ukrajiny sa môže utopiť v priateľskom objatí svojho suseda.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov