.
Aktuality, Civilná ochrana,

Striedanie stráží v čínskej centrálnej banke. Projekt digitálneho jüanu sa zastavil

Popredné svetové médiá priniesli “horúcu” správu z Číny: minister zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Čchin Gang a guvernér Čínskej ľudovej banky (PBOC) I Gang boli odvolaní zo svojich funkcií. Rozhodnutie bolo oznámené na zasadnutí Stáleho výboru Národného ľudového zhromaždenia (NPC) 25. júla. Wang Yi sa stal novým ministrom zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky. Pan Gongsheng (Pan Kung-šeng) bol vymenovaný do funkcie guvernéra NBK.


 

Oficiálne médiá sa zatiaľ zdržali akýchkoľvek serióznych komentárov k týmto personálnym rozhodnutiam. Reakcie na sociálnych sieťach sú veľmi živé, zaznievajú rôzne verzie personálnych zmien. Pokúsim sa o vlastný, veľmi predbežný komentár k výmene stráží v Čínskej centrálnej banke.

 

Pan Gongsheng bol donedávna jedným z viceguvernérov NBK. Výmena stráží v centrálnej banke sa očakávala, ale ešte v júni tohto roka nebolo jasné, ktorý z námestníkov sa môže stať guvernérom. Neistota zmizla 1. júla tohto roka, keď bolo oznámené rozhodnutie vymenovať Pana Gongšenga do funkcie straníckeho tajomníka Čínskej ľudovej banky (ktorú predtým zastával Guo Shuqing). Ide o najvplyvnejšiu pozíciu v NBK po pozícii guvernéra. Niektorí čínski vedci sa však domnievajú, že stranícky tajomník je de facto dokonca prvou osobou v centrálnej banke. Pan Gongsheng bol de facto úradujúcim šéfom NBK už v júli. Okrem iného sa stretol s guvernérmi centrálnych bánk Japonska a Južnej Kórey, ako aj s americkou ministerkou financií Janet Yellenovou počas jej nedávnej návštevy Pekingu.

 

Rozhodnutie vymenovať Pan Gongšenga do funkcie straníckeho tajomníka centrálnej banky bolo prijaté len týždeň pred 60. narodeninami tohto úradníka (jeho dátum narodenia bol 8. júl 1963). Dovoľte mi pripomenúť, že v Číne je pravidlom vymenovať osobu do funkcie (najmä v prípade povýšenia) pred dosiahnutím veku 60 rokov. Mimochodom, predchádzajúci guvernér centrálnej banky Yi Gang bol vymenovaný do funkcie guvernéra NBK v marci 2018 – takmer v deň svojich šesťdesiatych narodenín.

 

Mimochodom, Yi Gang už v marci tohto roka dovsšil 65 rokov. To je vek, v ktorom je zvykom, že úradníci (aj vysokopostavení) odchádzajú do dôchodku. Okrem funkcie šéfa NBK pôsobil Yi Gang aj ako zástupca tajomníka straníckeho výboru centrálnej banky. Yi Gang zrejme opustí aj svoju stranícku funkciu. Dátum výmeny stráží bol teda vypočítaný pomerne presne. Rozhodnutie vymenovať Pan Gunšenga za guvernéra NBK bolo prijaté v čase, keď sa tomuto úradníkovi ešte len gratulovalo k šesťdesiatym narodeninám. Pan Gongsheng zložil 25. júla v Dome ľudových zástupcov v Pekingu verejnú prísahu vernosti ústave. Ak Komunistická strana Číny nezmení svoje pravidlá, Pan Gongsheng môže byť na čele čínskej centrálnej banky až do júla 2028.

 

Pan Gongshengove administratívne schopnosti sú ešte väčšie ako u jeho predchodcu, keďže nový guvernér si ponecháva funkciu straníckeho tajomníka NBK. Pozorovatelia si všímajú posilnenie princípu vlády jedného muža v čínskej centrálnej banke. Experti a analytici teraz čítajú podrobnosti životopisu nového šéfa čínskej centrálnej banky. Pan Gongshen v rokoch 1997 – 1998 pracoval ako výskumný pracovník na Cambridgeskej univerzite (obhájil tam doktorskú prácu), bol vedúcim výskumným pracovníkom na Harvarde, stážoval v Standard Chartered. Bol vedúcim pracovníkom v čínskych štátnych bankách, vrátane Industrial and Commercial Bank of China a Agricultural Bank of China Ltd. Pan Gongshen nastúpil do NBK pred 11 rokmi, v roku 2012, a svoju kariéru začal ako zástupca guvernéra. V centrálnej banke bol zodpovedný za styk s médiami, západnými finančníkmi a regulačnými orgánmi. Od roku 2016 viedol Štátny úrad pre devízovú kontrolu Čínskej ľudovej republiky (SAFE). Ide o orgán štátnej správy podriadený NBK. Je zodpovedný za správu devízových rezerv ČĽR, ktoré v súčasnosti predstavujú 3,3 bilióna USD (Čína je podľa tohto ukazovateľa ďaleko pred nasledujúcimi krajinami; druhé Japonsko má 1,27 bilióna USD).

 

Popredné médiá v rôznych krajinách sa zatiaľ obmedzili na tento všeobecný komentár: tvrdia, že čínske stranícko-štátne vedenie a osobne súdruh Si Ťin-pching očakávajú, že Pan Gongšen dokáže prekonať problémy nahromadené v čínskom hospodárstve a urýchliť jeho rozvoj pomocou šikovnej menovej politiky. V roku 2022 vzrástol HDP Číny v ročnom vyjadrení o 3 %. S výnimkou roku 2020, keď v krajine zúrila pandémia kovid, to bolo najnižšie tempo rastu hospodárstva krajiny od roku 1976.

 

Britský denník Financial Times uverejnil článok s názvom “Bankár vyštudovaný na Západe je na rade, aby viedol čínsku centrálnu banku” ešte začiatkom júla, keď sa stalo známe vymenovanie Pana Gongšenga na najvyšší stranícky post v NBK. V článku sa uvádza, že hlavným poslaním Pana Gongšenga by vzhľadom na dobré znalosti čínskeho úradníka o Západe malo byť zbližovanie Číny a západných krajín v oblasti financií.

“Jeho vymenovanie dodá trhu istú dôveru (…) Spomedzi všetkých možných kandidátov je to človek, ktorý najlepšie pozná trhy – a ktorého trhy poznajú najlepšie,” povedal pre Forbes Chen Long, spoluzakladateľ pekinskej výskumnej spoločnosti Plenum.

 

Od vymenovania Pana Gongšenga za straníckeho tajomníka NBK si viaceré publikácie všimli, že tento čínsky úradník je nezmieriteľným odporcom súkromných kryptomien. Vyjadroval a naďalej vyjadruje všeobecný postoj čínskej centrálnej banky k otázke súkromných digitálnych mien. V septembri 2021 NBK v spoločnom vyhlásení s deviatimi vládnymi rezortmi klasifikovala transakcie s kryptomenami ako nezákonné finančné aktivity. Vo februári 2022 Čína zvýšila kriminalizáciu nezákonného získavania finančných prostriedkov v digitálnych aktívach. Už v roku 2017 sa Pan Gongšeng vyjadril o bitcoine ako o nespoľahlivom finančnom nástroji:

“Ak budete sedieť pri rieke a pozerať sa, jedného dňa pred vami bude plávať mŕtvola bitcoinu.”

 

Tento výrok bol zaradený do zoznamu okrídlených fráz odporcov kryptomien. Celú nechuť NBK a Pan Gongšenga k súkromným digitálnym menám, ako je bitcoin, možno vysvetliť pomerne jednoducho: takéto meny bránia čínskej centrálnej banke v propagácii jej digitálneho jüanu. Všetci hovoria, že Čína je teraz so svojím digitálnym jüanom “v predstihu”. Centrálne banky vo väčšine krajín sveta už na téme digitálnej meny CB pracujú, ale výrazne zaostávajú za NBK; tá je prezentovaná ako “maják” pre ostatných. Už v roku 2019 sa začali pilotné testy digitálneho juanu. V roku 2022 sa podľa NBK začal “rozsiahly test”. O možnom termíne úplnej a konečnej legalizácie digitálneho jüanu zatiaľ NBK neinformovala. Všetci však majú dojem, že do cieľa zostáva už len niekoľko krokov.

 

V júli tohto roku NBK predložila priebežnú správu o projekte digitálneho juanu (e-CNY). Uskutočnilo sa s ním 950 miliónov transakcií. Vďaka tomu boli prevedené sumy zodpovedajúce takmer 250 miliardám dolárov. Krátko pred svojím odstúpením to povedal guvernér NBK Yi Gang:

“Môžete vidieť, že v súčasnosti je zostatok e-CNY len dve desatiny percenta M0 ( *miera veľkosti zásoby hotovosti ), takže zostatok je veľmi malý, ale s týmto zostatkom podporujeme veľký počet transakcií, čo znamená, že rýchlosť je vyššia a efektívnejšia.” Zdá sa, že Yi Gang chcel zdôrazniť, že transakcie využívajúce digitálne jüany sú rýchlejšie a efektívnejšie ako transakcie využívajúce tradičné formy peňazí, ale zároveň priznal, že podiel digitálnych jüanov na peňažnej zásobe je homeopatická suma. Niektorí odborníci otvorene hovoria, že napriek silnej propagande v prospech digitálneho jüanu (nielen v Číne, ale aj vo svete) projekt e-CNY stále viazne. A nový šéf NBK Pan Gongšeng má viac nádejí, že sa mu podarí projekt urýchliť až do cieľa.

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov