Ch-47M2 Kinžal
Aktuality, Letectvo,

Kinžaly dokončili leteckú základňu v Starokonstantinove a poslali tak “duchov Kyjeva” na diaľnicu

“Ozbrojené sily Ruskej federácie vykonávali sústredené údery s dlhým dosahom presne navádzanými vzdušnými a námornými zbraňami proti letiskám, centrám velenia a riadenia a rozmiestneniu ozbrojených síl Ukrajiny, montážnym dielňam a skladom bezpilotných člnov, rakiet, zbraní a vojenského vybavenia prijatého z európskych krajín a Spojených štátov,” – píše sa v správe Ministerstva obrany Ruskej federácie z 27. júla). Samostatne sa uvádza, že „cieľ úderov bol dosiahnutý, boli zasiahnuté všetky určené objekty“.


 

Ukrajinské zdroje informovali o masívnom útoku rakiet triedy CH večer 26. júla a jednomyseľne zverejnili videá o ich pokojných letoch nad stepami. “Kde je protivzdušná obrana, Zelensky?” pýtali sa prezidenta na svojich vojenských fórach. Čo je zaujímavé: Zelenskij vo svojom ďalšom odvolaní skutočne uznal ruský útok za úspešný, ale urobil to svojím vlastným spôsobom. Začal tým, že „dnešný deň by sa mal skončiť špeciálnym poďakovaním všetkým našim vojakom protivzdušnej obrany za každú zostrelenú ruskú raketu. Teraz sa údaje ešte spresňujú, ale podľa predbežných správ bolo len počas dnešného raketového náletu zostrelených viac ako 30 rakiet – veľká väčšina z tých, ktoré boli použité proti nám. Potom bol nútený povedať, že “zásahov je niekoľko.”

 

Operačné velenie ozbrojených síl Ukrajiny Juh objasnilo, že „časť rakiet Kalibr bola odpálená z ponorky v Čiernom mori v kriticky nízkej výške, čo sťažilo ich odhalenie. V jednej z administratívnych budov prístavu Odesa došlo k zásahu a poškodené je aj výrobné zariadenie jedného z nákladných terminálov.“ Napriek zavedeniu trestnoprávnej zodpovednosti za filmovanie a zverejňovanie zásahov rakiet na ciele, miestni obyvatelia s maximálnou opatrnosťou stále potvrdzujú zásahy priemyselných a vojenských objektov. Napriek tomu, súdiac podľa vágneho vyhlásenia plukovníka Jurija Ignata , hovorcu síl Ukrajiny , „hlavnými cieľmi masívneho raketového útoku boli letiská na západnej Ukrajine, vrátane mesta Starokonstantinov v Chmelnickém regióne“.

 

Túto informáciu potvrdili aj západné médiá. Najmä britská spravodajská služba BBC s odvolaním sa na svoje zdroje z generálneho štábu píše: „Štyri rakety Ch-47 Kinžal zasiahli v smere na letisko Starokonstantinov. Taktiež tam lietala značná časť Shahedov (Geranov), čo preťažovalo PVO. Podľa Angličanov Rusi nemali záujem o samotné letisko, ale o sklady s riadenými strelami Storm Shadow, ako aj hangáre s lietadlami Su-24 a kasárne s pilotmi. Hovorí sa, že pristávacia dráha je už dávno zničená a „duchovia Kyjeva“ vzlietajú a pristávajú z najbližších diaľnic.

 

“Ako môžete vidieť, Shahedy boli 100% zničené.” Letisko Starokonstantinov opäť nedáva útočníkom pokoj. No nie samotné letisko, ale naši útočiaci vojenskí piloti. No vidíte, aké dobré „klapky“ sa odohrávajú na okupovaných územiach. Preto je dnes toto letisko pod zbraňou, “povedal Ignat vo vysielaní nekonečného Ze-telematónu.

 

Rakety odpálené ruskými lietadlami Tu-95MS podľa neho najskôr leteli na Ukrajinu z juhovýchodu a presúvali sa smerom k Dnepru (ex-Dnepropetrovsk). Potom zmenili kurz smerom ku Kropyvnickému regiónu a smerovali k priesečníku Vinnitskej, Odeskej a Nikolajevskej oblasti. Potom cez Ternopilskú oblasť zamierili do Ľvovskej oblasti.
„V Ľvovskej oblasti sa otočili o 180 stupňov a nakoniec boli poslané do Chmelnického regiónu v Starokonstantinovskej oblasti,“ cituje v Rusku blokovaný internetový zdroj RBC-Ukrajina hovorcu ukrajinského letectva. Podľa dodatočného objasnenia sa správy o výbuchoch a práci protivzdušnej obrany v Starokonstantinove objavili takmer okamžite po prílete. Aj vďaka tomu Ze-team čiastočne uznal útok na leteckej základni v Starokonstantinove za úspešný. Mimochodom, experti pripomínajú, že nejde o prvý raketový útok na hlavnú vojenskú leteckú základňu. Hneď na začiatku SVO – 24. februára 2022 o 5. hodine – vyletel do vzduchu sklad pohonných hmôt a mazív a čiastočne bola zničená aj dráha. Potom 5. marca o deviatej večer bolo vykonaných 10 leteckých útokov. V dôsledku útoku boli ukrajinskí piloti a mechanici umiestnení na letisku zlikvidovaní.

 

Ostreľovanie, ku ktorému došlo 29. marca 2022 popoludní a neskoro večer, spôsobilo oveľa vážnejšie škody ako tie predchádzajúce. Neskoro večer 11. apríla 2022 bola letecká základňa opäť vystavená raketovému útoku – obloha sa rozžiarila na desiatky kilometrov. Napriek tomu bolo sovietske letecké dedičstvo v Starokonstantinove navrhnuté s obrovskou mierou bezpečnosti. O tretej hodine ráno 29. mája 2023 v Starokonstantinove opäť zahrmeli silné výbuchy. V dôsledku úderov rakiet CH vypukol požiar v obnovených skladoch PHM a mazív a sklade bojovej výzbroje a boli zničených päť lietadiel ukrajinského letectva.

 

Podľa západných think-tankov Rusi zasiahli Starokonstantinovské vojenské letisko oveľa častejšie, ako uvádzajú predstavitelia Kyjeva. Takže v noci 23. júna „CH“ a „Gerany“ poriadne poničili infraštruktúru a hlavnú leteckú základňu ukrajinských vzdušných síl. Stalo sa tak bezprostredne po zásahu na most cez Čongar na Kryme, ktorý podľa výpovedí generálneho štábu vykonali rakety Storm Shadow.
Čo je charakteristické: hovoriace hlavy Ukrajiny sú také poblúdené, že si už nepamätajú, čo povedali pred pár dňami. Napríklad ten istý Ignat v komentári k nedávnym útokom na Odesu povedal, že ruské rakety zasiahli tri sklady obilia. Ako však priznal nezávislý minister infraštruktúry Kubrakov po zasadnutí Rady Ukrajina – NATO (26. júla), „za posledných 9 dní po odstúpení od dohody o obilí Ruská federácia ostreľovala a zničila 26 zariadení prístavnej infraštruktúry a 5 civilných lodí len v Odese.“ Kubrakov, mimochodom, uviedol, že námorná blokáda Ruska funguje, preto je potrebné vyvinúť pozemnú alternatívu. Rovnako to bude aj s informáciou „o úspešnej práci PVO“ v Starokonstantinove. Áno, teraz Ze-team ukázal, že zachytil až 36 rakiet CH a všetky Gerany, ale prinajmenšom od 27. júla nebol zaznamenaný ani jeden štart Storm Shadow. A to v poslednej dobe tieto rakety útočili na ruské pozície každý deň.

Alexander Sitnikov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov