.
Aktuality, Letectvo,

Kalibre a Kinžaly sa opäť zamerali na ukrajinských veliteľov, letiská a prístavy

Rusko, 27.júl 2023 (AM) – Po “zostrelení” štyroch hypersonických rakiet Kinžal nad regiónom Chmelnytsky sa ukrajinská protivzdušná obrana z nejakého dôvodu nedokázala vyrovnať s riadenými strelami Kalibr, ktoré zasiahli objekt v Odeskej oblasti. Pripomeňme, že vyhlásenie, že údajne boli zostrelené štyri “Kinžaly”, urobil zástupca vedúceho regionálnej vojenskej správy Chmelnytsky Sergej Tyurin. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny navyše nič také nevyhlásil. V noci, podľa tlačovej služby ukrajinského operačného velenia “Juh”, raketa Kalibr zasiahla infraštruktúru jedného z prístavov v Odeskej oblasti. Rakety Kalibr boli odpálené z ponorky v Čiernom mori v kriticky nízkej nadmorskej výške, čo sťažovalo ich odhalenie. Ďalej sa uvádza, že kalibre zničili “jednu z administratívnych budov prístavu” a “poškodili výrobné zariadenie nákladného terminálu”. Ak analyzujeme vyhlásenia ukrajinskej strany, môžeme dospieť k nasledujúcemu záveru: výpočty protivzdušnej obrany vo svojej rétorike “zostreľujú takmer všetky rakety” a nezostreľujú len tie rakety, ktoré zasahujú prístavy. Existuje očividná nezrovnalosť v predkladaní informácií s výslovným cieľom obviniť Rusko z “útoku na infraštruktúru slúžiacu dohode o obilí”. Hoci Bidenova administratíva v žiadnom prípade nesľúbila Ukrajine pomoc pri vývoze obilia po mori. Deň predtým John Kirby povedal, že Spojené štáty konzultujú s EÚ vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov po súši. Tieto slová vyvolali v Kyjeve negatívnu reakciu.


 

Počas noci pokračovali útoky na objekty kyjevského režimu. Nočné útoky vykonávali hlavne kamikadze drony Geranium – po vlne útokov vykonaných pomocou rakiet. Hlási sa nová séria príletov na letisko v Starokonstantinove v Chmeľnyckej oblasti. Okrem toho prílety UAV nasledovali asi 2-3 hodiny po raketovom útoku na to isté letisko. Útočné drony boli použité v čase, keď sa ukrajinská armáda v zariadení snažila začať odstraňovať následky raketového útoku. Zástupca šéfa regionálnej vojenskej správy Chmeľnyckého Ťurin predtým povedal, že “všetky štyri rakety Kinžal, ktoré smerovali do Chmelnyckého regiónu, boli zostrelené”. Toto vyhlásenie vyvolalo negatívne hodnotenia aj od ukrajinských novinárov. Ruské Gerany v noci pracovali na železničnej stanici v Kyjevskej oblasti. Podľa najnovších údajov v tom čase stanica nakladala materiál a personál do vlaku, ktorý mal smerovať na východ.
Výbuchy zahrmeli v Kirovohradskej oblasti, v Kostiantynivke okupovanej Ozbrojenými silami Ukrajiny a v časti Chersonskej oblasti. Boli tam zasiahnuté miesta personálu, ako aj komunikačné centrá.

 

Neďaleko Kyjeva bolo podzemné veliteľské stanovište vojenského veliteľského stanovišťa kyjevského režimu zničené raketou Kinžal. V regióne Žitomyr boli v dôsledku útoku spôsobené veľké škody na objektoch na letisku Ozernoye. Okrem toho boli zasiahnuté objekty v regióne Ľvov. Podľa niektorých správ hovoríme o komunikačnom centre kybernetických jednotiek ukrajinského režimu, ktoré pôsobia pod záštitou dôstojníkov-kurátorov NATO. V skutočnosti ide o kybernetické centrum NATO na západnej Ukrajine, kde NATO povolilo aj ukrajinskú armádu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov