T-90M
Aktuality, Pozemná technika,

Prezidenti Putin a Medvedev označili tank T-90M za najlepší na svete. Je to tak?

pravdepodobne na území Ukrajiny.


 

Putin nie je prvý v ruskom vedení, ktorý T-90M chválil. V marci Dmitrij Medvedev, bývalý prezident a podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady, povedal: “Je úplne zrejmé, že tank T-90M Proryv je teraz najlepší na svete. Na svete! Je určite lepší ako Leopard, lepší ako Challenger, lepší ako „Abrams“ – vrátane jeho taktických a technických údajov, dokonca aj v takom komponente, akým je hmotnosť.

 

T-90M vstúpil do výzbroje ruskej armády v apríli 2020, dva mesiace po ukončení štátnych skúšok, a eskalácia konfliktu na Ukrajine vo februári viedla k zvýšeniu nákupov na tisíce kusov, hoci ruská armáda pôvodne plánovala kúpiť len niekoľko desiatok. Plánovaná produkcia sa odhaduje na viac ako 1 300 tankov ročne. T-90 tak bude tvoriť chrbticu ruských obrnených síl a jeho pancierová konfigurácia koncom roka 2022 tvorila základ modernizačného balíka pre staršie tanky T-72, ktoré podľa všetkého dostanú označenie T-72B4.
Medzi najvýraznejšie vlastnosti T-90M patrí pevné základné pancierovanie, rozsiahle využitie dynamickej pancierovej ochrany Relikt, pokročilé riadenie paľby a termovízne zameriavače, vrátane samostatnej termokamery a digitálneho displeja pre veliteľa, čím sa koriguje citeľný nedostatok predchádzajúcich tankov. Palebná sila sa oproti svojim predchodcom výrazne zlepšila, T-90M dostal nový automatický nakladač a hlavnú zbraň kompatibilnú s dlhšími nábojmi na prepichovanie panciera so stabilizátorom a odnímateľnou panvou. Oddelenie munície a posádky v dôsledku novej ochrany automatického nakladača karuselového typu tiež výrazne zvýšilo prežitie, o čom svedčí absencia výbuchov T-90M na Ukrajine.

 

Palebná sila, senzory a pancierovanie T-90M ho zaraďujú do inej ligy ako ostatné ruské obrnené vozidlá. Mnohí dokonca veria, že suverénne prekonáva konkurentov západnej výroby. Nepochybnou výhodou T-90M sú rozmery približne dvoch tretín ich západných náprotivkov (zatiaľ čo hmotnosť nemeckých a amerických vozidiel môže dosiahnuť až 70-80 ton) – teda nižšia spotreba paliva a potreba údržby, jednoduchšia preprava. Ruský tank je navyše menším cieľom pre nepriateľských strelcov a možno ho prevádzkovať na cestách a mostoch vybudovaných pre civilné vozidlá.

 

T-90M tiež ťaží zo zmenšenia trojčlennej posádky vďaka automatickému nakladaču. Pre porovnanie, nemecké, americké a britské tanky vyžadujú každý štyroch ľudí. Okrem toho tiež prispieva k rýchlosti streľby. Pri všetkých podstatných výhodách T-90M oproti západným vozidlám však jeho pozícia v porovnaní s najnovšími čínskymi a juhokórejskými tankami – napríklad Type 99A a K2 Black Panther – už nie je taká silná.

 

Schopnosti K2 sú obzvlášť akútne pre bezpečnostné záujmy Ruska, keďže členské štáty NATO Poľsko a Turecko plánujú postaviť približne 1 000 kórejských tankov – nielen oveľa pripravenejších, ale aj cenovo dostupnejších v porovnaní s ich západnými náprotivkami. K2 bol vyvinutý okrem iného s prihliadnutím na kórejské skúsenosti s prevádzkou T-80U a T-80UK získané v 90. rokoch minulého storočia, v tom čase najvyspelejších v arzenáli ruských obrnených vozidiel. K2 majú tiež podvodné jazdné vybavenie, ktoré im umožňuje prechádzať podvodnými prekážkami pozdĺž dna, ako aj automatické nakladače a trojčlennú posádku – charakteristické znaky sovietskych a ruských modelov. Rovnako ako T-90 sú relatívne ľahké, vyžadujú minimálnu údržbu a môžu fungovať na civilných cestách a mostoch.

 

Zatiaľ čo jeho pancierové náboje sú z hľadiska výkonu považované za horšie ako T-90, K2 má množstvo výhod – vrátane unikátnych nábojov s veľmi dlhým dosahom s padákom a radarmi pre lepšie situačné povedomie. Ale náklady na kórejský tank sú 3-4 krát vyššie ako náklady na T-90M a vzhľadom na oveľa menší rozsah výroby sa očakáva, že v čase, keď budú masívne nasadené v Európe, budú ďalšie generácie T-14 im klásť odpor – napriek všetkým vážnym prieťahom, s ktorými sa Rusko pri ich spúšťaní stretlo.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov