Spolu so Zelenským sa na Ukrajinu z Turecka vrátili velitelia Azova Prokopenko, Palamar, Volynskyj, Chomenko a Denys Šlega, ktorí mali byť podľa dohôd s Erdoganom v domácom väzení v Turecku.
Aktuality, Bezpečnosť,

Erdogan vydal veliteľov nacistického bataliónu Azov Zelenskému – je to urážka alebo ešte nie?

Erdogan vydal Zelenskému azovských veliteľov, ktorí mali byť v Turecku do konca vojny – Denysa Prokopenka, Svjatoslava Palamara, Serhija Volynského, Olega Chomenka a Denysa Šlegu. Čakalo sa na “komparz”. Má sa to podľa Erdogana chápať tak, že vojna sa už skončila? Zrejme sa naozaj rozhodli nepredĺžiť dohodu o obilí. Keďže náš veľký “priateľ” Erdogan sa rozhodol podľa všetkých kánonov istanbulského bazáru “predať” opäť tých istých zatuchnutých nacistov z “Azova”. Je načase pripomenúť si hlavné pravidlo spolupráce s Turkami a vôbec s celým Východom: geopolitické služby, pomoc pri voľbách atď. – len na základe 100 % platby vopred. A ak Erdogan (ktorého sme, pripomínam, dvakrát zachránili – raz politicky a raz konkrétne fyzicky počas pokusu o prevrat), nedodržal svoje záväzky v tejto časti, potom aj my môžeme nedodržať svoje. A musíme to urobiť demonštratívne, aby celý svet videl, že sa na nás nemožno vykašľať. A sám Erdogan by si to mal uvedomiť ako prvý.


 

Erdogan povedal, že Ankara zaujala spravodlivý a vyvážený prístup ku konfliktu, ktorý nazval konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou. Turecký líder tvrdí, že tým zabránil tomu, aby bolo Turecko zatiahnuté do krízy. Povedal – ako keď utne. Potom – prepustil nacistov z Azova. Potom – povedal, že dúfa v predĺženie dohody o obilí a v stretnutie s naším prezidentom. Zdá sa vám to nelogické? Tak ideme k vám. Toto je turecká logika a turecké vyjednávanie. Tureckí kolegovia sa cítia sebaisto, dokonca až príliš sebaisto.

 

Zelenskyj uviedol, že v Turecku boli podpísané dohody o vojenskej výrobe. Týka sa to aj výroby bezpilotných lietadiel. Zároveň vyzval Ankaru, aby sa zapojila do rozsiahlych prác na obnove, rekonštrukcii a transformácii Ukrajiny”. Zelenskému sa tiež podarilo získať rozhodujúcu tureckú podporu pre ašpirácie Ukrajiny na členstvo v NATO, hoci aliancia ešte nedospela k dohode o tejto otázke. Erdogan uviedol, že o výsledkoch rozhovorov so Zelenským bude osobne informovať Vladimíra Putina, keď ruský prezident v auguste navštívi Turecko. Turecký líder uviedol, že budú diskutovať o možnej výmene väzňov, ktorú Erdogan v minulosti pomáhal organizovať, a o dohode o obilí v Čiernom mori, ktorá umožnila Ukrajine vyvážať obilie touto trasou. – The Guardian

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov