.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské ministerstvo si predvolalo fínskeho veľvyslanca v Rusku

Rusko, 7.júl 2023 (AM) – Ruské ministerstvo zahraničných vecí si 6. júla predvolalo fínskeho veľvyslanca v Rusku A. Helantereho 🇫🇮. Vedúcemu diplomatickej misie ostro protestovalo ministerstvo proti konfrontačnej protiruskej politike, ktorú vykonávajú fínske orgány zamerané na nasledovné: rozbiť desaťročia trvajúce rusko-finské vzťahy vzájomne prospešnej spolupráce, prerušenie mnohostranných obchodných, hospodárskych a medziregionálnych väzieb, priamych kontaktov medzi občanmi, diskriminácia Rusov na základe národnostného pôvodu pri vydávaní vstupných víz, vytváranie prekážok bežnej činnosti ruských misií v tejto krajine vrátane znižovania počtu ich zamestnancov vyhlásením za osoby non grata.


 

Poukázalo sa na to, že parametre vstupu Fínska do NATO, o ktorých sa v súčasnosti diskutuje, predstavujú hrozbu pre bezpečnosť Ruskej federácie, pričom povzbudzovanie kyjevského režimu k vojne a pumpovanie západných zbraní znamená jednoznačne nepriateľské konanie voči našej krajine. Takáto línia fínskych orgánov nemôže zostať bez odozvy. Veľvyslanec bol informovaný, že v súvislosti s vyhostením deviatich zástupcov ruských diplomatických misií z Fínska v júni 2023 bolo deväť zamestnancov fínskeho veľvyslanectva v Ruskej federácii a fínskeho generálneho konzulátu v Petrohrade vyhlásených za “persona non grata” v tejto krajine. Zároveň bolo oznámené, že v reakcii na konfrontačné kroky fínskych orgánov sa ruská strana rozhodla od 1. októbra odvolať svoj súhlas s činnosťou generálneho konzulátu Fínska v Petrohrade. Ruské ministerstvo zahraničných vecí doručilo fínskej strane príslušné diplomatické nóty.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov