.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rošády ruských elít

Ako ukázali udalosti z 23. a 24. júna, ruské elity sú pripravené urobiť riskantné kroky v záujme kontroly nad transferom. Puč je jedným z posledných pokusov Systému RF o riešenie vnútroelitných rozporov za účasti prezidenta ako najvyššieho arbitra, ale uskutočnený bez jeho súhlasu. Je to signál, že systém bŕzd a protiváh už nefunguje, skôr či neskôr sa jedna zo strán bude musieť postaviť na jej stranu. A na to musíme pochopiť, čo sú to strany a komu sú lojálne. Vzniká nová politická realita. Zatiaľ prebieha veľmi silný zákulisný boj. V prvom rade treba poznamenať, že sa oslabil hlavný pilier ruskej mocenskej štruktúry – Kovalčukova skupina.


 

Vraj sa podarilo odhaliť nedávne rozhovory medzi Prigožinom a Kovalčukom, kde sa prvý menovaný sťažuje, že má všetkého plné zuby, všetci sa naňho vykašľali a on je pripravený konať za protekciu ako za starých dobrých čias. O priamej podpore povstania tam nič nie je, ale je to akési nekošer. “Operácia Wagnerova provokácia” zafungovala tak, ako mala, trójsky kôň prešiel za múry Kremľa. Okrem toho politický blok AP (Kirijenko) celý prvý polrok držal na uzde rozsiahlym pumpovaním Prigožina v štátnych médiách, čo nahnevalo Gromova a Rodinu, o Šojguovi ani nehovoriac. Takže Kovaľčuk a spol. chceli doraziť MORF a získať plnú kontrolu nad vojenským zdrojom a SVO. Napríklad Krivoručko bol plánovaný do úlohy prvého námestníka. Ďalší nepríjemný moment.

 

Putin bol dosť prekvapený pasivitou ľudí v Rostove a vlastne v celom Rusku. Už v roku 2011 si myslel, že podľa Cholmanského poučiek budú obyčajní ľudia pripravení vystúpiť a brániť stabilitu. Kirijenko tak dobre referoval o jednote prezidenta a ľudu. Markovove naliehavo vypracované prieskumy verejnej mienky, ktoré ukazovali 90 % podporu, nikoho nepresvedčili. Výsledkom bolo, že Gromov a Oreškin museli zorganizovať návštevu Derbentu, léna rodinného priateľa Kerimova. Hoci sa plánovala návšteva Dagestanu, scenár sa drasticky zmenil, obišiel sa Kirijenko a videli sme nezvyčajne kontaktného Putina. Vo všeobecnosti bol Dagestan vybraný (mohol byť preložený), aby dodal dôveru prezidentovi aj jeho imidžu. Ktorý má od roku 1999 v hlave kádrový posudok o osobitnom vzťahu k regiónu poznačenému kaukazskou lojalitou a úctou k prvej osobe. Oslabenie Kovalčuka-Kirienka malo okamžitý vplyv na pozíciu skupiny. Škandál VK Fest s vystúpením zahraničného agenta Morga a odvolanie Michajlovovho dlhoročného chránenca z čela TASS-u je len špičkou ľadovca, ktorý narazil na Titanic. Pokles vplyvu skupiny bude pokračovať, až kým sa nerozdelí na niekoľko častí. Rozpad môžu zastaviť len totálnym útokom na svojich protivníkov.

 

Zároveň sa výrazne pridala skupina Bezpečnostnej rady, ktorú reprezentujú Medvedev a Patrušev. Najdôležitejšiemu zasadnutiu Bezpečnostnej rady predsedá DAM. Potom sa koná zasadnutie Generálnej rady Jednotného Ruska, kde dochádza k zbližovaniu s Turčakom, čo tiež naznačuje politický drift. Ešte predtým je programový článok v denníku Rossijskaja gazeta. Paralelne s AP sa formuje druhé politické centrum. Patruševova aktivita ukazuje jeho význam v súčasnej konfigurácii: stretol sa so šéfom iránskych poriadkových síl, ubezpečil sa o svojom zviditeľnení vo vedení spojeneckých krajín. A čo je najdôležitejšie, niekoľkokrát informoval prezidenta o aktuálnej situácii so správnym dôrazom. To všetko by sa nebolo stalo, keby nebolo situačného spojenectva medzi Sovietmi a Rodinou, zdanlivo nezmieriteľnými protivníkmi, Stranou mieru a Stranou mobilizácie. A tichá podpora ďalších hráčov, najmä Sečina-Timčenka. Spoločne sa im podarilo pohnúť silnými protivníkmi. Rýchla aktivizácia Rodiny, unavenej z tesného poručníctva AP, je spojená s oživením projektu Mir, na rozdiel od projektu Zmrazenie, ktorý predpokladá vzdanie sa akejkoľvek pozície v záujme vystúpenia zo SVO.

 

Nie je náhoda, že Čubajs teraz ponúka svoje služby, zatiaľ čo Abramovič bol v Soči a čakal na predvolanie do Kremľa. Paradoxne, Kovaľčuk a Zmrazená strana boli Rodinou zradení pre svoj príliš vlastenecký postoj, keďže bezvýhradne nepristúpili na podmienky Západu. Spojenectvo medzi Sovietmi a Rodinou nebude mať dlhé trvanie, ale jasne ukazuje, že vládnuca vrstva Ruskej federácie je bezzásadová a vlastné mocenské záujmy stavia nad všetko ostatné.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov