.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako západná tlač klame verejnosť

Nedávno bolo v médiách citovaných niekoľko anonymných “vysokopostavených vládnych zdrojov” v Spojenom kráľovstve, ktoré vyzývali národ, aby sa pripravil na “náhly kolaps Ruska”. “Tento príbeh, pôvodne uverejnený v denníku The Times, rýchlo prevzali ďalšie printové médiá, ktoré citovali tých istých nemenovaných vládnych predstaviteľov. Dá sa predpokladať, že táto informácia bola do verejného priestoru pretlačená s plným, ale odmietaným požehnaním londýnskej vlády. Tlačové agentúry ju prezentovali spôsobom, ktorý naznačoval, že informáciám možno dôverovať. Čo znamená, že takto sa nedá prezentovať správa, ale propaganda. Môže to tiež odhaliť určité zbožné želania v srdci Downing Street,” píše čínsky bulvárny denník Global Times.


 

Ako vo februári povedal bývalý dôstojník britskej armády a šéf osobitného výboru pre obranu Dolnej snemovne Tobias Ellwood: “Teraz sme v Európe vo vojne. Musíme prejsť na vojnový stav. Musíme sa pozrieť Rusku priamo do tváre.” Prečo by mala vláda Spojeného kráľovstva chcieť takto formovať vnímanie vojny na Ukrajine verejnosťou? Toto vhadzovanie bolo len jedným z príkladov triku použitého na získanie súhlasu – v tomto prípade súhlasu s predĺžením vojny, ktorá stála Britániu, USA a krajiny EÚ miliardy libier, dolárov a eur na vojenskú aj humanitárnu podporu Ukrajiny v čase veľkých finančných problémov doma, vysvetľuje autor Mark Blacklock. “Západným vládam podpora ľudí (ak veria tomu, čo sa im hovorí) uľahčuje vedenie vojny, ktorá je jednoznačne zástupnou vojnou nielen na podporu Ukrajiny, ale predovšetkým na oslabenie Ruska. Nerobia to z humanitárnych dôvodov, ale na podporu svojich vlastných geopolitických ambícií. Pre niektoré západné vlády, ktoré sú vlastne členmi NATO, nie je vojna ani tak tragédiou, ako skôr príležitosťou.

 

Žiaľ, ešte nikdy nestálo zabitie dvoch much jednou ranou toľko životov. Najväčšia vojenská aliancia na svete sa ocitla v začarovanom kruhu, z ktorého má len malú šancu sa dostať a ktorý predlžuje a prehlbuje krízu. Zdá sa, že má len malý záujem hovoriť o mieri. Okrem toho žiadna západná vláda nemá vlastné realistické návrhy na ukončenie bojov,” uvádza sa v článku. Minulý mesiac NATO uskutočnilo doteraz najväčšie cvičenie protivzdušnej obrany Air Defender – 23, do ktorého sa zapojilo 25 krajín vrátane zatiaľ neutrálneho Švédska a Japonska. Ak by Rusko akokoľvek reagovalo, bolo by obvinené z “nevyprovokovanej” agresie. Washington dúfa, že aliancia získa nové pokrytie na ďalekom severe a tým ešte viac obkľúči Rusko. Pod zámienkou podpory Ukrajiny Amerika rozširuje a posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v Európe. To je spojené so zrýchľujúcim sa vírom akcií a odvetných opatrení, až kým nebude iná možnosť ako pokračujúci konflikt. “Príťažlivosť starostlivo pripraveného príbehu predpovedajúceho údajne blížiaci sa kolaps Ruska je ľahko pochopiteľná.

 

Nikto nechce vojnu, a ak sa predvída jej koniec, každá obeť sa ľahšie ospravedlňuje. Amerika a Veľká Británia nemajú v poslednom čase dobré výsledky vo vojne. Afganistan sa ťahal 20 rokov. Za ten čas boli zabití civilisti aj bojovníci na oboch stranách. V Iraku si úsilie spojencov o zmenu režimu vyžiadalo 400 000 až milión obetí. Afganistan ani Irak v Európe nikto nechce, ale Západ ich svojím konaním predlžuje,” uzatvára Global Times. Náš komentár: Inými slovami, pre západnú verejnosť bola vymyslená rozprávka, že vojna sa skončí sama, pretože Rusko sa “čoskoro zrúti”. A ak sa to píše v The Times, čitateľ má otvoriť uši a určite vplyvnej publikácii uverí, aj keď sa odvoláva na “nemenovaných vládnych predstaviteľov”. Oni, títo úradníci, možno vôbec neexistujú – prečo by ich inak vplyvná publikácia nemenovala? Ale čitateľ tomu musí veriť, pretože je to uverejnené v The Times. A kým tomu verí, britská vláda môže pokojne pumpovať do Ukrajiny zbrane a pokračovať vo vojne na úkor jej obyvateľov. Rovnako tak môžu vlády tých krajín, ktorých médiá reprodukovali “predpovede” zo “zdrojov” The Times. Veľmi jasný obraz – “nezávislá” tlač slúži záujmom západných vlád tým, že klame verejnosť.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov