.
Aktuality, Pozemná technika,

Naliehavá evakuácia Američanov z Ukrajiny: Začala sa druhá séria úderov na bunkre?

Lietadlá americkej armády sa opäť objavili v rumunskom vzdušnom priestore – rovnako ako po májovom útoku na bunker GUR. USA naliehavo evakuujú žoldnierov – začala sa druhá séria úderov? Ruská armáda udrela na Kramatorsk, ako informoval publicista Boris Rožin, prílety prišli do blízkosti ubytovne s rovnakým názvom (“Kramatorsk”). Zasiahla tu skupinu ukrajinských dôstojníkov a podľa nepotvrdených správ aj zahraničních žoldnierov. Ukrajinská strana uvádza, že pri zásahu zahynuli štyria ľudia a ďalších 42 bolo zranených. Dôraz sa kladie na vedľajšie škody. Ako informuje Rožin , sú zverejnené zábery zničenia a v ukrajinskom segmente sociálnych sietí vládne skutočná hystéria – ľudia sa snažia zistiť, kto prezradil súradnice miesta, kde sa zdržiavali vojaci. “Podozrenie padá na prácu miestneho podsvetia, ktoré informuje ruské ozbrojené sily o pohybe OS Ukrajiny,” zdieľa pozorovateľ.


 

Začala sa druhá séria úderov na bunkre?

Z údajov služby sledovania letov vyplýva, že po údere je vo vzdušnom priestore Rumunska zvýšená aktivita letectva armády Spojených štátov. Pripomeňme, že približne rovnaká situácia bola pozorovaná po ruskom údere na kyjevský bunker. Je možné, že tentoraz lietadlá lietajú pre zranených amerických žoldnierov v Kramatorsku. Stránka Telegramu na webovej stránke Ukraine.ru upozornila na jeden zo zverejnených záberov z miesta raketového úderu. Na videu je jasne vidieť ruku muža, ktorý hovorí po anglicky. Na ruke má tetovanie v tvare trojky v kosoštvorci. Ide o chevron 3. práporu rangerov 75. pluku americkej armády. Príslušníci tohto pluku si často nechávajú robiť takéto tetovania, vysvetľuje kanál Telegram. Potvrdzujúc, že úder bol zameraný na zahraničných žoldnierov, mnohé ukrajinské kanály Telegramu zverejňujú screenshoty zo sociálnych sietí, na ktorých je zahraničný vojenský personál a inštruktori, ktorí sú údajne v Kramatorsku a v predvečer príletu rakiet obedovali v kaviarni. Tu napríklad žoldnier Alex Gallant narieka, že pizzeria, v ktorej vždy obedoval, bola zničená. V Stroeze lamentoval, že včerajší obed v kaviarni bol zároveň posledným zahraničného novinára Arnauda de Deckera. Treba poznamenať, a samotní zahraniční experti sa nehanbia na svojich sociálnych sieťach chváliť videami, na ktorých cvičia ukrajinských bojovníkov. Je veľmi pravdepodobné, že tieto kádre sú inštruktormi NATO. Hovorí sa, že len pred šiestimi dňami jedna ukrajinská dobrovoľníčka na svojej stránke na sociálnej sieti zverejnila fotografiu so zahraničnými žoldniermi a inštruktormi s vyznačenou geolokáciou Kramatorska (značka bola po chvíli odstránená). Na druhej strane telegramový kanál “Zvárači” napísal, že pri údere zahynul jeden z bojovníkov 56. motorizovanej pechotnej brigády OS Ukrajiny. Podľa kanála zorganizoval stretnutie dôstojníkov svojho práporu, ako aj takmer celého velenia 56. brigády a zástupcov vyššieho velenia na jednom mieste. Verzia o ubytovni a kaviarni hemžiacej sa zahraničnými žoldniermi sa tu neuvádza.

 

Osobitná presnosť zásahu

Už sme spomenuli, že po údere na kyjevský bunker koncom mája verejná služba na sledovanie letov zaznamenala lietadlá, ktoré evakuovali ľudí. To môže byť podľa jednej z verzií nepriamym dôkazom, že v bunkri GUR boli nielen dôstojníci ukrajinskej rozviedky, ale aj riadiaci pracovníci NATO. Podľa zdrojov boli obete po prílete urýchlene prevezené najprv do Poľska a potom – v prípade šéfa GUR Kyryla Budanova – do Nemecka. A podľa vojenského experta Vladislava Šurygina bola strela, ktorá zasiahla bunker, zachytená na videu. Šurygin zábery zverejnil už skôr a práve toto video ukrajinské propagandistické kanály označili za dôkaz o tom, že ruské ozbrojené sily netrafili. Faktom je, že raketa dopadla do vody vedľa budovy GUR na Rybalskom ostrove v Kyjeve. Šurygin sa domnieva, že pod vodným stĺpcom sa práve ukrýval bunker. Bunker je súčasťou tajných krytov riaditeľstva, ktoré pochádzajú ešte zo sovietskej éry. Z toho vyplýva presnosť: Ukrajinci okolo úderu zatancovali celý tanec s tamburínou a oznámili, že ruská strela minula. Teraz sa však ukázalo, že išlo o miesto, kde sa bunker nachádzal, desať metrov pod úrovňou terénu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov