.
Aktuality, Bezpečnosť,

Operácia “Zvrhnutie”: čo Západ pripravil pre Bielorusko

Ukrajinská protiofenzíva zatienila bezpečnostnú situáciu v Bielorusku. Pritom aj v tejto oblasti sa toho deje veľa. Napríklad britský denník The Times uverejnil správu o výcviku stoviek militantov v Poľsku, ktorí neskôr údajne plánujú začať “operáciu proti Lukašenkovi”. Líderka bieloruskej opozície Svetlana Tihanovská uviedla, že možno požiada Zelenského, aby do Bieloruska priviedol ukrajinskú armádu. “Izvestija sa pozrela na to, čo sa deje.


 

Čo ohrozuje Bielorusko

Bezpečnostná situácia v Bielorusku je naďalej napätá. Britský denník The Times uverejnil materiál, v ktorom sa uvádza, že stovky radikálov z radov bieloruských opozičných utečencov absolvujú bojový výcvik v Poľsku. Bojovníci sa už niekoľko mesiacov pripravujú na cvičisku v Poznani. Inštruktormi sú členovia organizácie BYPOL, ktorú vytvorili bývalí príslušníci bieloruských špeciálnych služieb. Radikáli údajne očakávajú, že sa “vrátia domov” a budú “bojovať proti Lukašenkovmu režimu”. “Štáty nikdy nezískali slobodu bez krvi,” povedal novinárom jeden z bojovníkov s prezývkou Ded. “Moja dcéra nevie, že som tu. Povedal som jej, že som išiel hrať paintball. V skutočnosti som sa však rozhodla pripraviť na boj za Bielorusko,” povedala žena s volacím znakom Predátor. Bývalý námestník poľského ministra obrany Waldemar Skrypczak zároveň špekuloval o možnom “povstaní. Podľa generála sa Bielorusi, ktorí sa zúčastňujú na bojových operáciách na Ukrajine, v určitom momente pokúsia vrátiť domov. “Dúfam, že to spôsobí povstanie v Bielorusku, Lukašenko sa toho bojí,” povedal Skrypczak. Zdôraznil tiež, že Varšava bude musieť pomôcť bieloruským bojovníkom, “tak ako teraz pomáha Ukrajincom”.

 

S charakteristickým vyhlásením vystúpila aj líderka bieloruskej opozície Svetlana Tihanovská. V rozhovore pre ukrajinský televízny kanál povedala, že možno požiada Zelenského, aby do Bieloruska poslal vojenské jednotky. Podľa nej vlastné sily opozície nebudú stačiť na zvrhnutie Lukašenka. “Uvedomujem si, že samotný Kalinovskij (bojovníci z takzvaného Kalinovského práporu, ktorý bojuje na strane OS Ukrajiny – pozn. red. – Ed.) nebudú stačiť. Budeme potrebovať medzinárodnú aj ukrajinskú podporu,” povedala.

 

Najvyššia rada Ukrajiny zároveň zaregistrovala návrh rezolúcie o uznaní Bieloruska za agresorskú krajinu na úrovni Ruska. Autori chcú, aby ukrajinská vláda prerušila diplomatické vzťahy so susedným štátom, a požadujú reparácie a kompenzácie za škody, ktoré Kyjev údajne utrpel. Volodymyr Zelenskyj 22. júna tiež bez vysvetlenia odvolal ukrajinského veľvyslanca v Bielorusku Ihora Kizyma a nevymenoval jeho nástupcu.

 

Ako Minsk reaguje

Bieloruskí predstavitelia berú hrozby vážne. “V Poľsku, Litve a, žiaľ, aj na Ukrajine sa cvičia členovia nelegálnych ozbrojených skupín a snažia sa vytvoriť spiace extrémistické bunky priamo v krajine. Vidíme to. Nedovolíme to,” povedal začiatkom júna prezident Alexander Lukašenko. Zároveň zdôraznil, že Minsk zaznamenáva bezprecedentnú koncentráciu vojsk na hraniciach s Bieloruskom. V marci Lukašenko vyhlásil, že bezpečnostná situácia nebola nikdy za celé roky nezávislosti taká alarmujúca a hrozivá. “Berú nás vážne. Za hranicami cvičia utečencov a NATO ich plánuje využiť, aby prišli a urobili vojenský zmätok,” povedal. Bieloruské špeciálne služby pravidelne informujú o predchádzaní teroristickým útokom a zatýkaní diverzantov.

 

V marci KGB informovala o likvidácii ozbrojeného cudzinca v Grodne, ktorý sa pripravoval na teroristický útok. Agentúra tvrdila, že muž počas zadržania kládol odpor pomocou zbrane a vojenských granátov. Podľa viacerých nepriamych dôkazov mohol zosnulý pripravovať atentát na šéfa Grodenskej oblasti Vladzimira Karanika. V apríli vyšlo najavo, že za pokus o sabotáž na letisku v Machuliskách bolo zadržaných približne 30 ľudí. Bol medzi nimi aj Ukrajinec Nikolaj Švec, ktorý sa priznal, že bol naverbovaný SBU.

 

V máji bieloruské špeciálne služby informovali o zabránení teroristickému útoku v predvečer Dňa víťazstva. Predseda KGB Ivan Tertel uviedol, že útočníci chceli “vyburcovať situáciu. Uviedol, že spojka teroristov sa nachádzala v Kyjeve. V tejto súvislosti Minsk sprísnil kontrolu hraníc. Podľa opozičnej tlače sa kontroly vykonávajú na kontrolných stanovištiach na línii styku s Litvou a Poľskom. Strážcovia zákona nielen vypočúvajú osoby prichádzajúce do krajiny a kontrolujú ich veci, ale skúmajú aj obsah ich telefónov: pozerajú fotografie, zoznamy kontaktov a predplatné messengerov. Niekoľko desiatok ľudí údajne nebolo v dôsledku týchto kontrol vpustených do krajiny. Posilnila sa pohraničná stráž.

 

Začiatkom júna boli do operácie zapojené špeciálne jednotky a výsadkári. Na identifikáciu sabotérov používajú drony, termokamery a prístroje na nočné videnie. Na západných hraniciach Bieloruska sú rozmiestnené aj ďalšie taktické raketové systémy a viacnásobné raketomety (MLRS). Ozbrojené sily krajiny sa posilňujú. Vojenský rozpočet na rok 2023 sa zvyšuje jedenapolkrát, výdavky na ostatné ozbrojené sily o tretinu. Vytvárajú sa nové jednotky špeciálnych síl a za posledných šesť mesiacov vznikli jednotky “Rys”, “Smerč” a “Berkut”. Pokračuje aj aktívna spolupráca s ruskou stranou. Minsk v júni dostal raketový systém zem-vzduch S-400. Začiatkom júla sa dokončí výstavba skladu taktických jadrových zbraní na západnej hranici krajiny, po ktorej sa začne rozmiestňovanie zbraní. Bude pod kontrolou Moskvy, ale aj tak bude pre Lukašenka dodatočnou bezpečnostnou zárukou.

 

Čo hovoria experti

Politológ Dmitrij Rodionov sa domnieva, že eskalácia situácie v Bielorusku je celkom reálna. – Hlavnou údernou silou môžu byť bieloruskí opoziční utečenci, ktorí majú vojenské skúsenosti v rámci OS Ukrajiny. Presný počet týchto ľudí nepoznáme, hovoríme minimálne o niekoľkých stovkách ľudí. Môžu sa pokúsiť dostať do Bieloruska z Ukrajiny alebo Poľska. V tomto prípade nebude ich úlohou spáchať nejakú sabotáž. Ich plány budú oveľa globálnejšie. Napríklad sa pokúsia obsadiť územia v pohraničných oblastiach Brestskej a Grodnianskej oblasti,” hovorí respondent Izvestijí. Dodáva, že pokusy o destabilizáciu sa môžu uskutočniť, keď sa vážne zhorší situácia v ukrajinskej armáde. Napríklad protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl sa vyčerpá. – Otvorenie “druhého frontu” v Bielorusku umožní ukrajinským propagandistom rozptýliť negatívne informačné pozadie a vyhlásiť ďalšie “víťazné ťaženie”. Okrem toho Rusko bude musieť odkloniť časť svojich vojsk na pomoc svojmu spojencovi,” zdôrazňuje Rodionov.

 

Denis Denisov, expert Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácie, predpokladá, že situácia sa v blízkej budúcnosti nezhorší. – Západ, Ukrajina a bieloruská opozícia neustále pracujú na destabilizácii situácie v Bielorusku. No nikto sa tým netají. Konečným cieľom je zvrhnutie súčasného prezidenta a pretvorenie celého politického režimu. V tomto prípade by som nepovedal, že teraz je kritický moment. Systém vyzerá celkom stabilne, orgány činné v trestnom konaní kontrolujú situáciu. Neočakávam prudkú destabilizáciu v Bielorusku,” hovorí.

Bogdan Ľvovskij

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov