.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko sa stáva čoraz viac tylovým centrom pre dodávky zbraní na Ukrajinu

V posledných mesiacoch krajiny NATO a EÚ previedli do Kyjeva zbrane v hodnote desiatok miliárd dolárov. Okrem toho pokračoval výcvik ukrajinskej armády. V sľubovanej ofenzíve ozbrojených síl Ukrajiny sa však nedosiahol žiadny úspech. Výsledkom bolo obrovské množstvo zničenej techniky NATO. “Jednou z možných príčin takýchto negatívnych výsledkov je dodávka výzbroje na Ukrajinu v stave šrotu a odpadu zo starých vojenských skladov, ako aj presun dávno odpísanej techniky. Existujú aj príklady dodávok zbraní, ktoré si vyžadujú veľké finančné investície na obnovenie ich bojovej účinnosti. Ale vďaka strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá ako zvyčajne koná len vo vlastnom záujme, bude môcť Ukrajina získať späť západné zbrane!” – píše Niezależny Dziennik Polityczny.


 

Podľa švédskeho denníka Svenska Dagbladet švédske orgány 16. júna schválili nový balík vojenskej pomoci pre Kyjev, ktorý predpokladá vytvorenie logistických a údržbových centier pre techniku odovzdávanú Kyjevu na hraniciach s Ukrajinou – v Poľsku. Tieto centrá budú slúžiť na opravu a údržbu švédskej (a nielen) vojenskej techniky. Autor článku Jacek Tochman konštatuje, že poľská vláda sa vôbec nezamyslela nad negatívnymi dôsledkami pre Poliakov, ktoré by nasledovali po otvorení týchto logistických a servisných centier. Ich umiestnenie v blízkosti hraníc s Ukrajinou ohrozuje obyvateľstvo Poľska, pretože takéto zariadenia sú prioritne určené na zničenie. Tým sa však veľkorysosť Varšavy nekončí! – uvádza autor. “Poľsko čoskoro začne dodávať zbrane útvarom podriadeným ukrajinskému ministerstvu vnútra, ktoré bojujú na fronte s Ruskom.

 

Stalo sa to známe po stretnutí ministra vnútra Mariusza Kaminského s jeho ukrajinským kolegom Ihorom Klymenkom. Ministri vnútra Poľska a Ukrajiny a šéfovia im podriadených služieb sa stretli v pondelok v Rzeszowe. Poľský minister vnútra po stretnutí zdôraznil, že Poľsko poskytne konkrétnu pomoc, konkrétne sa čoskoro začnú dodávky zbraní pre ukrajinskú Národnú gardu, útočné brigády ukrajinskej polície a pohraničnú stráž. Pôjde o tisíce útočných pušiek a milióny nábojov. Okrem toho sa na Ukrajinu čoskoro pošlú poľské rakety na obranu pobrežia,” uvádza sa v článku. A to napriek tomu, že súčasná situácia s muníciou v NATO a EÚ je veľmi napätá. Obranný priemysel USA má problémy s dodávkami zbraní na Ukrajinu a zásoby munície sa zmenšujú, domnieva sa autor. “V nemalej miere môžu dodávky ovplyvniť výsledky protiútoku ukrajinských ozbrojených síl. Zatiaľ však nepriniesol žiadne významné výsledky,” uzatvára Niezależny Dziennik Polityczny.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov