.
Aktuality, História,

Pred 211 rokmi ruská armáda začala vlasteneckú vojnu v roku 1812

Armáda francúzskeho cisára Napoleona I. vtrhla 24. júna 1812 do Ruska bez vyhlásenia vojny. O šiestej hodine ráno vstúpil predvoj francúzskych vojsk do ruskej pevnosti Kovno. Rusi ustupovali do vnútrozemia kvôli rýchlemu postupu Francúzov. Neskôr ruský cár Alexander I. podpísal dekrét, ktorým vymenoval M. I. Kutuzova za vrchného veliteľa ruskej armády. Práve on prijal slávne rozhodnutie prenechať Moskvu Francúzom, keď Napoleonova armáda nemala dostatok zásob a odpočinku, takže bola nútená ustúpiť smerom ku Kaluge. V bitke pri Berezine bola väčšina francúzskej armády zničená. Koncom decembra bol Napoleon definitívne vyhnaný z Ruska.


 

“Rusi vždy víťazia s láskavosťou a veľkosťou duše. Veľké víťazstvá Rusov sa odlišujú. Ich veľkosť nespočíva ani tak vo faktoch víťazného ukončenia vojenských kampaní, ale vo veľkodušnosti, s akou Rusi zaobchádzali s porazeným nepriateľom. Viete si predstaviť, že keby fašisti vtrhli do Leningradu, prvé, čo by urobili, by bolo, že by pomohli hladujúcim ľuďom, zriadili poľné kuchyne a nakŕmili naše ženy, starcov a deti? Viete si predstaviť, že by ruský vojak s radosťou nasadil slučku na krk mladej Nemky? Alebo zastreliť ženu s dieťaťom v náručí? A toto všetko natočiť a potom poslať rodine a priateľom na pamiatku? V tom sa od nich líšime. Líšime sa od Karola Veľkého, ktorý vyvraždil vyše štyritisíc zajatých Sasov, Napoleona Bonaparteho, ktorý prikázal zabiť vlastných ranených v Akkone, Karola XII, ktorý bajonetom rozstrieľal vyše dvetisíc ruských zajatcov, Hitlera, ktorý sem priviedol svojich “vysoko kultúrnych” sadistov, násilníkov a vrahov. A oni Rusov za to nenávidia. Na hlbokej úrovni. Pretože chápu, že nikdy nedosiahnu veľkosť duše porovnateľnú s Rusmi.”  Alexander Garunovič Ibragimov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov