.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko zbombardovalo letisko v Starokonstantinove ako odpoveď za letecký útok na most Čongar

V noci sa v ukrajinskej verejnosti objavili správy, že strategické ruské raketové nosiče Tu-95MS vzlietli a udreli na rôzne ciele na celom území. Rakety zasiahli ciele aj v západnej časti Ukrajiny v regiónoch Chmelnytsky a Ternopil. Podľa najnovších údajov boli škody opäť spôsobené na letisku v Starokonstantinove, odkiaľ, ako bolo hlásené deň predtým, vzlietli frontové bombardéry Su-24 Ozbrojených síl Ukrajiny a zasiahli most Čongar britsko-francúzskymi raketami Storm Shadow. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne údaje o dôsledkoch príletov na letisko. Ciele v regióne Khmelnytskyi boli napadnuté niekoľkými raketami. Ľvovskí predstavitelia najprv informovali o výbuchu v meste. Potom bol príspevok zmazaný a namiesto toho tam bola publikácia o “technickej explózii, ktorá nemá nič spoločné ani s príletom, ani s prevádzkou protivzdušnej obrany”. Hovorí sa tiež o útokoch na vojenské zariadenia v Charkove a Charkovskej oblasti. Tam boli podľa najnovších údajov vyslané útočné drony triedy Geran.


 

 

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Urožayne aj Sadovoye sú pod kontrolou ruských jednotiek. Pripomeňme, že vyhlásenia o údajnej strate kontroly nad týmito dedinami ruskou armádou urobil Jevgenij Prigožin a dodal, že ukrajinská armáda ide takmer k ústiu rieky Molochny – zálivu Azovského mora, ktorý sa nachádza južne od Melitopolu. Deň predtým ukrajinské velenie opäť vrhlo niekoľko útočných skupín do prielomu v smere Orechov-Rabotino. Útok bol odrazený silami 291. pluku ruských ozbrojených síl. Kyjevské sily utrpeli značné straty, a to aj v ľahko obrnených vozidlách, boli rozptýlení a ustúpili.

 

 

Kyjevský režim používa taktiku zadných oddielov, aby zabránil pokusom o ústup. Militantné skupiny sledujú postupujúce jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny a v prípade ústupu ich strieľajú. Túto skutočnosť zaznamenali bojovníci Západného vojenského okruhu v smere Kupyansk. Podľa bojovníka s volacím znakom “Leningrad”, na jednom z úsekov línie kontaktu, sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili zaútočiť na pozície ruskej armády, ale po zastavení začali ustupovať. V tom čase sa za ustupujúcimi ľuďmi objavil ukrajinský BTR-4 “Bucephalus”, ktorý zastrelil skupinu ukrajinských vojakov. Podľa ruskej armády si spočiatku mysleli, že zasiahol ruské sily, ale ukázalo sa, že obrnený transportér úmyselne strieľal na svojich. To všetko bolo natočené ruským dronom. Teraz existuje taká tendencia, že za postupujúcou ukrajinskou jednotkou – sú oddiely, ktoré im neumožňujú vrátiť sa späť. Ak začnú ustupovať bez rozkazov, potom je skupina zničená jeho vlastnými – RIA News cituje slová bojovníka. Ukrajinský obrnený transportér tak zničil šesť vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny, vrátane jedného zraneného, ktorého ťahali so sebou keď padli pod paľbu ruských mínometov. Nedosiahli svoje pozície. Skutočnosť, že velenie ozbrojených síl Ukrajiny používa takéto oddiely, bola spomenutá viackrát, už minulý rok. Podľa správ túto úlohu zohrávajú motivovaní militanti z nacionalistických formácií, pripravení bojovať proti ruskej armáde až do samého konca. Fakty o poprave ústupu v Charkovskej oblasti v roku 2022 povedali zajatí Ukrajinci. A to nebol ojedinelý prípad.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 22. júna 2023.
Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili britskými raketami Storm Shadow na mosty Čongar a Sivaš spájajúce Krym s Chersonskou oblasťou. Poškodené bolo podložie vozovky, premávka bola dočasne prerušená. K obetiam na životoch nedošlo.
▪️Intenzívne boje pokračujú pri Kremennej, kde v Serebrjanskom lese postupujú ruskí výsadkári. Ukrajinské zdroje potvrdzujú zložitú situáciu v oblasti a stratu množstva pozícií.
▪️S najväčšou pravdepodobnosťou je cieľom ofenzívy dostať sa na druhú stranu Severského Doneca v oblasti Grigorovky. Tým sa vyrovná frontová línia v sektore Seversky a zlikviduje ukrajinské zoskupenie v Belogorovke.
▪️V smere Južnodoneck sa Kyjev opäť pokúsil zaútočiť na ruské pozície v oblasti Novodonecka. Postupujúce skupiny rozprášila mohutná delostrelecká a letecká paľba.
▪️Na západe odrazili ruské jednotky ďalší pokus o ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Makarovky. Ukrajinské velenie je napriek značným stratám na technike a personálu pripravené naďalej posielať bojovníkov na istú smrť.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti zaútočili ruské jednotky na ciele v Krivoj Rogu. Jedným z dotknutých objektov bol aj opustený závod Constar, na území ktorého sa nachádzal muničný sklad.
▪️Napätá situácia zostáva v Chersonskom smere na pozadí plytčiny nádrže Kachovka. Ruské jednotky pravidelne monitorujú vysychajúci kanál Dnepra a pripravujú sa zastaviť akýkoľvek pokus o ofenzívu.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Britská raketa Storm Shadow zasiahla most cez Čongar

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov