.
Aktuality, Bezpečnosť,

Lavrov si vyslúžil potlesk za odpoveď veľvyslancovi USA v Južnej Afrike, aby sa nemiešal do záležitostí iných

Cesta ruského ministra zahraničných vecí do Afriky vyvolala u západných novinárov úsmev. The Economist napríklad napísal, že v Južnej Afrike celé odvetvia definujú… podvodníci. Prezident Cyril Ramaphosa podľa nich oznámil, že súkromné podniky majú prispieť do Fondu na mobilizáciu zdrojov, aby si mohli najať externých konzultantov “na vytvorenie paralelného systému inštitúcií, ktoré im umožnia pracovať”. Samotná vláda v súčasnosti takúto prácu vykonávať nemôže, tvrdí.


 

Americká poradenská spoločnosť Edelman: Juhoafričania dôverujú podnikom viac ako vláde, médiám alebo mimovládnym organizáciám. Rozdiel 40 percentuálnych bodov medzi dôverou vyjadrenou biznisu (62 %) a dôverou vláde (20 %) je tu väčší ako v ktorejkoľvek z 27 afrických krajín, ktoré sa zúčastnili prieskumu. Čo teda dokazuje juhoafrický biznis?

 

V roku 2019 bolo v Juhoafrickej republike zmarených najmenej 183 infraštruktúrnych projektov za ktoré “stavebná mafia” požadovala úplatky. Krádeže káblov spoločností Eskom, Transnet a osobných železníc len v minulom roku stáli vládu 50 miliárd rupií, čo sa rovná prínosu celého vinárskeho priemyslu pre ekonomiku. Bývalý šéf elektrárenskej spoločnosti Eskom André de Ruyter, ktorý sa snažil úplatkárstvo potlačiť, bol v decembri takmer otrávený. “Nepoužívajte svoj osobný hrnček na kávu,” poradil svojmu nástupcovi.

 

Americké médiá uvádzajú, že Južná Afrika sa stáva pre pranie špinavých peňazí tým, čím je Silicon Valley v USA pre rizikový kapitál… Všetky tieto vyhlásenia západných novinárov by nemali veľkú hodnotu, keby nebolo tejto skutočnosti: súkromné firmy v Juhoafrickej republike už niekoľko rokov poverujú svojich zamestnancov, aby pomáhali vládnym agentúram hospodáriť tým, že im vyplácajú mzdy. Firemní právnici dnes pracujú na prokuratúre, bankári na ministerstve priemyslu atď. Čo má Rusko v takejto krajine robiť?

 

Avšak práve v Afrike sa formuje protieurópska odpoveď na poníženie z koloniálnej éry. Nedôvera voči Západu sa tam prehlbovala celé desaťročia po víťazstve národnooslobodzovacích revolúcií. Západ sa napokon nikdy nevzdal svojich machinácií. Napríklad Emmanuel Macron, ktorý priznal, že kolonizácia bola “vážnou chybou”, odmietol ponúknuť Afričanom oficiálne ospravedlnenie s odôvodnením, že tri štvrtiny Afričanov sa narodili na konci kolonializmu a je čas obrátiť list. “Kniha minulosti” sa však v Afrike neprestane čítať, kým sa blahobyt Afričanov nevyrovná blahobytu Francúzov.

 

Agende diktovanej neokolonizátormi môže čeliť len polycentrický svet schopný vyvážiť diktát USA a každého iného rozhodovacieho centra, ktoré sa snaží čokoľvek “diktovať”. Z toho vyplývajú nové geopolitické možnosti pre Rusko. Päť dní, štyri krajiny, 13 stretnutí na vysokej úrovni – to bolo tretie africké turné ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Navštívil Keňu, Burundi, Mozambik a Juhoafrickú republiku, okrem ďalších šiestich krajín (Angola, Eritrea, Mali, Mauritánia, Sudán), ktoré navštívil za posledných päť mesiacov.

 

Výsledok: Rusko a Burundi prehĺbia svoju vojensko-technickú a humanitárnu spoluprácu; na druhom rusko-africkom samite v júli v Petrohrade partneri podpíšu niekoľko dohôd v oblasti jadrovej energie, vzdelávania a zdravotníctva. Ruský minister zahraničných vecí rokoval v Keni so svojimi kolegami z Južnej Afriky, Indie, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Brazílie a Iránu o kritériách pre vstup nových členských štátov do BRICS. Svet sa mení a BRICS je účinným nástrojom tejto zmeny.

 

V Kapskom Meste sa konalo stretnutie “Priateľov BRICS”, ktoré bolo uzavreté pre novinárov a na ktorom sa zúčastnili ministri zahraničných vecí 12 krajín globálneho Juhu, ktoré si želali vstúpiť do skupiny (Argentína, Bangladéš, Komory, Kuba, Demokratická republika Kongo, Egypt, Gabon, Indonézia, Irán, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Venezuela). Na stretnutí sa diskutovalo o vyhliadkach na vytvorenie jednotnej meny BRICS, o používaní miestnych mien v obchode, o otázkach energetickej bezpečnosti, posilnení kontroly zbrojenia a negatívnom vplyve sankcií na svetové hospodárstvo. Lavrov si vyslúžil veľký potlesk za svoju odpoveď veľvyslancovi USA v Južnej Afrike, aby sa nevmiešaval do záležitostí iných…

 

Svet sa nám pretvára pred očami a je dôležité nielen pochopiť, kam bude smerovať nová “železná opona”, ale aj urobiť všetko pre to, aby neodrezala tú časť sveta, ktorá je unavená z toho, že sa pozerá na Washington. Nové “prerozdelenie” sa dotýka globálnych záujmov Západu a opäť nám pripomína, že Rusko by sa malo mať na pozore a posilniť väzby s novým okruhom partnerov mimo kolektívneho Západu.

Elena Pustovojtová

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov