.
Aktuality, Bezpečnosť,

Voľby v USA bude rozhodovať umelá inteligencia

Umelá inteligencia (AI) bola nedávno hlavnou témou 69. zasadnutia klubu Bilderberg. Bezprostredne po jeho skončení sa hlasno ozvala téma využitia umelej inteligencie ako sľubného nového politického nástroja. “Voľby v USA v roku 2024 budú pravdepodobne do veľkej miery riadené umelou inteligenciou.


 

AI bude dokonca produkovať politické prejavy. Propagandu na sieťach už nebudú produkovať ľudia, ale AI, na čo momentálne nie sme pripravení,” vyhlásil Yuval Noah Harari. A hneď sa AI ocitla v centre konfrontácie kampane Donalda Trumpa a Rona DeSantisa. Stalo sa tak po tom, čo Trump opätovne zverejnil video vytvorené pomocou AI (klonovanie hlasu), na ktorom DeSantis a Ilon Musk hovoria s diablom, Hitlerom a FBI. Okrem nich sa v ňom objavujú aj miliardár George Soros a šéf WEF Klaus Schwab. Na konci videa zasahuje Trumpov hlas, ktorý sa snaží nastaviť DeSantisovej prezidentskej kampani správny tón a PR trajektóriu. Umelá inteligencia sa teda za oceánom už používa ako politická zbraň.

 

YouTube následne uviedol, že prestane mazať nepravdivé informácie o amerických voľbách. “S ohľadom na túto skutočnosť a na to, že kampane v roku 2024 sú v plnom prúde, prestávame odstraňovať obsah, ktorý propaguje nepravdivé tvrdenia o rozsiahlych podvodoch a chybách v prezidentských voľbách v roku 2020 a v iných minulých voľbách v USA,” uviedla stránka na hosting videí vo vyhlásení z 2. júna.

 

Umelá inteligencia má silný potenciál na ovplyvňovanie, ktorý USA už otestovali v rôznych oblastiach. Opäť sa to stalo známym po májovom zasadnutí klubu Bilderberg, keď fotografia bombového útoku na Pentagon vytvorená umelou inteligenciou, ktorá sa objavila na internete, spôsobila obrovskú paniku na burze. O tom, aký veľký a výnosný je vplyv aj takého pomerne jednoduchého podvrhu vytvoreného neurónovou sieťou, svedčí podľa denníka New York Post nasledujúca informácia.

 

Obrázok falošného bombového útoku na Pentagon vytvorený umelou inteligenciou sa šíril ako požiar po platformách sociálnych médií, čo spôsobilo krátky pokles akcií a výpredaj na americkej burze. Tento falošný obrázok, ktorý ako prvý zverejnil na Twitteri falošný účet agentúry Bloomberg, spôsobil v priebehu 30 minút výkyv trhovej kapitalizácie o 500 miliárd dolárov a pokles indexu S&P o 500 bodov. A to sú len “prvé lastovičky” využívania umelej inteligencie ako nástroja na riešenie politických problémov. Teraz bude takýchto prípadov čoraz viac.

 

V skutočnosti je to však detinské v porovnaní s tým, čoho je AI skutočne schopná a čo bude robiť ďalej na príkaz tých, ktorí ju ovládajú. A na paniku netreba veľa. Nedávna epopeja “očkovania Gatesa” je toho dôkazom. Na dôvažok sa na jeseň minulého roka ukázalo, že Bidenova administratíva pracuje na novom vnútropolitickom projekte, ktorého cieľom je obmedziť “nesprávne myslenie” pomocou AI. Vyvrcholením by bolo vytvorenie “digitálnych policajtov” s právomocou zatýkať všetkých “nesprávne mysliacich” ľudí. Celá vec podľa správy odborníkov z nadácie Electronic Frontier Foundation veľmi pripomína “prezentáciu najdesivejšieho kyborgovského filmu o robocopovi, aký bol kedy natočený”.

 

V Spojenom kráľovstve začiatkom júna vypukol nový škandál okolo spoločnosti Logically, ktorá sa zaoberá umelou inteligenciou. Vyšlo najavo, že získala vládnu zákazku v hodnote niekoľkých miliónov libier a vykonávala “vládny dohľad” nad príspevkami britských občanov v sociálnych médiách pre tajnú “dezinformačnú jednotku”. Na rozdiel od Anglosasov sa kontinentálni Európania zatiaľ neponáhľali so zavádzaním noriem orwellovských dystopií. Naopak, v druhej polovici mája vyšlo najavo, že veľké španielske spoločnosti zavádzajú zákazy používania umelej inteligencie (predovšetkým chatbotov na báze ChatGPT). Dôvodom sú obavy z úniku informácií. Koncom mája vydali zástupcovia viacerých popredných svetových technologických korporácií a univerzít spoločné vyhlásenie o vysokom riziku umelej inteligencie pre ľudstvo na globálnej úrovni. Vo vyhlásení sa uvádza: “Zníženie rizika vyhynutia v dôsledku umelej inteligencie sa musí stať rovnakou globálnou prioritou, ako je to v prípade iných rizík pre celú spoločnosť, napríklad pandémie alebo jadrovej vojny. Vyhlásenie okrem iných podpísali zástupcovia spoločností Google, Microsoft, OpenAI, Schlumberger, Harvard, Oxford, Berkeley, Princeton, Yale, MIT a viacerí politici. Autori výzvy upozorňujú, že žiadajú širokú verejnú diskusiu o všetkých možných rizikách umelej inteligencie a o sprístupnenie informácií o umelej inteligencii širokej verejnosti za pomoci verejných činiteľov a odborníkov. Zvýšený záujem verejnosti o umelú inteligenciu a zároveň obavy z nej v posledných mesiacoch vyvolal pokrok v oblasti technológií generatívnych neurónových sietí, ako je ChatGPT. Podľa mnohých odborníkov môžu byť takéto technológie nebezpečné z mnohých hľadísk, od vytvárania kvalitných falzifikátov a ohrozenia internetovej bezpečnosti až po riziká na globálnom trhu práce.

Valerij Iljin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov