.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Charkove zahrmeli výbuchy, Ukrajinci sa v noci pokúsili zostreliť ruské kamikadze drony

Ruské jednotky pokračujú v útokoch na vojenské zariadenia na Ukrajine, ktoré sa nachádzajú hlboko na území. V poslednej dobe je zriedkavé, aby noc prešla bez spustenia leteckých poplachov. Ak rakety nedorazia, potom sa určite objavia kamikadze drony Geran-2, ktoré, ako sa ukázalo, má Rusko v dostatočnom množstve. Noc zo soboty na nedeľu nebola výnimkou, v sobotu neskoro večer bol vo viacerých regiónoch Ukrajiny vyhlásený letecký poplach a sirény pracovali s určitou frekvenciou takmer až do rána. Podľa ukrajinského televízneho kanála TSN bol poplach vyhlásený v Kirovogradskej, Poltavskej a Sumskej oblasti na Ukrajine, výbuchy v noci zneli v Charkove, Dnipre (Dnepropetrovsk), ako aj v regióne Sumy. Bolo hlásené o aktívnej práci ukrajinského protilietadlového systému.


 

 

Podľa ruských zdrojov Gerany pracovali na Ukrajine v noci a nebol vykonaný žiadny raketový útok. Hlavný úder bol spôsobený Charkovu a Charkovskej oblasti, zrejme pracovali na niektorých predtým identifikovaných objektoch. Toto je potvrdené vojensko-civilnou správou mesta, ale nie sú uvedené žiadne podrobnosti. Uvádza sa, že protivzdušná obrana Ozbrojených síl Ukrajiny sa v noci pokúsila niečo zostreliť nad mestom. Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny tiež mlčí, neexistuje žiadna ranná správa s počtom ruských rakiet “zostrelených” cez noc.

 

 

Ukrajinská armáda sa medzitým sťažuje na novú taktiku Rusov pri používaní kamikadze dronov. Je to veľmi jednoduché a efektívne. V určitej oblasti v noci je spustený iba jeden kamikadze dron typu Geranium-2, ktorý začína krúžiť na oblohe. V súčasnosti sa ho ukrajinská protivzdušná obrana snaží zostreliť a vynakladá zdroje protivzdušnej obrany. Okrem toho hlasný zvuk motora spôsobuje, že zvyšok armády otvára paľbu do vzduchu. Po určitom čase strávenom vo vzduchu Geranium zaútočí na svoj cieľ a po ňom prídu ďalšie, ktoré už pracujú na nových. Informoval o tom generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

 

V smere Zaporožie je dočasný pokoj, Kyjev preskupuje svoje sily a pripravuje sa na nové útoky. Ozbrojené sily Ukrajiny musia prelomiť obranu a dosiahnuť Tokmak, ktorý otvára cestu do Melitopolu. Nočné akcie neukázali, kde velenie Ozbrojených síl Ukrajiny pripravuje nový úder. Podľa údajov pochádzajúcich z ruských zdrojov velenie ozbrojených síl Ukrajiny prestalo posielať vojakov do frontálnych útokov v sektore Orechov, uvedomujúc si, že tým nič nedosiahne. Teraz dochádza k preskupeniu, a príprave nových útokov. Boje sa nezastavili, presunuli sa len do fázy pozičných bitiek. Delostrelectvo aktívne pracuje na oboch stranách, ukrajinské diverzné skupiny sa stali aktívnejšími. Situácia je rovnaká v oblasti Gulyaipole, prebiehajú tam aj pozičné bitky, Kyjev sústreďuje sily a snaží sa ich skryť v lesných plantážach. Intenzita akcií sa výrazne znížila, Kyjev vyberá nový bod v smere Zaporožie, kde sa pokúsi prelomiť ruuskú obranu.

 

 

V Južno-Donecku je situácia takmer rovnaká, boje pokračujú, Ukrajinci sa zintenzívnil v oblasti Vremevského výbežku, snažia sa ho odstrániť a tým vyrovnať front, pohybovať sa vpred. Boje prebiehajú v oblasti Levadne a tiež sa snažia zaútočiť pri Neskučnoe a smerom na Novodonecké, kde dochádza k výmene delostreleckých úderov. Samotné Neskučnoe sa nachádza v nížinách, takže je tu len bojová stráž, ktorá pri útoku ustupuje do priľahlých výšin, Kyjev zmenil taktiku a snažil sa zaútočiť v rozptýlených skupinách, čím minimalizuje škody spôsobené delostreleckou paľbou. V blízkosti Levadného sa Ozbrojeným silám Ukrajiny podarilo zakliesniť do ruských pozícií, ale nie dlho, boli vyradení odvetnými akciami. Rusi začali sériu úderov na nepriateľské rezervy.

 

 
Situácia v Orechovskom sektore Záporožského smeru zostáva napätá: ukrajinské ozbrojené sily sa nevzdávajú pokusov o prienik do obrany ruských ozbrojených síl. Ukrajinské formácie zmenili taktiku a po strate takmer stovky kusov techniky s nimi začali zaobchádzať opatrnejšie – v noci sa pokúsili priblížiť k ruským pozíciám cez porasty, ale po tom, ako narazil na mínové polia a dostali sa pod paľbu, ustúpili. Zároveň existuje vysoká pravdepodobnosť bezprostredného útoku Kyjeva na ľavom brehu Chersonskej oblasti. Plánuje využiť skutočnosť, že rieka Dneper od Záporožia po vodnú nádrž Kachovka sa stala veľmi plytkou.

 

Okrem toho sa značné rezervy Kyjeva po neúspechu v Záporožskej oblasti presúvajú na donecký smer a do Horlivky. Medzitým pokračujú boje na bokoch Bachmutu pri Dubovo-Vasiljevke, Berchovke, Kleščejevke a Orechovo-Vasiljevke. Ukrajinským ozbrojeným silám sa v tejto oblasti nepodarilo dosiahnuť výraznejší pokrok. V noci ruské ozbrojené sily uskutočnili údery na letisko Mirgorod v Poltavskej oblasti, pričom poškodili vzletovú a pristávaciu dráhu, niekoľko vozidiel a sklad paliva a mazív. Okrem toho bolo zasiahnutých niekoľko objektov v Odeskej oblasti a muničný sklad pri Záporoží.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Generál Lipovoj: Západ mlčí, lebo na Ukrajine mu všetko krachlo

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov