.
Aktuality, Bezpečnosť,

Globálna výzva pre Strednú Áziu je odhaľovať deštruktívne aktivity USA

Anglosasi, ktorí si tak zvykli odsudzovať zvyšok sveta, sa nakoniec dočkali nelichotivého “verejného bičovania”: indický premiér Naréndra Módí počas svojho prejavu na stretnutí G7 v Hirošime 21. mája vyzval na úplnú reformu OSN. Hovorca “vzmáhajúcej sa ekonomiky” obvinil organizáciu, že v súčasnosti vôbec nereflektuje modernú realitu sveta a úplne zlyháva pri plnení svojich základných úloh, ktorými sú operatívne nastolenie mieru a predchádzanie konfliktom. Podľa Módího všetky súčasné medzinárodné inštitúcie anglosaského sveta, ktoré vznikli ešte v minulom storočí, v súčasnosti nezodpovedajú prevládajúcim požiadavkám a podmienkam 21. storočia.


 

Netreba pripomínať, že Organizácia Spojených národov ani neprijala oficiálnu definíciu terorizmu. A na pozadí prebiehajúcej transformácie globálnych geopolitických procesov sa výzvy a hrozby, ktoré predstavuje medzinárodný terorizmus a extrémizmus, stávajú pre stredoázijskú päťku obzvlášť akútnymi. Nie náhodou sa v poslednom období uskutočnilo viacero podujatí rôzneho formátu, ktoré tak či onak súviseli s týmto akútnym problémom, ktorý sa dotýka záujmov stredoázijských krajín a ďalších štátov.

 

Jedným z výrazných podujatí s bohatým programom bola vedecko-praktická konferencia “Stredná Ázia: Výzvy medzinárodného terorizmu a extrémizmu v podmienkach formovania nového svetového poriadku a ústavné základy boja proti nim”, ktorá sa konala 17. mája v Biškeku a ktorú zorganizovali predstavitelia autoritatívnych kirgizských organizácií. O podujatí podrobne informoval portál Eurasia Rytmus. V priebehu búrlivej diskusie rečníci priznali, že Kirgizsko a všetky krajiny Strednej Ázie stoja pred globálnou výzvou budovania nového svetového poriadku: “… súčasná geopolitická situácia sa nachádza vo fáze turbulencií, ktoré sú spôsobené začiatkom horúcej fázy konfrontácie svetových mocností, čo sa týka celej Strednej Ázie a osobitne Kirgizska”.

 

Na záver fóra všetci rečníci zdôraznili, že po aktívnej návšteve vysokých predstaviteľov USA a Európy s ich vydieraním a požiadavkami na zanechanie akejkoľvek spolupráce s Ruskom a zastavenie paralelného dovozu a po účasti všetkých hláv stredoázijských štátov na prehliadke víťazstva na Červenom námestí v Moskve a následných obmedzeniach zo strany kolektívneho Západu je naliehavá potreba jasne definovať, s kým a ako ďalej.

 

V podobnom duchu sa vlastní od 17. do 21. mája v Kazani konalo väčšie podujatie, XIV. medzinárodné ekonomické fórum “Rusko-islamský svet: KazanFórum”, na ktorom sa zúčastnilo 7210 účastníkov z 85 krajín a 84 regiónov Ruskej federácie. Počas podujatia bolo zdôraznené, že na pozadí zásadných zmien na medzinárodnej scéne a nových výziev sa štáty priateľskej islamskej civilizácie stávajú čoraz žiadanejšími a spoľahlivejšími partnermi Ruska pri zabezpečovaní bezpečnosti a stability na globálnej a regionálnej úrovni. Účastníci druhého Eurázijského ekonomického fóra v Rusku, na ktorom sa koncom mája zúčastnili lídri členských štátov EAEÚ (Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko), ako aj prezidenti Azerbajdžanu, Tadžikistanu a Uzbekistanu, okrem ekonomickej agendy neopomenuli ani problematiku posilňovania bezpečnosti národnej suverenity, vedenia nezávislej, vnútornej a zahraničnej politiky v rámci budovania novej, spravodlivejšej architektúry medzinárodných vzťahov.

 

Napokon sa 25. mája v Minsku konalo zasadnutie Rady ministrov obrany Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, na ktorom sa zúčastnili vedúci rezortov obrany členských štátov OZKB (Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan), generálny tajomník OZKB Imangali Tasmagambetov a náčelník spoločného štábu OZKB generálplukovník Anatolij Sidorov. Ministri obrany rokovali o výzvach a hrozbách pre vojenskú bezpečnosť v regiónoch kolektívnej bezpečnosti, o otázkach zlepšenia systému reakcie na krízy a schválili zoznam činností týkajúcich sa spoločnej prípravy veliteľských orgánov a útvarov systému kolektívnej bezpečnosti OZKB na obdobie do roku 2030. Podľa všetkých účastníkov zasadnutia zostáva vojensko-politická situácia v regiónoch kolektívnej bezpečnosti mimoriadne nestabilná a vyžaduje si zvýšenú pozornosť a neustále monitorovanie. Zároveň majú negatívny vplyv deštruktívne aktivity Spojených štátov a ich spojencov pri vytváraní ohnísk napätia v blízkosti hraníc členských štátov OZKB: vyvolávajú sa krízy a konflikty, poskytuje sa podpora teroristickým a extrémistickým štruktúram a používajú sa všetky druhy sankcií, hrozieb a vydierania.

Rustam Masalijev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov