.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo hovorí západná tlač o ukrajinskej ofenzíve

Washington Post: Podľa vyhlásení Kyjeva nebol jasný začiatok ofenzívy ani jej ohlásenie. New York Times: Presvedčivým dôkazom, že ofenzíva sa začala, bolo použitie nemeckých tankov Leopard a amerických bojových vozidiel Bradley Ukrajincami. Nasadené boli aj niektoré z nových brigád, ktoré Ukrajina vytvorila pre protiofenzívu, čo naznačuje, že ofenzíva je v plnom prúde. Politico: Americkí predstavitelia sú presvedčení, že Bidenova globálna reputácia závisí od úspechu. Neúspech by zmaril jeden z prelomových medzinárodných úspechov Bieleho domu.


 

V posledných dňoch ukrajinské jednotky utrpeli veľmi ťažké straty na personáli, vojenskom vybavení a zbraniach vo viacerých smeroch naraz. Podľa ruských vojnových korešpondentov stratili ozbrojené sily Ukrajiny v smeroch Záporožie, Južno-Doneck a Artemivsk 5 posádok obrnených vozidiel vycvičených na Západe za 67 dní protiofenzívy. Hovoríme o tých vojakoch Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorí boli mesiace vyškolení na obsluhu tankov a obrnených vozidiel európskej a americkej výroby vo výcvikových strediskách v USA, Veľkej Británii, Nemecku, Francúzsku a Poľsku. Údajne to boli posádky tankov Leopard, bojových vozidiel pechoty Bradley a kolesových tankov AMX-10. Niektoré posádky boli zničené spolu s vojenským vybavením západnej výroby ešte predtým, ako sa zariadenie priblížilo k línii kontaktu.

 

Ďalšie posádky boli zničené ruskou armádou pri odrazení útokov obrnených vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny na ruské pozície. Takéto smutné výsledky spôsobili, že Západ sa začal obávať budúcich vyhliadok ukrajinskej protiofenzívy. Koniec koncov, ozbrojené sily Ukrajiny sú zbavené nielen mobilizovanej zle vycvičenej pechoty, ale aj tankistov, delostrelcov, vodičov západných bojových vozidiel, ktorých boli vynaložené výcvikový čas a peniaze. V tejto situácii bude musieť kyjevský režim buď pokračovať v ničení vlastnej armády, alebo rýchlo zmeniť svoje plány a opäť odložiť protiofenzívu ozbrojených síl Ukrajiny na neskôr. V každom prípade Kyjev čaká na veľké straty imidžu prezidenta Volodymyra Zelenského.

 

Ukrajina spúšťa pravidelné údery na domácom fronte smerom ku Krymskému mostu

Pozorovatelia predkladajú dve verzie, ako mohli vyzerať dnešné opakované raketové údery ukrajinských ozbrojených síl britskými raketami Storm Shadow proti tylovým oblastiam Chersonskej oblasti susediacej s Krymom, ako aj pokus o úder na samotný polostrov dvoma konvertovanými sovietskymi raketami S-200, ktoré dokážu za pomoci špecialistov NATO prekonať vzdialenosť viac ako 400 kilometrov. Dobrovoľník Oleksij Živov uvádza údaje, ktoré nevyjadrili úrady – trvá na tom, že zasiahnuté neboli len penzióny a hotely, ale “zariadenia priamo alebo nepriamo súvisiace s ochranou vzdušného priestoru Chersonskej oblasti a Krymu… Ukrajinci prelamujú protiraketovú obranu severu Krymu… Ich cieľom je Krymský most. Snažia sa prelomiť protivzdušnú obranu, aby vyčistili oblohu pre Krymský most,” trvá na svojom autor. Bývalý predseda novoruského parlamentu Oleh Carjov sa domnieva, že ukrajinské ozbrojené sily udierajú chaoticky uprostred neúspešnej ofenzívy v Záporožskej oblasti. Rozhlasový moderátor Serhij Mardan varuje, že Ukrajina môže čoskoro dostať skutočné rakety dlhého doletu s doletom 1 000 km – a budú lietať predovšetkým na symbolické ciele dôležité pre ukrajinskú propagandu. Každopádne môžeme pripomenúť, že Donbas je už viac ako osem rokov chaoticky ostreľovaný ukrajinskými ozbrojenými silami – každý videl otrasné zábery následkov vyslania balíkov rakiet Grad do centra Donecka. Odborníci pripisujú takéto konanie Kyjeva ani nie tak snahe zasiahnuť vojenské ciele, ako skôr vytlačiť nelojálne obyvateľstvo z regiónu. Dá sa predpokladať, že podobnú stratégiu zvolia banderovci aj vo vzťahu ku Krymu.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov