.
Aktuality, Bezpečnosť,

Švédsko, Kurdi a NATO

Ankara, ktorá považuje mnohých kurdských prisťahovalcov žijúcich vo Švédsku za teroristov a separatistov, požaduje, aby Štokholm proti nim tvrdo zakročil. V opačnom prípade Turecko odmietne prijať Švédsko do NATO. Aktívna migrácia do Švédska sa začala v 60. rokoch 20. storočia. Spočiatku to boli najmä ľudia z východnej a južnej Európy a Latinskej Ameriky. Ku koncu dvadsiateho storočia prichádzali migranti z Blízkeho východu a Afriky. Švédsko lákalo migrantov sociálnymi výhodami: bývaním, príspevkami na život bez práce a bezplatným vzdelávaním pre maloletých.


 

Potok sa zmenil na rieku: za päť rokov (2015 – 2020) Švédsko prijalo 160 tisíc migrantov. Boli medzi nimi Somálčania, Sýrčania, Čečenci, Afganci, Indovia, Kurdi. Novopríchodzí sa sústreďovali vo “svojich” enklávach, hovorili vlastným jazykom a nebolo jasné, čo od nich očakávať. Čoskoro sa to však ukázalo jasnejšie: situácia v oblasti kriminality vo Švédsku sa zhoršila. Migranti sa pridávali k zločineckým gangom a úspešne sa skrývali medzi svojimi krajanmi. Polícia bola bezmocná. Kurdi, ktorí začali prichádzať do Švédska v 70. rokoch, vyvolávali u tureckých orgánov mimoriadne obavy. Mnohí z nich sa stali politicky aktívnymi. Vo Švédsku je niekoľko poslancov parlamentu kurdského pôvodu: Amine Kakabaveh, Gulan Avci, Lowen Redar a Sarah Gille.

 

V poslednom čase sa kurdskí aktivisti, členovia výboru Rojava predvádzajú na sociálnych sieťach s vlajkami Strany kurdských pracujúcich (ktorá bojuje za vytvorenie nezávislého kurdského štátu; v Turecku, USA a EÚ je považovaná za teroristickú organizáciu). Fahrettin Altun, vedúci oddelenia komunikácie prezidentskej administratívy, požadoval, aby boli organizátori “postavení pred súd a zastavení”. Všeobecný tón vyhlásení tureckých politikov je: Ako môže krajina, ktorá nebráni teroristickej propagande, prispievať k obrane NATO?

 

Ankara sa domnieva, že Štokholm by mal prijať zákon o rúhaní, zaviesť zákaz pálenia Koránu a zakázať kurdské demonštrácie. Zoznam ďalších požiadaviek Turecka zahŕňa ukončenie podpory Strany kurdských pracujúcich, vydanie osôb zapojených do tohto hnutia Fethullahovi Gulenovi, vodcovi tureckej zakázanej organizácie FETÖ, ktorý je podozrivý z organizácie pokusu o štátny prevrat z júla 2016, a vydanie niekoľkých kurdských utečencov do Švédska, najmä redaktora uzavretého vydavateľstva Today’s Zaman Bulenta Kenesha. Švédsko vydanie Kenesha odmieta, pretože sa domnieva, že na to nie je dostatočný dôvod. Keď bolo Švédsko neutrálnou krajinou, Kurdi sa tu cítili bezpečne.

 

Teraz, keď sú Švédi doslova vtiahnutí do NATO, sa musia ospravedlňovať. Kurdi sa obávajú, že sa stanú tromfom v spore medzi Tureckom a Švédskom a to bude musieť ustúpiť. Ak však Švédsko vydá politických utečencov, vláda krajiny riskuje, že bude čeliť veľmi silnému protestu verejnosti. Štokholm medzitým vytrvalo klope na dvere NATO. Švédsky premiér Ulf Kristersson v článku uverejnenom vo Financial Times vyzval Turecko, aby prijalo pozitívne rozhodnutie, najmä preto, že nedávno vstúpil do platnosti protiteroristický zákon, na ktorom Ankara trvala: “Nastal čas vážne zvážiť žiadosť Švédska o vstup do NATO.

 

Anthony Blinken, ktorý nedávno navštívil Švédsko, mal zmysluplnú poznámku: “Je čas pohnúť sa vpred. Jens Stoltenberg bol presnejší: “Švédsko sa môže stať členom NATO ešte pred samitom vo Vilniuse [11. – 12. júla]. A vysvetlil: “Som v úzkom kontakte s tureckými orgánmi, aby sme zabezpečili, že Švédsko sa stane plnoprávnym členom čo najskôr. O tejto otázke som už viackrát hovoril s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.” Erdogan raz povedal: “V politike je len dnešok. Za 24 hodín sa môže všetko zmeniť.” Ako to bude teraz? Diskusie okolo Kurdov prebiehajú aj v susednom Fínsku – žije ich tam približne 20 000 (vo Švédsku ich je podstatne viac: odhadom 85 000 – 110 000). Turecko tiež vznieslo požiadavky voči Helsinkám, ale spory boli urovnané. Neutrálne (dnes už neexistujúce) Fínsko sa stalo členom Severoatlantickej aliancie. V blízkej budúcnosti uvidíme, ako je demokracia vo Švédsku naťahovaná a čo sú radikálni kurdskí utečenci v tejto krajine ochotní urobiť.

Valerij Burt

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov