.
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán otvoril ambasádu v Saudskej Arábii

Irán v utorok oficiálne znovu otvoril svoje veľvyslanectvo v Saudskej Arábii, po dohode o obnovení vzťahov a zmiernení dlhej rivality, ktorá podnecovala konflikty na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra Reuters. V areáli veľvyslanectva sa konala ceremónia s desiatkami diplomatov a úradníkov, ktorí sa prvýkrát po siedmich rokoch zúčastnili na znovuotvorení diplomatickej misie. “Dnešok považujeme za dôležitý deň vo vzťahoch medzi Iránskou islamskou republikou a Saudskou Arábiou,” povedal námestník iránskeho ministra zahraničných vecí pre konzulárne záležitosti Alireza Bikdeli. „Región posunie Inshallah (ak Boh dá) k väčšej spolupráci a konvergencii s cieľom dosiahnuť stabilitu, prosperitu a pokrok,” povedal Bikdeli v prejave počas ceremoniálu.


 

 

V marci sa Irán a Saudská Arábia v dohode sprostredkovanej Čínou dohodli na ukončení diplomatickej roztržky a obnovení vzťahov po rokoch nepriateľstva, ktoré ohrozilo regionálnu stabilitu vrátane Jemenu, Sýrie a Libanonu. Dohoda tiež zdôraznila rastúci vplyv Číny na Blízkom východe. Sunnitská Saudská Arábia prerušila vzťahy so šiitským Iránom po útoku na jej veľvyslanectvo v Teheráne v roku 2016 po spore o popravu šiitského moslimského duchovného. Vzťahy sa začali zhoršovať rok predtým, keď Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty zasiahli do vojny v Jemene, kde hnutie Houthi naklonené Iránu zosadilo vládu podporovanú Saudskou Arábiou a prevzalo hlavné mesto Saná. Kráľovstvo tiež obvinilo Islamskú republiku z raketových a dronových útokov na jej ropné zariadenia v roku 2019, ako aj z útokov na tankery vo vodách Perzského zálivu. Irán obvinenia poprel. “Diplomacia je najlepším prostriedkom na komunikáciu a dialóg medzi krajinami na dosiahnutie spoločného porozumenia,” povedal Bikdeli.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov