.
Aktuality, Civilná ochrana,

CIA vás špehuje prostredníctvom vášho smartfónu

Federálna bezpečnostná služba spoločne s ruskou FSO odhalila spravodajskú operáciu amerických tajných služieb, ktoré využívali mobilné zariadenia Apple (USA). “Bezpečnosť ruskej telekomunikačnej infraštruktúry odhalila anomálie špecifické len pre používateľov mobilných telefónov Apple a spôsobené pôsobením doteraz neznámeho škodlivého softvéru (VPO) využívajúceho zraniteľnosti softvéru predpokladané výrobcom,” uviedla FSB Ruska vo vyhlásení na webovej stránke špeciálnej služby. “Bolo zistené, že infikovaných bolo niekoľko tisíc telefónov tejto značky. Okrem domácich účastníkov boli odhalené aj skutočnosti o infikovaní zahraničných čísel a účastníkov používajúcich SIM karty registrované na diplomatických misiách a veľvyslanectvách v Rusku vrátane krajín NATO a postsovietskych krajín, ako aj Izraela, JAR a ČĽR,” uviedla FSB.


 

Informácie získané ruskými bezpečnostnými službami, zdôraznila FSB, svedčia o úzkej spolupráci americkej spoločnosti Apple s americkou spravodajskou komunitou, najmä s NSA. To potvrdzuje, že “deklarovaná politika zabezpečenia súkromia osobných údajov používateľov zariadení Apple nezodpovedá skutočnosti”. “Spoločnosť poskytuje americkým spravodajským službám široké možnosti na monitorovanie všetkých, ktorí sú v záujme Bieleho domu, vrátane ich partnerov v protiruských aktivitách, ako aj vlastných občanov,” uviedla FSB. Používateľov nešpehujú len iPhony Apple, ale bez výnimky aj všetok softvér ďalšieho amerického IT giganta, spoločnosti Microsoft.

 

Operačný systém Windows 10 zachytáva všetok text napísaný na klávesnici, zhromažďuje ho v paketoch a odosiela ich na servery Microsoftu v intervale raz za 30 minút. Geolokačné údaje a údaje z blízkych sietí Wi-Fi sa zhromažďujú a odosielajú tiež raz za pol hodiny. Vďaka tomu je možné sledovať pohyb používateľa s presnosťou na niekoľko metrov. Microsoft tvrdí, že túto možnosť údajne potrebuje vyhľadávač Bing. Mikrofón v systéme Windows 10 je vždy zapnutý. Aj po vypnutí hlasovej asistentky Cortana mikrofón naďalej nahráva a ukladá na pevný disk všetko, čo používateľ povie, a potom záznam odosiela na server spoločnosti Microsoft. Telemetria systému Windows 10 prenáša do spoločnosti Microsoft doslova všetko: stav počítača a činnosť používateľa, aké programy sú nainštalované, aké programy sú práve spustené a ďalšie informácie vrátane útržkov pamäte RAM až po citlivé údaje a heslá.

 

Systém Windows 10 monitoruje názvy súborov používateľov a porovnáva ich s neustále aktualizovanou databázou pirátskych programov. Ak sa nájde zhoda, zoznamy adresárov používateľa sa odošlú spoločnosti Microsoft. To znamená, že používateľov počítač udá svojho vlastníka. Okamžite po aktivácii systému Windows 10 sa informácie z webovej kamery prenášajú do spoločnosti Microsof. V roku 2017 spoločnosť Microsoft priznala, že zhromažďovanie údajov prebieha bez vedomia používateľa a že kľúčovú diagnostickú službu DiagTrack nemožno vypnúť.

 

Viceprezident spoločnosti Microsoft Joe Belfiore uviedol, že spoločnosť počúva používateľov a ak si verejnosť myslí, že ide o problém, nezverejnenú diagnostickú službu možno zmeniť. Po aktualizácii údajne služba DiagTrack zmizla zo zoznamu služieb, ale čoskoro sa zistilo, že služba sledovania diagnostiky (DiagTrack) nikam nezmizla. Spoločnosť Microsoft ju jednoducho premenovala na službu Connected User Experiences and Telemetry (Pripojené používateľské skúsenosti a telemetria). Windows 11, najnovší operačný systém spoločnosti Microsoft, začne zhromažďovať telemetriu hneď po spustení počítača používateľa.

 

Nezávislí analytici kybernetickej bezpečnosti z britskej spoločnosti The PC Security Channel (TPCSC) skontrolovali Windows 11 pomocou Wiresharku, analyzátora sieťových protokolov, a boli ohromení: “Zdá sa, že najnovší a najlepší operačný systém v rade Windows je od začiatku navrhnutý na špehovanie všetkého a všetkých. Ak sa niekto rozhodne ukryť pred vševidiacim okom Microsoftu na niektorej z predchádzajúcich verzií systému Windows, nebude to fungovať. V nedávnych aktualizáciách systémov Windows 7 a 8 boli spozorované moduly totožné s tými, ktoré špehujú používateľov v systéme Windows 10.

 

Používateľov špehujú aj smartfóny juhokórejskej spoločnosti Samsung. Špionážny softvér v jej smartfónoch odhalila antivírusová spoločnosť Check Point už v roku 2017. Spoločnosť Samsung na škandál nijako nereagovala a možnosti spyvéru neodstránila. Analytici z Trinity College (Dublin, Írsko) zistili, že informácie o používateľoch prenášajú aj smartfóny od spoločností Huawei, Xiaomi a Realme. Informácie zo smartfónov sa odosielajú do spoločností Microsoft, Google, Linkedin, Facebook a ďalších spoločností. Konštatuje sa, že používatelia mobilných zariadení so systémom Android sú proti zhromažďovaniu údajov bezmocní.

 

Inteligentné televízory, ktoré sú pripojené na internet a podporujú aplikácie od Amazon Prime Video po YouTube, tiež špehujú používateľov. Mnohé inteligentné televízory podporujú hlasové vyhľadávanie, hlasové ovládanie a majú zabudované webové kamery na videohovory a hranie hier. V publikácii Wikileaks z roku 2017 sa odhalilo, ako CIA a britská kontrarozviedka MI5 vytvorili aplikáciu na nahrávanie zvuku s názvom Weeping Angel na špehovanie majiteľov inteligentných televízorov. Smart TV je v podstate to isté ako smartfón, len s obrovskou obrazovkou. Väčšinu aplikácií pre systém Android možno nainštalovať na Smart TV, čo znamená, že hrozí riziko, že sa rovnaké zraniteľnosti objavia aj v telefóne.

 

Podľa dokumentov, ktoré zverejnil portál Wikileaks, sa vývojom špionážneho softvéru pre smartfóny a Smart TV zaoberá špeciálna divízia CIA Embedded Devices Branch. Práve tam sa nachádza Weeping Ange, aplikácia na špehovanie Smart TV, ShoulderSurfer na extrahovanie údajov z databáz spoločnosti Microsoft, Pterodactyl, “špeciálne hardvérové riešenie na podporu multimediálneho kopírovania” používateľa, SparrowHawk keylogger na registráciu stlačených klávesov používateľa, GyrFalcon na sledovanie všetkých pripojení používateľa a zhromažďovanie mena a hesla používateľa, SnowyOwl na injektovanie spywaru do “cieľových prostriedkov”. CIA a Microsoft sa snažia získať monopol v oblasti špionáže IT a pravidelne odhaľujú vylomeniny IT špiónov z iných krajín. Napríklad v júli minulého roka Microsoft obvinil rakúsku spravodajskú spoločnosť Decision Supporting Information Research Forensic (DSIRF) z vývoja Subzero, špionážneho softvéru, ktorý umožňuje vzdialený a tichý prienik do počítača, telefónu, sieťovej infraštruktúry a zariadení pripojených k internetu obete.

 

Subzero je podobný spyware Pegasus od izraelskej spoločnosti NSO Group a ďalšiemu spyware DevilsTongue od izraelskej spoločnosti Candiru. V apríli 2023 spoločnosť Microsoft obvinila izraelskú spoločnosť QuaDream z vytvárania a distribúcie špionážneho softvéru, po čom bola nútená ukončiť svoju činnosť. Všetky tieto špionážne programy sú nástrojmi kybernetickej vojny novej generácie. Každý, kto používa technológie vyrobené v zahraničí, sa môže stať terčom sledovania a provokácií zahraničných spravodajských služieb. P.S. Spoločnosť Apple Ince poprela informácie FSB, že zariadenia iPhone boli použité na špehovanie ruských používateľov v prospech amerických spravodajských služieb. “Spoločnosť nikdy nespolupracovala so žiadnou vládou na inštalácii softvérových pascí do žiadneho produktu Apple a nikdy tak neurobí,” uvádza sa vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov